Our Award

presenting our little award...our little hero





Name: Harith Iskandar Umar bin Hafizul Bahrin
D.O.B: 14 Mac 2011 @ 8.22am
Mode of Delivery: Normal
Weight: 3.5kg
Length: 49cm

sorry lambat announce. lepas deliver, tak berkesempatan untuk jenguk blog sendiri

Perkembangan minggu ke-37


[1] hati makin berdebar. serasa makin dekat masa untuk melahirkan
[2] hati juga tidak sabar. tak sabar nak mendakap si kecil yang selama 9 bulan++ dikandung dan setia menemani ke sana ke mari
[3] terlebih sensitif. tengok video melahirkan pun boleh menangis. Hubby Sayang tertinggi suara sikit pun dah cebik. hahaha
[4] selera melampau. semua favorite food kalau boleh nak makan before deliver. KFC settle. Kenny Rogers settle. Pizza pun settle. lepas ni nak Javachip, sate kajang, roti boom dan char kueh teow Taman Bunga Raya. hehehe sempat tak??
[5] berjalan semacam king-kong. agagaga dengan berat baby last week 3.06kg plus berat mommy, memang patut saya berjalan seperti itu. hehehe
[6] kesakitan di bahagian lower abdomen makin ketara eventho tak kerap. sekali datang, memang sakit. rasa nak gigit² Hubby Sayang. aci tak? untuk buat tahan sakit. ngeeeeee

Berat bayi anda hampir 6.5 paun / 2.8 kilogram dan panjangnya lebih kurang 20 inci / 50 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Kepala bayi anda sudah memasuki dan merangkumi kaviti pelvis anda - dikelilingi dan dilindungi oleh tulang pelvis anda. Posisi ini memberi lebih ruang kepada kaki dan punggung bayi yang semakin membesar.

Kebanyakan bayi sekarang sudah mempunyai rambut yang lebat, dan sepintal rambutnya adalah antara 1 inci / 2.5 sentimeter panjang. Sebenarnya, sesetengah bayi tidak mempunyai rambut langsung.

Bercakap tentang rambut, hampir semua bulu lanugo yang menyaluti bayi anda dari masa dia 26 minggu sudah hilang, begitu juga sebahagian besar verniks kaseosa, iaitu bahan yang putih yang membalutnya. Bayi anda akan menelan lanugo itu bersama bahan pembalut, dan sekresi-sekresi lain dan menyimpan semua ini dalam ususnya. Ini semua akan menjadi buangan najis pertama bayi, iaitu bahan kehitaman yang bergelar mekonium.


jom layan video ni. so touching!

Ragam di Hospital

selama 4 malam saya tidur di hospital, pelbagai ragam ibu dan bakal ibu yang saya lihat. sakit nak bersalin ni berbeza untuk setiap orang. ada yang sakit, ada yang tidak. ada yang menangis, ada yang tenang.

1st day saya di hospital, patient yang duduk di katil sebelah kanan saya seorang warga asing. Myanmar rasanya. tak faham langsung bahasa Melayu. memang masalah komunikasi sungguh antara dia dengan doc/nurse. dah 3 hari admitted & laluan masih tak buka. induce sampai 3 kali & laluan terbuka hingga 2cm sahaja. doc nak operate, dia tak mahu. mereka ini berdepan dengan masalah kewangan. warga asing yang admitted di hospital kerajaan, kurang² kena standby RM2K if kena operate. kesian dia. at last, if tak silap saya, dia kena operate juga. sebab dah overdue sangat².

setentang dengan katil Myanmar tadi, ada seorang kakak ni. Melayu kita. sama juga kes dengan Myanmar tadi. tapi kakak ni amat cool dan relax. 3 kali induce, laluan tetap tak terbuka. langsung takde rasa sakit. masih senyum² ketawa lagi tiap kali family dia datang. kakak ni pergi operate dulu a day before Myanmar tu.

