Mommies Talk

holla!

dulu masa zaman bujang/study, perbualan banyak tentang jantan² hot & juga jantan² tak bape nak hot. lepas tu gosip² retis yang glamor & tak berapa nak glamor. tu belum lagi sembang² pasal shopping sana, shopping sini.

bila dah matured sket, perbualan pun matang la kan. cerita pasal career, study, kereta, motor, blablabla. cerita pasal shopping wajib! add-on cerita pasal kahwin. suami/isteri idaman, wedding dream, honeymoon place (erk!), blablabla

bila dah kahwin, perbualan pun berubah lagi. cerita pasal masak apa untuk suami/isteri, surprise present untuk suami/isteri, future plan, rumah, kereta, financial, in laws, blablabla. shopping topic still in the list.

bila dah jadi MOMMY, cerita more about anak! am I right? perkembangan anak, future plan for anak, makan apa, minum apa & serba-serbi tentang anak. tak percaya? try blog-walking blog² ex-bride-to-be. most of them sekarang cerita pasal anak. samalah dengan orang yang buat entry ni haaaaa...hahahaha

seriously, when talking about Iskandar, hilang semua stress. tersenyum sendiri bila teringat keletah dia. korang tak rasa macam tu ke? tak payah tunggu anak sendiri. even bila bercerita pasal anak sedara, cousin or cucu sedara, pun boleh buat korang tersengih²kan? indirectly, when talked about our little one, it helps us to recall all of his/her development. from newborn become toddler, become teenager, become adult. tau² je nanti dah nak bercucu. hahahaha

one thing yang saya perasan. bila bercerita tentang anak ni, ada parent yang jenis tak nak kalah. hmmm how to say ek? as an example, "anak i umur 5 bulan dah jalan tau". OK tipu! ko ingat benih Chucky ke cepat membesar & berjalan? kira OK la dia cakap berjalan. kalau dia cakap dah berlari? pitam sekejap!

plsss jangan sentap² ye. saya menulis based on my real experience. bila cakap pada Hubby Sayang, he said "alaaa (nama dirahsiakan) tu memang. anak dia je yang lebih." pernah sekali semasa di klinik, seorang Mommy ni cerita yang anak² dia umur 9m dah berjalan. ada juga yang tak nak kalah bila cerita berat anak. adeh! tu pun nak compete ke? bila dukung, amatlah ringan anak ko yang ko cakap 20 kg tu, kan!

that's the worst part la. but for me, seronok share perkembangan anak dengan kawan². minta pendapat, minta advise. lain orang, lain knowledge mereka, betul tak? saya buat² tak tau je kalau terjumpa yang jenis seperti di atas. mungkin mereka terlalu excited. biarkanlah....

hi Mommy Nayli!
hi Mommy Armand!
hi Mommy Debot!
hi Mommy Fathiah!
hi Mommy Iqy!
hi semua Mommy!!!!

Remote Duck


ada remote & duck


duck lari. tangkap!!!


makan remote


cermin diri


pokpok remote


makan duck plak. yumyum


remote lagi best


lazatnya!

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009