ONE Day Card

holla!

nak bercerita tentang ONE Day kad saya & mr X. seperti sedia maklum, saya D.I.Y kad jemputan kami. fuh! amat gigih okeh. 1500++ kad saya hadap almost everyday!!! big clap to me...hehehe

saya nak cerita step-by-step tapi tak tau nak mula macam mana, dari mana. hrmmm...of cos memula sekali, kita kena ada design kad yang kita mahukan. sebenarnya, macam² idea saya & Kak Ngah keluar. nak begini, nak begitu. 1st design kad kena reject dengan Ayah, sebab macam style omputih. ihiksss...so kami gigih fikir lagi dan lagi. akhirnya, kami semua sepakat dengan design ini. mr X pun suka. alhamdullillah...

mula², Kak Ngah design guna Illustrator. lepas dia tunjuk pada saya, saya rasa macam something missing. saya tukar design tu dengan try & error guna Photoshop. sorry Kak Ngah, Along tukar almost everything ur design. lepas gigih mengadap Photoshop, akhirnya berjaya siapkan seperti yang saya imagine. hakhakhak...gedik hokay. terus hantar print pada Anum. actually there were miss-communication tentang printing ni. supposedly, total kad dapat 1900pcs untuk both rumah. so, 1 side dapat 950pcs with 4 keping, cover depan belakang & map untuk both side. rupa²nya, 950 kad with 2 keping sahaja, which is cover & map for 1 side. ngeeeeee takpe Anum, lagi pun, masa tu both of us kalut & super busy. hehehe


1900pcs, 2-color printing that cost me RM760

siap je printing, terus gigih beli reben. part ini yang agak leceh & amat menguji minda. hahaha bukan bukan. menguji kesabaran! bergulung² reben saya borong, warna kuning & pink, untuk proses mengikat reben. reben beli di CT Handicraft dekat Mydin Shah Alam (03-5548 8828). agak murah bila dah borong banyak. manik² adalah last minute idea sebab saya rasa macam simple sangat & tak bling². ada manik yang saya beli dari Sayang You di Semua House (03-2692 1111) & Lovely Place Wedding, Pandan Prima, nearby Tesco Ampang (03-9282 1516)


sessi menggunting reben. pink for me, yellow for him


proses D.I.Y manik & reben kecik²

sampul plak, saya borong kat Jalan Pudu, nearby Pudu Plaza. nama kedai tu Tiyang Enterprise Sdn Bhd (03-2145 2098) atau boleh call Dan (017-666 7203). ada banyak kedai spesis sama kat area situ. tapi, kedai ini yang paling murah dia quote pada saya. for 1500pcs, it's only cost me RM63. kalau 2000pcs, RM84 only. ada juga sampul berwarna, mahal sikit la dari sampul putih biasa. ihikssss


before pasang manik


lepas pasang manik


close-up manik untuk kuning


ready to post

maaf!! saya tak perasan langsung yang saya takde snap pic kad pink. alaaa...semua yang dapat kad dari saya, dah tengok live, kan kan?

again, bila kita D.I.Y, amat mencuri masa peribadi kita. sabar tu kena berada ditahap maksima. masing² juga kena saling faham-memahami & always tolerate to each other. gud luck for those yang nak berD.I.Y

legaa...selesai satu part D.I.Y

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009