malam ke-3 saya di hospital, ramai patient baru masuk. saya kategorikan mereka manja. haish, rimas saja dengar mereka menangis² segala. hehehe bukan nak cakap apa yer. saya pun nanti tak tahu bagaimana keadaannya. ada seorang warga asing katil sebelah kiri saya. tak pasti warga mana. tapi memang tak faham Malay langsung. bukaan baru 2cm tapi melalak macam kepala baby dah nak keluar. kami semua yang stay kat situ semua tak boleh tidur. duduk terjaga disebabkan kebisingan dia. sikit² nurse datang cek bukaan. still 2cm. tiap kali contraction datang, dia akan bising menyebut "oooo lela...oooo lela" sambil pushing. nurse dah kata jangan push pun dia buat tak tahu. end up, bukaan dia 4cm. saya amat lega sebab tahu dia akan disorong masuk ke LR then saya boleh tidur aman damai selepas itu. agagagaa

tapi, dia sempat lagi buat drama. nurse dah dudukkan dia atas wheel chair. at same time, ada 2 orang patient yang laluan dah 4 cm. nurse nak tolak mereka dulu dan minta dia turun dulu. immediately dia buat bising semula. jerit² sakit dengan lela segala. saya seriously nak tergelak. padahal before that, elok saja dia duduk diam. agagagag dramatic sungguh. terus nurse tolak dia & another patient yang dah pecah waterbag.

patient lagi seorang tu, muda lagi. saya teka dia beranak sulung. amat cool eventho bukaan dah 4cm. less than an hour, bukaan dah 8cm. cepat² nurse tolak ke LR. dia takde bising dan menangis segala. semoga dia dan baby sihat sentiasa.

malam tu, ada seorang lagi patient. saya kira dia ni memang manja. sikit² panggil nurse. minta itu ini sampai nurse cakap, kalau di hospital swasta bolehlah awak minta macam². ngeeeeee dalam sejam, ada la 2,3 kali dia minta nurse cek bukaan. akhirrnya, subuh tu bukaan dia dah 4cm. tolak juga ke LR. yang tak berapa best, she called her husband to inform about that. dia marah² plak. aiyak! minta simpanglah saya bersikap macam tu masa tengah sakit nanti.

ouh yer...ada juga patient yang amat peramah. sampai tak terlarat saya nak layan dia berborak. ada juga yang seolah nak mengambil kesempatan. nak discharge from hospital, ada hati nak loan saya. aiyoyo...ingat saya ni banker ke? beriya² SMS-ing saya, minta saya pujuk Hubby Sayang. tak koser!

tu la antara ragam yang kekal dalam ingatan saya. hahaha ada yang kelakar, ada yang kasihan. yang kasihan, nak tolong tak boleh. mereka sahaja yang boleh tolong diri mereka sendiri. macam awal² saya katakan, sakit bersalin ni berbeza untuk setiap orang. bahagian masing².

just to remind to all mommies, kalau admitted, sila jaga barangan berharga. normally kita bawa hand-phone sahaja. wallet, IC, jewelry semua tinggal pada hubby. hand-phone tu yang kena jaga especially yang pakai jenis canggih² dan mahal tu.

Tips For Mommies

ada juga sedikit sebanyak tips saya dapat selama 4 hari berada di hospital. saya mahu share dengan semua mommies² di luar sana. mana tahu boleh membantu semua sepanjang tempoh kehamilan & bersalin nanti.

[1] VE process
VE (vaginal examination) ni doc buat nak check bukaan serviks (OS). masa doc or nurse check, try to relax. jangan lawan dengan keraskan badan dan angkat montot. nanti otot² kat bawah tu keras dan doc/nurse akan claim dinding rahim kita masih tebal atau ketat. masa dimasukkan jari tu, tarik nafas dan hembus slowly. relax.

