Home-Made Pavlova with Love

i am helping my dear friend, promoting her home-made pavlova with love. okeh, ini menambah² nama bagi namapk umphhh! Cuk, aku nak komisyen 15% & free pavlova every week. kahkahkah










meleleh air liur tak tengok semua pic tu? segar sikit tak mata tu menatap ke"fresh"an fruits & whipped cream yang marvelous tu? ngeeeeeee
anyway, kawan² boleh contact Nad : 012-644 6012 untuk tempahan. ada beberapa T&C yang wajib difahami yer.

[1] cash-on-delivery ONLY for area Seri Kembangan, Balakong, Putrajaya & Cyberjaya
[2] Free gift is sudu plastic (okeh, ini gurau²)
[3] luar dari kawan COD, minimum order is 4pcs
[4] delivery charges apply depending on the distance (can discuss with Nad)

the taste was AWESOME! mini-pavlova, approximate size is 6inch. any inquiry about the product, directly contact Nad : 012-644 6012

Holiday 2013: Day 2 (Tour 4 Island) - Part 2

mari kita sambung cerita activity day 2.

1st island yang kami singgah adalah Phranang Island or also known as Railay Island. subhanaALLAH. cantik sangat² view pulau ni. tourist guide advise tak perlu pakai kasut/selipar turun ke pantai sebab pasir pantainya amatlah lembut & halus. seriously...macam pijak tepung. saya lebih banyak snap pic & Iskandar dengan Papa mandi laut. Iskandar pada awalnya takut bila ombak datang. lama² dia yang gi kejar ombak tu. hahaha...seronok sangat main air & tak mau jalan atas pasir. nak gak jalan dalam air tu ke boat. btw, air laut ia amat jernih. macam air dalam kolam pantai buatan manusia.


during arrival


nampak tak omputih tu cuba panjat batu² ni


the beautiful scenery


restaurant yang ada which is private area


Papa with Iskandar Umar




Mommy with Iskandar Umar




budak suka main air




nampak tak kejernihan air laut tu?




bye² Railay Island

kami berjimba² di island tu lebih kurang 45 minutes. Mommy tak mandi laut la. takat main² air je. yang penting anak happy.
next destination was Chicken Island!

Holiday 2013: Day 2 (Tour 4 Island) - Part 1

tibalah kita di hari ke-2 bercutian di Krabi. eceh! kawan² jangan muntah ye. comeback entry adalah penuh dengan picca & cerita percutian. hohohoho

seawal jam 5AM saya dah bangun. get ready for our 2nd day activity. ada anak kecil ni, segala keperluan dia kena disediakan selengkap mungkin. susu, botol, air masak, snek kudap², towel, baju tukar, blablabla. bila semua dah ready, baru kejutkan Iskandar & Papa. taxi datang tepat jam 7AM. kami tak mau jadi orang paling lambat sebab sama² dengan kami, ada another 2 couples. ngeeeee

perjalanan kami adalah dari resort ke Krabi Town. to be specific, kami ke travel agency. dari travel agency, kami ke Ao Nang, ke jeti di mana kami akan naik boat untuk tour islands. at first we thought will tour Phi-Phi Island. rupanya, hanya tour 4 islands. kami dinasihatkan oleh travel agency untuk tidak ke Phi-Phi Island sebab ada anak kecil & perjalanan ke sana will took about 2 hours plus. weh lupa nak bagitahu. all this tour thingy cost us THB3400. they served us breakfast (prepared by resort), mineral bottle (unlimited), local fruits & lunch. not bad laa for that amount. i can say it worth it!

while waiting for the boat, Iskandar amatlah riang-ria menyapa semua orang di jeti. peramah weh anak teruna ai. selamba je duduk dengan mat saleh. siap beriba, dipeluk². haiyoh! he was so sporting & energetic. bangun awal pun takde tantrum nak tidur ke menyusu ke. on the way from resort to Krabi Town, saya dah kenyangkan dia dengan sandwich telur.

takmo la bebel panjang². kita layan je picca yang ada eh.



left: bantal ucuk tak boleh tinggal. right: muka baru bangun tidur. Mommy touch-up dengan bedak okeh?


"hah, baru jam 6pg!!! awalnya kita nak berjalan"


kena dukung sebab girang sangat tak dok diam


the jetty


tourist yang ramai. mostly ke Phi-Phi Island


Mommy's turn


kami anak beranak termenung mengenang bilakah kami akan berangkat


jom cepat naik boat


kami & tourist yang lain & tourist guide & driver boat & ahli baywatch Thailand


aksi Iskandar dalam boat


Railay Island. pasir pantai yang soft sangat, macam tepung

eeh, stop dulu kat Railay Island ni. next entry sambung tepek² pic. pic keindahan alam.
argh!!! rindunya Krabi. nak gi lagi esok boleh????

ok, till next entry. tatah.

