Updated Baby's Checklist

hari ni nak update checklist barang² baby yang dah boleh dipotong. huhuhuhu

Clothes
(1) Baju lengan panjang/lengan pendek/sleeveless/rompers
(2) Seluar panjang/seluar pendek
(3) Baju lubang²/baju jalan²
(4) Baju tidur
(5) Mittens & booties
(6) Topi
(7) Barut
(8) Kain bedung/kain napkin
(9) Sapu tangan
(10) Baby bip - bila baby nak masuk 6 month baru beli
(11) Safety pin
(12) Hand/leg warmers - berguna bila balik kampung yang malam hari kesejukan melampau

Baby care/bathing/grooming
(1) Towels
(2) Baby bath/shampoo/lotion/baby oil/talcum
(3) Minyak telon/minyak Yuyi
(4) Bath tub & safety bath mat - beli lepas habis pantang I guess
(5) Cotton buds/cotton balls
(6) Baby wipes/wet tissue
(7) Thermometer
(8) Changing mat
(9) Disposable diapers/Cloth diapers
(10) Diaper rash cream - brand Bepanthen (boleh juga digunakan as krim nipple merekah jika menyusu) & juga brand Drapolene
(11) Baby nail clipper
(12) Nasal aspirator
(13) Gripe water/Colic water
(14) Brush/comb

Feeding
(1) Breast pump & storage bottles
(2) Feeding bottles - dah ada yang berkenan dihati
(3) Bottle teats
(4) Bottle sterilizer
(5) Bottle & teat brush
(6) Pembersih botol susu
(7) Nursing pillow
(8) Thermos

Beddings
(1) Set tilam - dah request pada Mak untuk buat tilam kekabu. akan beli kain insyaALLAH enf of Oct/Nov
(2) Blanket
(3) Kelambu
(4) Baby bouncer/buaian - akan cuba mendidik baby supaya tak memerlukan alat bantuan untuk tidur

Extra
(1) Bakul/beg
(2) Tempat jemur baju baby
(3) Baby laundry detergent
(4) Diaper bag
(5) Baby sling
(6) Nursing cover

To buy after birth
(1) Katil baby/Playpen
(2) Stroller
(3) Car seat
(4) Bumbo seat
(5) Almari baju baby
(6) Baby gym

serasa saya, untuk baju² baby tu, akan bertambah kelak. al-maklum, pantang nampak yang cute plus Tok Ma dia nak shopping sama nanti. makin lajulah gelengan Papa baby nanti. ihikssss

5 Comments:

Dayu said...

beli skit2 dr skrg
tak lah terasa sgt nanti
tp mmg byk la nak kena invest
takpe demi anak kan..

brg2 mandia dia beli yg travel set je
sbb nanti mesti dpt byk hamper

Ainul said...

salam perkenalan.beli la tommee tipee.puying dia mcm nipple.so baby tak confuse..

♥♥relyza♥♥ said...

dayu, aah. memang beli sket2 skrg ni. anak sulung standard la kan...sume kalo blh nak baru. ihikssss

♥♥relyza♥♥ said...

ainul, salam kenalan juga. tommee ekk...nnt blh usha2 dulu. memang nanti kena ajar guna bottle. mommy bekerjaya ni kena pk extra sket

FYHA said...

ha'a lah, nanti mesti ramai kasi hamper utk toiletries baby. harus beli travel set jek. khayra punye rase bleh tampung sampai dia sethn lebeh kot. jimat duit mummy dia. heheh!

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009