[2] Susu dan kalsium
sila minum susu sepanjang tempoh mengandung. amatlah penting untuk diri mommy dan baby. kalau mommy kurang minum, segala kalsium yang mommy ada akan diserap oleh baby. no wonders kalau mommy rasa kebas jari, sakit tulang, sakit pinggang or segala sakit berkaitan tulang. jangan nanti, gigi pecah masa tengah buat aksi 'push'. silalah minum susu or consume calcium pil dari gynae mommies.

[3] Air selusuh/air zam²/air jampi/air bunga kembang semangkuk/segala air sewaktu dengannya
sebenarnya, air² ni semua sebagai ikhtiar kita untuk memudahkan proses bersalin. jangan pula sampai kita terfikir yang air² inilah membuatkan kita senang bersalin. dah jadi lain tu. seeloknya jangan minum lagi air² ini kalau tak rasa sakit contraction. tak minum pun takpe. air ni akan buatkan kita sakit lebih kerap dan kuat tapi tak membukakan laluan. saya tengok 2,3 mommies yang ada minum air ini. kesian pun ada sebab terpaksa tanggung sakit terlalu lama sebab laluan tak buka till 4cm.
one more thing. kalau ada rendam akar fatimah, bunga kembang semangkuk or sewaktunya, sila rendam dalam bekas yang besar. dalam besen basuhan sayur pun takpe. kononya menurut kata orang² lama, kalau letak dalam bekas kecil, laluan pun terbuka kecil. sama juga dengan sesiapa yang ada minum air zam² ke air jampi ke or sewaktunya. penutup botol tu hendaklah sentiasa dibiarkan terbuka.

[4] Banyak berjalan
yang ini saya tak nafikan. before bukaan saya 3cm tempohari, saya tawaf Lowyatt. within 2 days, dari 2cm ke 3cm. so, sila banyakkan berjalan ye mommies.

[5] Ayat amalan
yang ni pesanan dan tips dari kawan² dan juga makcik saya. elok diamalkan membaca:
a - الفتاح Ya Fattah (Yang Maha Membukakan)
b - الخافض Ya Khafid (Yang Maha Merendahkan/Menjatuhkan)
c - Al-Fatihah
d - Ayatul Qursi
e - Doa zikir mudah bersalin yang saya ambil dari sini
saya amalkan ayat² ini sambil usap² perut. masa buat CTG, if saya rasa baby macam kurang gerakan, saya baca ayat a dan b, alhamdulillah baby elok bergerak² selepas itu. insyaALLAH, kita tawakal sahaja padaNYA.

[6] Timing
bila dah mula rasa sakit, sila tanda waktu mommies rasa sakit. itu lagi mudah kot dari nak ingat. masa ke hospital kelak, doc/nurse akan tanya kekerapan sakit yang mommies rasa. easiest way, sediakan buku nota kecil dan sentiasa note down masa kesakitan melanda. bila mereka tanya, serah saja notebook tu. settle!

[7] Perineal massage
ni juga antara ikhtiar yang boleh dicuba. saya agak segan nak tepek pic ia di sini. one of staff nurse di hospital yang ajar saya tentang ini. nak tahu bagaimana, sila refer artikel ini.

[8] Bantuan suami
ada orang baca ayat² untuk buat air selusuh. jika tak berkesempatan, boleh juga minta suami buat. simple dan mudah sangat². si isteri minum air basuhan tangan suami. bukan lepas hubby makan nasi, dia basuh tangan segala. air bersih laaa. tu boleh kira air selusuh juga. kita usaha sahaja. si suami boleh juga banyakkan bacaan Yassin dan solat hajat semasa di rumah. berkat doa suami orang kata.

rasanya ini sahaja tips yang saya dapat sepanjang berada di hospital. ada yang dari doc, dari nurse, dari Mak, dari Makcik, dari teman² di hospital dan juga dari kawan² yang dah selamat bersalin. kalau ada lagi yang saya baru teringat, saya update kemudian yer...

semoga semuanya berjalan lancar dan selamat. Amin...

