Teaser: Holiday in 2012








21 months old Iskandar

[1] Kuat memanjat. Dah la memanjat, then melompat² atas sofa or katil. pernah jadi stuntman, jatuh dari sofa. luckily tak sakit sebab jatuh atas ABC eva-mat dia tu. latest, dia dah start memanjat meja depan TV & berdiri sambil tepuk² screen TV

[2] Manja, only if Mommy at home. Siap berpaut pada kaki Mommy or berdiri menangis² macam budak kena dera di pagar dapur. alahai....

[3] Suka duduk dapur. abes semua periuk belanga Mommy dipunggah. keletang-keletung bunyi bising macam tengah buat kenduri

[4] Takut bunyi kuat such as guruh, bunyi blender, vacuum. nampak cahaya petir pun dah berlari² hug Mommy

[5] Pandai pujuk Mommy bila Mommy marah. bila Mommy marah Iskandar, dia akan buat senyum menggoda. aduh...cair & langsung tak sampai hati nak marah

[6] Kuat bercakap tapi dalam bahasa Jerman dia. hanya dia seorang yang faham but I can guess sometime. contohnya, saya ajar dia 1,2,3 siap ada nada. then dengar dia cakap (in his language) with same tone. hehehe

[7] Kurang makan sekarang. mungkin perubahan selera. baru² ni selamber je Iskandar makan nasi goreng pedas Mommy. habis 1/2 mangkuk. fuyyoooo!

[8] Current weight 12.3KG. pergh!!! patut la Mommy senget² mendukung Iskandar. semangat yang amat. huhuhu








peneman Mommy di setiap waktu.

His Dream Car

hi loveliness

hari Isnin yang agak 'blues' ni akan diserikan dengan picca² Iskandar bersama kereta idaman dia.











berhati-hati


alamak! accident dengan Panda


tayar ada angin tak ni?


enjin mati lak

 
towing Panda. eh!

ini pula kereta idaman Mommy...(motif tiba nak menyelit)


Tokwan, Iskandar nak car besar ni boleh??? insyaALLAH, sooner Iskandar will get one.

Naik Lori

salam Jumaat

Jumaat surely menyeronokkan buat semua yang bekerja mengikut normal working days, Isnin - Jumaat. TGIF! but for me, Jumaat menandakan dah 2 hari off. Sabtu kena masuk kerja. huwaaaaaaaaaaaaaaaaa....kenapakah cuti hanya 2 hari?

btw, Jumaat minggu ini mungkin dinantikan semua. sebab PM nak umum Belanjawan 2013. I bet, government staffs will get another bonus this year. OK, cerita ini dah jauh menyimpang dari tajuk.


caught this yesterday while waiting for Adam & Hawa. dah nampak several times before & I thought it was another style. tiba² terfikir, "mungkin Iskandar fikir lori ni boleh bawa dia jalan²...."

BBM the picture to Hubby Sayang and said his son needs a car now.hahahaha guess what? Hubby Sayang terus ke kedai baby nearby survey the remote car, the big remote car which Iskandar can drive. lol!

we might consider to buy it if our house big enough for him to driving. dengan kedudukan tinggi menggapai awan & belok sana, belok sini langgar dinding, tunggu dulu la yer Iskandar. mungkin kemudian hari kita beli & might put the car at PA.


pose dulu


check for any defect


model lori


back to his favorite style

tak pun, kita pergi AU2 every week main car. aci tak?

Elephant Sumo

morning!

Iskandar ada toy baru. selalu je kot ada toy baru. Papa la ni selalu belikan, especially car. OK, car kita cerita entry lain eh. his new toy called Elephant.

masa awal² Elephant ada di rumah, Iskandar buat tak tau je. Mommy & Papa sua²kan pun dia tak heran. oooo sombong eh takmo geng ngan Elephant. berkepit la Iskandar dengan car² dia tu.

but semalam, suddenly Iskandar tarik Elephant ke tengah² living room. Iskandar tolak², hempap² Elephant. tapi Elephant gagah. jatuh je bangun balik, jatuh je bangun balik. Elephant tak melawan pun, apatah lagi menjentik Iskandar. tapi, Iskandar jatuh gak siap golek². hehehe



geli² telinga Elephant


Iskandar mencari sasaran


pusing mencari kelemahan Elephant


dah macam sumo


cubaan mengigit Elephant


rasakan tumbukan padu ini


jap..jap..nak tengok TV


cubit² Elephant


1,2,3...
yeay! Iskandar menang.

anyway, Hubby Sayang bought this 3D Elephant Bop Bag at Carrefour Ampang. only rm10 and got 2 more design which are giraffe and walrus.

sesuai untuk anak if nak ajar anak jadi peninju negara. hahaha

Cheese Toast

morning sweetie

lately, mood masak memasak saya berada di level tertinggi. sebolehnya saya nak masak untuk Hubby Sayang & Iskandar. even during working days, I will wake up as early as 4 am to prepare their breakfast & lunch.

selalunya, breakfast untuk sang anak & sang bapa adalah sama. mereka kena makan secara adil & saksama ye. but I bet, Papa will eat a lot compared to Iskandar. hahahaha

