Updated Baby's Checklist

hari ni nak update checklist barang² baby yang dah boleh dipotong. huhuhuhu

Clothes
(1) Baju lengan panjang/lengan pendek/sleeveless/rompers
(2) Seluar panjang/seluar pendek
(3) Baju lubang²/baju jalan²
(4) Baju tidur
(5) Mittens & booties
(6) Topi
(7) Barut
(8) Kain bedung/kain napkin
(9) Sapu tangan
(10) Baby bip - bila baby nak masuk 6 month baru beli
(11) Safety pin
(12) Hand/leg warmers - berguna bila balik kampung yang malam hari kesejukan melampau

Baby care/bathing/grooming
(1) Towels
(2) Baby bath/shampoo/lotion/baby oil/talcum
(3) Minyak telon/minyak Yuyi
(4) Bath tub & safety bath mat - beli lepas habis pantang I guess
(5) Cotton buds/cotton balls
(6) Baby wipes/wet tissue
(7) Thermometer
(8) Changing mat
(9) Disposable diapers/Cloth diapers
(10) Diaper rash cream - brand Bepanthen (boleh juga digunakan as krim nipple merekah jika menyusu) & juga brand Drapolene
(11) Baby nail clipper
(12) Nasal aspirator
(13) Gripe water/Colic water
(14) Brush/comb

Feeding
(1) Breast pump & storage bottles
(2) Feeding bottles - dah ada yang berkenan dihati
(3) Bottle teats
(4) Bottle sterilizer
(5) Bottle & teat brush
(6) Pembersih botol susu
(7) Nursing pillow
(8) Thermos

Beddings
(1) Set tilam - dah request pada Mak untuk buat tilam kekabu. akan beli kain insyaALLAH enf of Oct/Nov
(2) Blanket
(3) Kelambu
(4) Baby bouncer/buaian - akan cuba mendidik baby supaya tak memerlukan alat bantuan untuk tidur

Extra
(1) Bakul/beg
(2) Tempat jemur baju baby
(3) Baby laundry detergent
(4) Diaper bag
(5) Baby sling
(6) Nursing cover

To buy after birth
(1) Katil baby/Playpen
(2) Stroller
(3) Car seat
(4) Bumbo seat
(5) Almari baju baby
(6) Baby gym

serasa saya, untuk baju² baby tu, akan bertambah kelak. al-maklum, pantang nampak yang cute plus Tok Ma dia nak shopping sama nanti. makin lajulah gelengan Papa baby nanti. ihikssss

Babymoon at 19 weeks

cerita ni dah basi pun. dari sehari ke sehari nak type tapi no idea how to start. ni pun setakat nak tepek² picca aje kot.

plan since bulan Mac 2010 akhirnya terlaksana. tak sangka pergi ke Bandung sekali dengan baby dalam tummy ni. kawan² nak tahu, saya mula rasa baby's kick seawal minggu ke-17. awal tak? masa ke Bandung before touch down airport Bandara Husein Sastranegara (full name okeh), amat ketara baby menendang. itulah for the first time, Hubby Sayang rasa tendangan baby. kami berdua feel so excited masa tu. dalam flight pun jadi. agagagaga

dah tersasar dari topic plak. layankan saja dulu picca kami berdua yer (yang lain kemudian yer)








see, saya membesar dengan jayanya right? 1st time kaki bengkak² penangan jalan non-stop & gigih mendaki gunung berapi.

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009