Rentetan Kejadian Di Minggu Ke-36

22 Feb 2011
as usual, teman Hubby Sayang ke kedai. kegatalan melampau datang menyerang. plan nak ke klinik sahaja. tapi suddenly fikir, lagi bagus if ke hospital sahaja. maybe they can do something tentang gatal² yang saya alami ini.

12AM 23 Feb 2011
went to hospital. masa OTW tu, kegatalan makin menjadi. elok sampai hospital, hilang segala gatal. ampeh! terus ke LR, PAC Room No. 2. tukar pakai kain pink yang nurse bagi and terus baring atas katil yang disediakan. gementar juga bila dah baring atas tu. macam nak deliver masa tu plak.

nurse datang buat CTG, nak tengok keadaan baby dalam tummy ni. check BP saya juga. alhamdullillah semuanya OK. datang Dr. Darshini to do the VE. OMG! tiba² saya rasa menyesal sebab datang hospital. doc ni agak kasar cara kerja dia. saya berasa agak sakit masa dia check. or maybe saya yang melawan sebab saya keraskan badan and otot² masa doc tengah check. that's why saya merasa sakit. when she said my OS was 2cm, saya tergamam. cepatnya!

sebab rumah saya dekat sahaja dengan hospital, doc lepaskan saya balik. doc cakap, saya dah mula mengalami tanda² bersalin. if mula rasa sakit yang kerap dan kuat, baby movement kurang or ada turun tanda (air or darah), kena cepat² datang ke hospital.

noted that! balik rumah dan tidur dengan nyenyaknya. bangun pagi, spotted the red dot pada pantyliner. erk!

5PM 24 Feb 2011
tengah relax² dalam bilik sambil tengok Hubby Sayang main PS3, suddenly datang sakit yang amat kuat di bahagian perut and pinggang. fuh! cant describe how it feel. sakit sampai saya tak boleh nak bergerak. tegak je bersandar di katil. about 5-10 minutes juga sakit tu datang. then, it's gone. lega!

bersiap² untuk follow Hubby Sayang ke kedai. in case apa² jadi, Hubby Sayang ada sama. atas nasihat kawan², saya ke Klinik Kita. to do scan & VE. cerita pada doc tentang sakit petang tu & lendir darah yang keluar. doc terus suruh pergi hospital sebab tu semua tanda² nak deliver. doc buat scan and said kepala baby dah engaged.

12AM 25 Feb 2011
macam dapat rasa kena admitted, bawa siap² beg pakaian saya & baby. terus ke hospital dan ditempat di bilik yang sama, PAC Room No 2. agagagaga...tukar kain dan baring. buat CTG dan check BP. kali ni Dr Farah yang buat VE. amat lemah lembut even rasa sakit sedikit. bila dia kata 3cm, amatlah terkejut. confirm kena tidur ward.

buat scan untuk tengok kepala baby dan double-checked EDD. they confirmed my EDD was on 24 Mac and baby's head already engaged. one nurse double-check the OS and confirmed 3cm. final decision? i was admitted that night. rasa sakit melampau datang lagi around 3AM that night. kali ni agak lama. tak boleh tidur sebab rindu kat Hubby Sayang. huhuhuhuh

kena tahan ward till 28 Feb. the OS remain same, takde progress. nurse suruh banyakkan berjalan tapi seriously tak tau nak berjalan ke mana dalam ward tu. lainlah kalau jalan² kat Pavi ke, Jusco ke, Sogo ke. hahahah

last² saya minta balik. promise doc yang saya akan cepat² datang hospital bila rasa tanda² nak bersalin. doc bekalkan saya antibiotik sebab urine saya ada sikit infection. doc suspected yang contraction yang saya rasa tu disebabkan kencing kotor itu. chait!

1PM 28 Feb 2011
dibebaskan dari hospital. happy gilosh! terus ke Tesco Ampang pekena KFC dan jejalan kat sana. kata, kena banyakkan berjalan, kan? hehehe

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009