Baby Checklist

hari ni rasa excited nak list down barang² baby yang perlu disediakan. haish, tak sabar nak men-shopping-kan diri. geram sangat tengok baju² baby yang cute². ihikssss

list ni adalah yang telah di-modify dari checklist yang saya jumpa melalui pakcik Google & blog kawan². bila tengok banyak kali, banyak juga yang kena disediakan. cant settle in one day shopping!

Clothes
(1) Baju lengan panjang/lengan pendek/sleeveless/rompers
(2) Seluar panjang/seluar pendek
(3) Baju lubang²/baju jalan²
(4) Baju tidur
(5) Mittens & booties
(6) Topi
(7) Barut
(8) Kain bedung/kain napkin
(9) Sapu tangan
(10) Baby bip - bila baby nak masuk 6 month baru beli
(11) Safety pin
(12) Hand/leg warmers - berguna bila balik kampung yang malam hari kesejukan melampau

Baby care/bathing/grooming
(1) Towels
(2) Baby bath/shampoo/lotion/baby oil/talcum
(3) Minyak telon/minyak Yuyi
(4) Bath tub & safety bath mat - beli lepas habis pantang I guess
(5) Cotton buds/cotton balls
(6) Baby wipes/wet tissue
(7) Thermometer - memang ada dalam simpanan
(8) Changing mat
(9) Disposable diapers/Cloth diapers
(10) Diaper rash cream - brand Bepanthen (boleh juga digunakan as krim nipple merekah jika menyusu) & juga brand Drapolene
(11) Baby nail clipper
(12) Nasal aspirator
(13) Gripe water/Colic water
(14) Brush/comb

Feeding
(1) Breast pump & storage bottles
(2) Feeding bottles - dah ada yang berkenan dihati
(3) Bottle teats
(4) Bottle sterilizer
(5) Bottle & teat brush
(6) Pembersih botol susu
(7) Nursing pillow
(8) Thermos

Beddings
(1) Set tilam - dah request pada Mak untuk buat tilam kekabu. akan beli kain insyaALLAH enf of Oct/Nov
(2) Blanket
(3) Kelambu
(4) Baby bouncer/buaian - akan cuba mendidik baby supaya tak memerlukan alat bantuan untuk tidur

Extra
(1) Bakul/beg
(2) Tempat jemur baju baby
(3) Baby laundry detergent
(4) Diaper bag
(5) Baby sling
(6) Nursing cover

To buy after birth
(1) Katil baby/Playpen
(2) Stroller - request it from Ayah. dah jumpa idaman hati
(3) Car seat
(4) Bumbo seat
(5) Almari baju baby
(6) Baby gym

huwaaaaaa, ini baru baby checklist. belum lagi Mommy checklist. takpe, mana yang penting diutamakan.

ada mana² yang patut ditambah & dibuang?

6 Comments:

ally said...

anor..sy copy juga list ni ya..hehe..tq2..sume ni list utk baby kan..tu blum masuk utk mummy pulak..seronoknya..

♥♥relyza♥♥ said...

ally, copy saja laa. aah, ni list utk baby shj. utk mommy maybe sket saja kot. hehe

suezen said...

cepatneyr buat list...me x bli ape2 lagi:)..ader sikit je

♥♥relyza♥♥ said...

sue, buat list aje cepat. beli nya lambat lagi. aagagaga

♥ balkidz_hunny ♥ said...

hye dear :)
i copy u punye list & modified ikot suka hati yer!! :D
thanks & salam kenal. boleh share experience yek?

♥♥relyza♥♥ said...

balkidz,
copy sj..sharing is caring. ihikssss

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009