Kisah 44 hari: Hari 1 - 7

berpantang bagi perempuan yang beranak ni memang mencabar mental & fizikal. saya tak nafikan & kadang² hampir tewas. banyak sangat yang tak boleh dari yang boleh. huhuhu

saya takkan lupa pengalaman berpantang untuk pertama kali ni. memori beb!

Hari ke-1
keluar sahaja dari LR, terus masuk wad. beranak memang meletihkan. saya hanya tidur & berbaring sahaja. makan dah start pantang. makanan yang hospital provide tak semua saya boleh makan. tunggu Mak datang bawa makanan baru saya makan.

Hari ke-2


lebih bertenaga sedikit. berkat tidur kot. Hubby belikan pati ikan haruan. terus start minum untuk pulihkan tenaga. mandi air panas. segar sangat².

Hari ke-3


Discharge dari hospital & balik ke rumah PIL. Mak masakkan ikan bayan bakar. berselera sungguh saya makan. start makan jamu yang dalam set ST.

Hari ke-4


Balik ke rumah parent di PA. start berpantang secara gigih di sini. huhuhuhuhu

Hari ke-5


Start bertungku & berurut. rasa fresh sangat². juga mula mandi air daun. erk...campuran pelbagai jenis daun. ada serai wangi, daun lengkuas, daun pandan & tak ingat lagi dah. nanti update lain k. best mandi air daun ni. badan rasa segar & wangi. ihiksss...Continue makan juga jamu. Mak masakkan ikan jenahak goreng. sedap!!
macam² bancuhan herba disapu dibadan & dahi. rimas bila campuran tu dah kering. bersepah². lepas sapu segala bancuhan tu, kena pakai bengkung plak. erk...terkepit je & seksa nak duduk or berjalan. huhuhuhu stop makan jamu today

Hari ke-6


terus berpantang makan sahaja. aktiviti pantang lain tak dapat dilakukan sebab admitted hospital. baby kena jaundice.

Hari ke-7
Terus aktiviti berpantang except berurut & bertungku. tukang urut tu balik kampung. agagagaga...
kena makan telur ayam kampung mentah yang dicampur dengan madu. pergh! tiba² rasa macam Dato' CT plak bila telan telur ayam mentah. sure merdu suara pasni. ihikssss

6 Comments:

Cik Puan Fara said...

tu gambar iskandar ikut hari ke?

♥♥relyza♥♥ said...

diane, yup! ikut hari. jgn tanye mana pic hari 1st yer. hehehe nnt aku story later

shima said...

salam...tahniah..dpt baby

nk tnya..kenapa lambat kluar spital ek..biasa normal ari 1st/kedua tu leh kluar dh

♥♥relyza♥♥ said...

shima, tq. ouh...ada cite lain tu. nnt anor cite dlm entry lain

Mrs.Qarlista said...

aah..same ngan shima..baru nak tanye nape kuar spital lambat..

Deanna Aziz said...

Dear,

I found this great community for parents and educators who are interested in teaching young children!

The BrillKids community is a place to meet and greet parents, educators, and people who are interested in maximizing intelligence of their baby. You can post topics and threads about early childhood education, and you can even talk to other members about your personal experience as a parent teaching your child. You can also download free learning tools from the BrillKids File Downloads section, as well as create and upload your own to share with other people!

So sign up for an account with BrillKids - registration is fast, simple, and FREE!

http://www.brillkids.com/ra.php?43109

OR

Call me for FREE demo at
013-2743 877-Miss Diana

Hope to hear from you soon!

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009