Little Entertainer

hi uollsss

nah video Iskandar Umar menjadi entertainer kenit dalam speed-boat on the way balik ke Ao Nang. opppsss sorry. cerita kejadian Krabi masih tak habis sebenarnya. huhuhuhu


excited betul uncle tu melayan Iskandar. masa ni Iskandar dancing dengar lagu Thailand. belasah je la Iskandar, goyang² montot pun jadilah. hehehehe

p/s: sila abaikan pemandangan 18SX dalam video ini. tak reti nak edit. agagagaga

TALAM

happy Saturday uolllsss

entry weekend ni adalah berkenaan TALAM. ouh...it's not about talam yang buat hidang makanan di hari kenduri-kendara or about company named TALAM or about kuih TALAM. it's about statement "TALAM 2 MUKA". pernah dengar? pernah jadi TALAM seperti ini? ada teman yang berciri TALAM ini? ok, 1 sentence yang penuh dengan word TALAM. hahahaha

OK. actually, it's really hurtful when we knows others talking bad thing behind you but being so nice in-front of you. others yang macam almost everyday kita jumpa, yang kita selalu chit-chat together, yang selalu kita hang-out or lepak bersama. sometime, others yang macam baik sangat² to lend their ears to hear all our stories or problems or what-so-ever. macam pijak semut tak mati je kan. pernah tak rasa uncomfortable bila duduk with someone? sometime, it's like an instinct or sign to you that person in-front of you are acting fake! mungkin orang akan berkata kita terlalu berfikiran negatif. tapi, jika suara hati tu keeps datang plus sikap orang itu yang slightly different, you should beware of what you say and also your action.

saya tak kata saya ni baik sangat. never talked about others. either talked about good/nice thing or talked about bad things. I do admit that. kita semua pun macam tu, betul tak? Shila Amzah yang takde kena-mengena dengan kita pun boleh jadi bahan bualan, betul? hihihihi I know that is the bad behavior and I am trying harder to be better Muslimah, stop talking about others behind them. more specific, talking about bad things. setiap hari saya berdoa semoga dibuang segala sifat buruk dari diri kerdil ini.

payah, memang payah. tapi jangan berhenti berusaha. saya jenis akan rasa kekok bila nak berdepan dengan orang yang TALAM 2 MUKA ni. dah la dalam hati rasa sakit bila tahu segala kata umpat keji dia pada kita, then need to face them. sakitnya!! but, one word can keep me calm, SABAR. tiap perbuatan ada balasan dari-NYA.

lesson learned. never trust others. ya, don't simply put your trust to your friends. we never knows. hari ni kita cerita masalah kita pada dia seorang. alih² semua kawan² tahu. siap memutar-belitkan cerita atau menokok-tambah. kita tak tahu hati manusia. kita tak boleh baca fikiran mereka. dan obviously kita tak akan faham mengapa dia buat begitu. like I said earlier, tiap perbuatan ada balasan & HE knows better than us.

ouh...saya nak minta maaf awal² jika penulisan saya ini ada menyentap sesiapa. tiada niat buruk, hanya nak share apa terlahir di fikiran. semua orang menghadapi perkara seperti ini, I guess. yang membezakan adalah cara kita handle ia. untuk saya, saya akan buat tak tahu je. dah tentu hubungan tu akan dingin sedikit, tapi for me, tak rugi sekelumit kuman pun tak berkawan dengan dia. agagagaga ayat macam kejam but better we walk away from this type of friend before terjebak sama. ngeeeeeeeeeeeee

again, truly from my heart, I am sorry kalau ada yang terasa. I am so sorry jika pernah terkutuk terkata kawan². saya manusia kerdil yang banyak kekhilafan. jika sudi, tegurlah saya untuk berubah ke arah better Muslimah. inshaaALLAH....

it's true. if nak kenal teman kita tu TALAM or tak, tengok cara dia cakap tentang orang lain pada kita. lepas tu, cuba imagine yang dia tengah cakap tentang kita pada orang lain. konsep yang ringkas.

3 of Us








my life
my happiness
my priority
my everything.......

HAPPY BIRTHDAY 23-month-old my dear son, Harith Iskandar Umar. you are my angel, my savior & my perfect gift from HIM.

Best Quotes

some of quotes that meaningful. dalami maknanya yang tersurat & tersirat.

