Advise On Set Bersalin

off sekejap cerita USS. sambung kemudian. takut muntah colorful plak kawan² if saya asyik cerita pasal trip ke USS. hehehehehe

sekarang ni, saya tengah usaha menyediakan barangan keperluan Mommy. barang² baby dah hampir lengkap walhal barang² untuk Mommy tak de. huhuhuhu kalau tak Mak tegur saya tempohari, memang saya takkan sedar diri. hahahaha

saya nak minta pendapat kawab² yang dah lalu pengalaman mengandung & melahirkan ni. saya plan nak beli set bersalin. tapi, tak sure mana yang better. can anyone suggest me? plssss really need your advise on this. saya tak tahu apakah criteria yang perlu saya consider if nak beli set bersalin ni.

kawan² ada pakai bekung tak?

Here We Come

finally, hari yang ditunggu tiba jua. seawal jam 4pagi, Hubby Sayang dah bangun & get ready. huhuhu saya juga yang bangun lewat. mengantuk dek penangan ubat gatal yang saya telan before tidur. berjalan jauh dalam keadaan sarat macam ni, segalanya kena lengkap. dari minyak angin ke ubatan. hehehe


time ni baru jam 6AM


dD yang uruskan segala urusan ticket bus. ouh ya! harga ticket bus ke USS ni RM25 pergi/balik untuk seorang. kami dah beli siap² masa book hotel. it's only cost me & Hubby Sayang RM120 for hotel & bus. berbaloi tak?

kena isi siap² Y-card. bus memang punctual. tepat jam 7AM dah panggil we all naik. tak penuh pun bus tu. really comfortable. alangkah best kalau bus KL ke JB macam tu? huhuhuhu

naik bus Odyssey


fill in Y-card Hubby Sayang

saya tidur sahaja masa dalam bus. mengantuk betul padahal hati excited giler. sampai Immigration Malaysia & Singapore je saya bangun. turun pergi cop dengan muka mengantuk. hahaha

we arrived Sentosa Island around 9AM++. hujan! tapi ianya tak membantutkan tujuan kedatangan kami. sekali menapak, takkan berundur. eceh!

finally!

Babymoon Lagi

hai all!

selama 1 minggu saya sengaja tinggalkan my lovely blog tak ber"hapdet" sebab pergi ber"babymoon" lagi dengan Hubby Sayang. kali ni tak pergi jauh. seberang Tambak Johor sahaja. kali ni saya pergi bertiga sahaja. tak macam masa ke Bandung, reramai.

we all pergi dengan bus. naik dari Bukit Jalil ke Terminal Larkin. alhamdullillah, saya OK sahaja sepanjang perjalanan tu. Mak & Ayah ada juga bising² takut saya sakit pinggang. hehe syukur takde sakit² pinggang or kebas² kaki. sepanjang perjalanan tu hujan. ouh ya. kami naik bus Transnasional yang berharga RM31.20 sehala. hehehe


sampai Terminal Larkin, terus cari cab nak ke Tune Hotel, Danga Bay. senang cari cab kat sana sebab ada banyak. don't worry. kena charge RM17, maybe sebab dah tengah malam. sampai hotel, terus check-in cepat². mata dah tak larat nak buka.

dapat kunci bilik, terus terjah. prepare pakaian untuk esok then cepat² mentidurkan diri. lemau juga badan mengharung perjalanan 4 jam. kena cukup rest untuk aktiviti hari esok. hihihi

muka keletihan & mengantuk


muka tak tau penat

just an intro! haaa babymoon kali ni, baby baru nak masuk 30 weeks. berjalan sungguh. kehkehkeh

Next Vacation

our next vacation. yea!!! Hubby Sayang plan lepas balik dari Bandung. gigih betul saya nak berjalan² ketika tengah sarat ni. insyaALLAH semuanya baik² belaka. Baby pun macam tak sabar je. time type entry ni, galak dia bergerak². same reaction masa nak ke Bandung dulu.

cuti dah lulus. nasib baik ada new staff yang boleh cover shift saya. hotel dah booked lama. ticket bus dah beli semalam. malas nak drive nun ke selatan. ticket yang itu akan beli hari ni or Sabtu.


haish, tak sabar tunggu Selasa ini. kaki dah gatal nak jejak tempat tu. agak² boleh teka tak kami ke mana?

Diaper Bag

saya rambang mata nak beli diaper bag untuk baby. saya rasa, dah tiba masa yang sesuai nak get ready barang² baby yang nak dibawa ke hospital nanti. takmo nanti kalut or ada yang tercicir. so, saya decide nak guna diaper bag saja untuk bawa ke hospital.

ada 2,3 diaper bag yang buat hati saya cair. hahaha...cuba teka yang mana saya dah order?








memang time yang sesuai beli secara online. saya cepat letih kalau banyak berjalan. hehehe

nanti bila ia dah sampai, saya buat review OK.