Ingredient

Wholegrain bread
Cheddar cheese slice
Telur (dipukul)
Marjerin

Steps

[1] Letakkan sapuan nipis marjerin atas roti
[2] Gulung roti dengan cheese
[3] Salutkan dengan telur
[4] Goreng dengan api sederhana


cheese yang melimpah ruah

Papa Iskandar siap request lagi the same breakfast for the next day. licin tinggal pinggan je. haha

Hot Safe Spoon

holla!

parah betul bila mana office dekat dengan mall. asal lunch break, sure ke Ampang Point. kalau tak lunch break, lepas kerja. pastu, tak sah kalau tak membeli. paling koman, masuk Giant beli lauk Iskandar. bertabahlah wahai hati. iman tak kuat sungguh

weekend baru ni, since kerja pun tidak la berapa banyak, lunch break je, kaki saya terus menapak & merayau² ke Ampang Point. masuk Mom's Care, masuk Anakku. masuk kosong, keluar berisi. argh!!!!

apa yang saya TERbeli??? taraaaaaaaaaaaaaaa


hot safe spoon, sudu makan baru untuk Iskandar. alaaa sudu biasa² pun boleh pakai actually. tapi terberkenan dengan extra function sudu ni. sudu ni ada heat sensor to detect food temperature. waaaa bagus ni! tak perlulah saya sendiri rasa tahap kepanasan makanan Iskandar before feed dia. anak tak melecur mulut tapi Mommy yang melecur. hahaha
saya test dengan merendam sudu ni dalam air panas. eeh, tiba² color blue tu tukar putih. saya pun dengan rasa kagum belek² sudu tu. bijak sungguh! see the different?



one more thing, sudu ni pada saya sangatlah best sebab bila saya cedok food Iskandar, elok terletak food-nya & mudah untuk disuap masuk ke dalam mulut Iskandar. takde sepah² sememeh sana sini.

RM17.90 untuk 2pcs. cepat dapatkan di kedai Anakku berhampiran.

Cabaran Adam & Hawa

morning loveliness

sekarang ni rasanya semua tengah demam drama Adam & Hawa. kalau dulu semua tak suka Isnin, sekarang semua tak sabar tunggu Isnin. semua kerana drama Adam & Hawa ni. mentang² Aaron Aziz berlakon kan. hehehhee

luckily already subscribed Mustika package. pandai Astro nak cari customer. tayangkan drama Aaron Aziz as main actor, then siarkan di channel Mustika HD. so, nak tak nak, orang kena upgrade ke Byond & subscribe pakej Mustika. well done!

saya tak pernah baca novel tulisan Aisya Sofea ni. bila office-mate ada, terus meminjam. guess what? dah almost 2 weeks pinjam, still tak habis baca. hahaha... macam mana nak habis baca kalau saya hanya sempat baca 4 hari/week. tu pun selak² sambil tengok dramanya. ada orang bersifat pendengki bila tengok Mommy pegang novel.

normally before 10PM, Iskandar dah tidur. so, sambil buaikan dia, saya layan drama. time iklan je, cepat² mute-kan TV. if not, Iskandar akan terjaga. telinga lintah betul. ada 1 hari tu, Iskandar terjaga right before drama start. aik, nak layan Aaron Aziz gak ke? 1 hari tu la Iskandar temankan Mommy tengok Adam & Hawa. macam² gaya my kenit layan drama ni.


belum start dah menguap?

memula duduk atas riba Mommy. bila iklan, Iskandar cranky. mungkin masih mengantuk. buatkan susu then letak dalam buaian semula. sambil menyusu & selesa dibuaian, Iskandar layan drama. pergh! tiket 1st class sungguh.




tu la cabaran saya bila tiba masa tayangan Adam & Hawa. haish! Astro should change the time la. tukar ke 7pm ke. eeh cannot! nanti lewat nak Maghrib. why not change to 9pm & extend it to 1 hour. baru nak feeling, dah habis. kena sambung esok.

potong betol laaaa!!!

His Obsession

hi dearie

dah lama saya noticed yang little man saya seorang yang sukakan CAR. dia boleh ralit tengok kereta tak pedulikan orang sekeliling. car part paling dia suka, TAYAR! dari dalam car-seat dia, dia akan terjenguk² ke luar semata² nak tengok tayar kereta sebelah. dang!

so sekarang, lots of his toy more to car or anything yang bertayar. Iskandar macam punya rasa ingin tahu yang tinggi. seolah dia fikir, "macam mana tayar ni berpusing? macam mana ini bergerak?" dia akan pusingkan tayar or roda and analyze it. smart boy!

kadang² sempat juga saya snap aksi dia bila tengah ralit belek tayar. ouh ya, bila dapat pegang stereng, he will be more excited. pernah time saya driving, dia meronta² nak duduk on my lap & he be so happier when he hold the stereng. aiya! lucky we were just arrived PA house that time.



mencari roda vacuum




antara gaya Iskandar












seronok bukan main dia bila dapat drive. bila kami ke sana lagi, dia seolah tahu yang di situlah tempat dia "belajar memandu".

adakah Iskandar akan menjadi drifter berjaya? ahahaha

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009