The longer the explanation, the bigger the lie

Be more concerned with your character than your reputation, because your character is what you really are, while your reputation is merely what others think you are

Always put yourself in the other's shoes. If you feel that it hurts you, it probably hurts the person too.

last but not least...


credits to Best Quotes

Alhamdullillah

happy Tuesday!




alhamdullillah..akhirnya saya bakal beralih angin dari company sekarang ke company baru. hari Jumaat yang berkat membawa berita gembira yang betul² buat saya tersengih tak henti². happy wooo dapat kerja baru with better offer, new environment & yang penting, NORMAL WORKING HOUR.

i couldn't thank person in-charge yang bagi saya peluang ini. dan juga kepada sahabat saya (u know who u r) yang sentiasa memberi semangat untuk saya bertahan. almost 2 years saya mencari² kerja lain yang lebih sesuai dengan saya. akhirnya peluang datang tahun ini. peluang yang tak mampu saya tolak. perancangan ALLAH, tiada siapa tahu. berkat bersabar & berusaha, ALLAH beri juga apa saya pinta selama ini. ya ALLAH, syukur sangat².

moral of story, bersangka baik sentiasa dengan ALLAH. ALLAH akan menguji hamba²NYA dengan ujian yang mampu kita hadapi. cara kita tangani setiap ujian tu saja menjadi kayu pengukur keimanan kita. setiap yang pahit pasti ada manisnya.

wish me luck with my new challenges. inshaaALLAH i will do my best.

Holiday 2013: Activity Day 1

mari kita sambung bercerita. again, this entry will be full with picca.

lepas kami tiga beranak tidur kaw² tak hengat donia (orang reception datang dingdong bilik nak hantar kettle pun tak sedar), kami bangun & decided nak ke Krabi Town as per suggested by reception man. siap² mandi then terus informed reception yang kami nak ke Krabi Town. diorang akan dapatkan taxi which will cost us THB2000, two-way trip. phew! pengsan sekejap sebab terpaksa bayar around RM200 untuk ke Krabi Town & we only given 3 hours to jalan² at the town. "cukup ke 3 jam??. soalan dalam hati saya je la. agagaga

sementara tunggu taxi datang picked us up around 6PM (dalam cerita ini semuanya Thai time), kami pun camwhoring around resort. cantik & mendamaikan. 6PM sana macam 7PM sini. senjakala gitu. sebab Papa yang volunteer nak jadi photographer kami, makanya memang pic Mommy & Iskandar je la yang ada. ngeeeee



Iskandar kena paksa dengan Mommy


budak pantang nampak pool. the cafe is behind us


Mommy kegeraman dengan anak sendiri


Iskandar tengok Mommy dengan penuh kepelikan


yeay! dapat masukkan tangan pun jadilah

view of the resort


view of lobby from our villa


the walkaway


the beach


the cafe beside the pool

tepat jam 6PM, taxi sampai. Fortuner jadi taxi weh. sepanjang perjalanan memang sunyi sepi except bebelan Iskandar. driver might be tak tau berbahasa English. haish...susah tau kalau berlainan bahasa ni. nak sembang bertanya pun serba-salah. wat malu diri sendiri jek.

kami memang kelaparan sangat². driver menonong riang-ria drive & tuptap sampai town sebelah sungai. rasanya tu sungai Krabi kot. hehehe memandai je saya bagi nama. pastu kami cakap pada driver yang kami nak dinner. memula dia cakap kat tempat dia bawa tu boleh makan², minum². OK, dia cakap few English word yang simple yang kami kena sendiri² faham & buat ayat panjang. kahkahkah....memang kami nampak ada macam nite market sebelah sungai tu, ada banyak stall jual makanan. when we said we looking for halal food/restaurant, nasib dia faham word halal & restaurant. terus dia suruh masuk car semula & dia bawa kami ke seafood restaurant yang memang marveles masakannya. sebab lapar sangat, lupa snap pic. hahahhahaha

lepas kenyang perut, sure suka hati. baru bertenaga nak tour town. wah! driver bawa kami ke nite market Krabi Town. nite market ni ada tiap malam Jumaat, Sabtu & Ahad. kira, nite market during weekend. kami borong souviner banyak² kat sini. ngehngehngeh...dah la. malas nak type. layan aje picca yang sempat di-snap².


Ayah cakap, Thailand memang terkenal dengan banana pancake
















please translate this for me




picture three of us


translate this oso


budak comey


memang ramai tourist di sana

cukuplah dulu buat masa ni. panjang sangat entry ni dengan picca yang ada. hohohoho
till next entry! lagi banyak picca.

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009