Check Up at 29 Week

macam biasalah saya. kalau kena buat check up di KK, sure saya postponed to another week. sendiri pandai² postponed. agagaga kemalasan punya pasal selain tak suka kena tunggu lama² di KK walhal nak check sikit saja. bersabar sungguh hati ini.

semalam ke KK. ingatkan kena jumpa doc. tak juga. tipu je tau nurse yang check saya last month tu. kali ni punya lama tunggu. selalu saya datang jam 10AM or 11AM, less than 2 hours dah settle. kali ni, almost 1.30PM baru settle. aiyak!

pass check urine, datang 2 orang nurse pelatih nak check BP, berat & tinggi saya. dah 7 bulan preggy, inilah 1st time ketinggian saya direkod. tak faham betul sistem KK ni macam mana. saya terus terang cakap, memang tak gemar kalau nurse pelatih yang handle file saya. saya bukan datang untuk jadi bahan ujikaji. nak check BP pun dekat 30 minit. aduh!!! saya dah buat muka tadi. nak check berat & tinggi pun lembab. haish! then nak check hB saya. nasib baik nurse yang take over. kalau mereka juga, ntah berapa jam plak saya kena test.

berat saya naik dengan bahagianya. almost 4KG in 1 month. huhuhu tak pasal² kena datang minum air gula lagi sekali. mencik! BP normal cuma disebabkan berat naik mendadak which is supposedly naik 2KG a month, terus nurse suruh datang minum air gula lagi sekali this Friday. katanya ada simptom² darah tinggi or kencing manis. bila fikir² balik, mereka ni terlampau straight sangat. naik banyak tak boleh, naik sikit tak boleh. tak naik langsung lagi tak boleh. redah sajalah...

1st time juga saya kena inject. apa ntah nama injection tu, saya tak pasti. tak pay attention langsung actually masa nurse tu cakap. start hari ni jam 9AM, saya dah kena buat carta gerak baby till 9PM. if gerakan baby kurang dari 10, saya kena cepat² ke hospital. kalau saya ada rasa loya, muntah or pening² (macam tanda² awal orang pregnant plak), pun kena cepat² ke hospital.

nurse yang check saya tu agak terkejut. kebesaran peyut molat saya tak macam preggy 7 bulan. huhuhuhuhu office-mate pun cakap perkara yang sama. dia kata, saya macam dah nak beranak je. dia teka saya akan bersalin awal dari EDD saya. takutnya!!!

baby, kalau pun nak keluar awal, make sure genap 9 bulan yer sayang. muah!muah!

Kegatalan

masa mengandung ni, memang ada seribu macam rasa & perasaan yang akan kita lalui. agak menguji kesabaran mental & fizikal juga. hikhikhik

macam saya. if before pregnant saya memang ada allergy & kulit kegatalan tapi after get pregnant, it getting worst. rashes naik penuh belakang badan. tidur malam tak lena sebab rasa gatal melampau. jumpa doc pun, tak banyak yang boleh dibuat. ubat² tak boleh makan sembarangan. nak tak nak, kenalah bersabar sedikit & berharap after give birth nanti, everything OK.

kalau kata saya tak jaga makan, dah sehabis ketat saya jaga apa yang saya makan, apa yang saya minum. persekitaran saya? dah habis sebotol Dettol saya spray especially katil tapi tak banyak membantu. tengah malam pun saya gigih vacuum segala habuk dalam bilik. udara? itu saya tak boleh nak buat apa. memang out of control!

kawan² ada tips tak? tak dapat hilangkan terus rasa kegatalan ni, at least mengurangkan sudah memadai. naik merah² & sometime pecah darah bila saya garu & gosok kulit² mulus saya ini. agagagaaga

Mommy tak merungut tau baby sayang. Mommy redha & terima segalanya as long as baby sihat kat dalam tummy molat Mommy. yang penting, baby tak dapat sakit yang sama macam Mommy bila lahir nanti.

Kain & Tilam

asal balik ke rumah lepas teman Hubby Sayang di kedai, sure saya on lappy & on wireless. lepas check email & FB, terus surf website yang jual barangan baby. kesannya? saya sure jatuh chenta & rasa nak beli terus!

kali ini dengan pengetahuan Hubby Sayang, saya dah beli kain untuk buat tilam baby & juga bayar deposit tempahan tilam baby. dah banyak kali tertangguh, akhirnya hampir selesai juga. insyaALLAH, jika tiada aral, hujung bulan ni sampailah set tilam yang ditempah. haish, tak sabar plak!


ouh yer! untuk pengetahuan kawan², kain tu saya beli di sini. senang deal dengan Kelly ni. baik je melayan saya yang banyak kerenah ni. kehkehkeh...thanks a lot for the discount.

tilam pula saya hantar tempah nun jauh di selatan. baca review dari orang lain, semuanya positif! so, saya tak teragak² nak hantar tempah di sini. kemungkinan besar juga, saya akan tempah barut baby di tempat yang sama. tengah tunggu confirmation saja dari akak itu sebab saya request nak buat barut yang different size. banyak songeh tak? hehehe

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009