Personal Computer

hi loveliness

orang kata, "anak ibarat sehelai kain putih. terserah pada ibu & bapa untuk mencorakkan kain putih itu". aiseh, Mommy tak pandai melukis tau Iskandar. even lukis orang lidi pun Mommy fail! hehehehe

mungkin zaman lampau boleh kot diibaratkan anak sebagai sehelai kain putih. pada zaman teknologi ni, rasanya more relevant if anak diibaratkan seperti PERSONAL COMPUTER.

akal fikiran anak kita ibarat CPU. kita sebagai mak pak pula sebagai programmer/developer. pilih la nak job yang mana, both job memang memeningkan & stressful. but, bila task berjaya disiapkan, memang happy tak terkata. setiap apa yang diajar pada anak kita ibarat computer program or computer application which will operating the computer. anasir² buruk ibarat computer virus & anti-virus pula ibarat ajaran/didikan agama yang menjadi pegangan hidup anak kita kelak.

masa awal² computer siap, I mean siap dipasang di kilang tu kan, ia just ada CPU & component² dalaman tu. same as our child's brain. kosong. CPU akan di-install dengan operating system such as Windows 7 blablabla. basic thing for CPU. macam anak kita, mereka dari sekecil bayi sudah tau basic tanpa perlu kita ajar. menyusu, menangis, kencing, berak. ada ke kita ajar mereka untuk menangis? kalau boleh diajar, sure nak ajar anak kita jangan menangis kan kan? hehehehehe

dah ada basic thing, kita install plak macam² program dalam computer such as Word, Skype, Winamp, blablabla. program ini semua nanti akan melancarkan lagi function computer tu. macam anak juga. kita akan ajar mereka pelbagai perkara supaya mereka tahu bagaimana untuk menjalani kehidupan ni. kita ajar mereka cara untuk makan menggunakan sudu, ajar mereka membaca, mandi, minum, berak, lipat kain, cuci pinggan, mop lantai, blablabla...erk! but the truth is we as their parent will teach them a lot of things. teach them to be smart & good kid.

computer senang diserang virus. so, kita install anti-virus program. tak dapat nak halang semua virus, halang most of it kira dah OK. same with our kids. anasir² buruk amat banyak di luar sana. TV, Internet, kawan² & persekitaran semua boleh bagi bad/good impact pada si kecil. anti-virus kita of course didikan agama yang sempurna. kita bekalkan mereka dengan pengetahuan agama sebagai pegangan & pedoman untuk si kecil menjalani kehidupan seharian.

kita as parent which acting as programmer/developer of course nak hasil yang baik. mungkin tak perfect, at least complete. apa² pun, kena ada ada design plan yang perfect & follow all the steps. macam step yang kita guna bila nak buat program/system. kena ada planning, analysis, development & implementation. SDLC, software development life-cycle.

walau apa pun perumpamaan kita untuk si kecil, kita nak yang terbaik, betul tak? macam software or computer program, ia sentiasa berubah & updating. so, "software/program/anti-virus" yang kita guna untuk anak² pun kenalah sentiasa up-to-date. insyaALLAH, dengan usaha yang berterusan & doa yang tak putus² padaNYA, kita kelak akan berbangga dengan hasil kita. anak² yang berjaya dunia & akhirat!

Iskandar Jumpa Kawan

Happy Wednesday!

so sorry sebab tak ber'hapdet' selama 4 hari ni. public holiday. so, blog pun cuti. kalau tak, kena bayar blog triple. hahaha tak koser tau.

semalam Iskandar jumpa kawan. well, Iskandar jarang keluar jumpa kawan². makanya, kawan kena datang jumpa Iskandar. maknanya, kawan datang jenguk Iskandar di umah tinggi. kenapa ayat saya belit² ni ek??? *garu kepala tak gatal*


Iqbal: Iskandar, tengok ni jap *sambil cuit bahu Iskandar*
Iskandar buat dunno jek


Iqbal main sengsorang
Iskandar meneruskan kekusyukkan tengok TV


Iqbal tanjat tengok camera
Iskandar memang selamber tak peduli apa pun

nanti kita dating lagi ye Iqy....Mama Iqy. ihiksss

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009