Solemnization Dress Part II

OK. cerita agak dah basi kot. tapi nak cerita juga. boleh jadi pedoman buat kawan² bride2b yang lain.

seperti yang dah sedia maklum (refer to this entry), last minute saya ambil semula baju nikah & hantar alter pada designer yang lain. SEBAB? designer yang diamanahkan untuk alter & touch-up nikah dress saya ini tidak membuat apa² pun pada nikah dress ini walaupun sudah mid of May. padahal baju telah dihantar early of April.

OK. memang saya fussy. i had to admit it. saya bukan minta service percuma. saya bayar based pada apa dia quote. dia janji dia boleh buat. i don't like last minute work. kemungkinan menghasilkan produk setakat tangkap muat terlalu tinggi. i hate that! seolah tidak menepati janji seperti dalam perbincangan.

saya nekad dengan satu keputusan gila. saya ambil baju itu semula 20 Mei, pada hari 1st fitting untuk baju bersanding & bertandang yang sepatutnya on April! muka designer itu memang masam mencuka (ada aku kesah???) bila saya katakan yang saya mahu ambil semula nikah dress itu & hantar pada orang lain. ouh yer. before that, dia siap quote harga untuk jahit beads pada nikah dress itu & harga sewa veil untuk nikah dress. harga yang lebih kurang sama dengan harga designer lain itu. plus, saya buat baru & dapat terus veil idaman!

designer yang amat baik hati menerima last minute request dari saya itu adalah Qudyn. thanks so much sebab sudi terima. 11 days before the solemnization day. memang gila! hasilnya? kawan² nilailah sendiri yer...


before alter


after alter


kaki baju before alter


hujung baju after alter. ditambah beads


hujung lengan baju yang ditambah lace & beads


veil buatan Qudyn (couldn't find clear pic for veil)

masa pergi collect nikah dress pada Qudyn hari Khamis (a day before solemnization day), saya rasa nak lompat² happy sebab hasilnya amat memuaskan hati. tak sia² saya bertindak gila disaat² akhir. hehehehe

so bride2b out there, kita semua ada instinct. kadang² instinct kita tak silap, tambah² pula bila berkaitan perkara² besar seperti kahwin ini. once dah rasa tak sedap, better be careful. selalu pantau progress baju yang kawan² tempah. peduli kalau orang kata kita kekwat, fussy, menggelabah or what so ever. our money! our right! jangan biar orang mainkan kita. sediakan backup plan. buat plan A, plan B or sebanyak mana plan yang boleh as backup plan. mana tahu disaat akhir berlaku apa², at least kita dah standby & well-prepared.

tammo ada tangisan sedih kecewa dihari persandingan kelak. keputusan semua ditangan kita.

I'm Back

holla!

im back on track. eceh! selama ini menyimpan rasa rindu pada my lovely blog. payah nak online dulu. line internet tada di rumah Hubyy Sayang. broadband beliau telah ditamatkan penggunaan. broadband saya pula pada Abang. curi² online di office. nasib tak kantoi!

ingatkan line telefon & streamyx akan datang pasang secara pantas. huh! selepas dimarah & dipaksa setiap hari, akhirnya mereka datang install. secara rasmi dapat online hari Isnin lepas. yea! yea! at last boleh online dari tiny little room kami. seorang di atas, seorang di bawah. chatting sambil ber'webcam'. ngeeeeeeee

OK OK. nak cerita banyak ni. tunggu next entry k!

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009