Tips D.I.Y Goodie Bag

hujung tahun nanti, ramai yang kahwin. pas raya ni pun ramai juga. buat yang bertunang tahun ini, insyaALLAH tahun depan akan melangkah gerbang perkahwinan. sure dah mula start fikir & planning, betul tak?

saya nak share sedikit tips for those yang nak berD.I.Y. dalam majlis saya tempohari, saya D.I.Y:
[1] bunga manggar
[2] kad kahwin
[3] hantaran
[4] goodie bag
[5] deco bilik tidur
[6] table centerpiece
[7] signage & bunting
erk, apa lagi yer? ngeeeeee

ok, nak cerita pasal D.I.Y goodie bag. saya decide nak guna brown paper bag as my goodie bag. isi dalam, saya serah pada Mak untuk decide. saya just mahu ada telur rebus dalam goodie bag. OK. Mak decide to put cupcake, baulu & home-made biscuit which is made by Mak. tak semua guest dapat same items.

kerja jadi leceh bila nak ikat those ribbons. since semua item adalah makanan, by Khamis baru boleh mula isi dalam paper bag & ikat reben. masa inilah, banyak tenaga kerja diperlukan. siapa yang nak isi barang, siapa yang nak ikat reben.


cupcake (sponsored by Makteh & Pakteh) & home-made biscuit made by Mak


Adeq yang gigih masukkan reben pada goodie bag (musykil dia berkain batik)


tenaga penolong yang terdiri daripada kawan² Mak

my advise, kalau nak D.I.Y goodie bag, please elak letak barang makanan. in case tak punya ramai tenaga penolong, haru biru bakal pengantin nanti. if letak makanan, tak boleh isi awal². nanti rosak or basi plak makanan tu nanti. if kuantiti sikit, boleh consider lagi. kalau kuantiti 1000pcs, tak ke haru??? mengikat reben ni plak, kena handle dengan berhati² sebab paper bag senang terkoyak. fuh! menguji kesabaran. siap sedia dengan jari-jemari yang akan kemerahan nanti. ihiksss

lagi satu, kita tak boleh expect orang akan datang menolong. sometime, orang datang tolong tengok lagi ramai dari yang betul² menolong. semua ini kita kena consider bila nak D.I.Y. jangan kerana nak D.I.Y, pengantin demam or pengsan sebab kena buat semua sendiri.

D.I.Y ini bukan kerana nak cut cost, nak save budget. to be honest, ada certain thing yang kita D.I.Y lagi banyak pakai duit dari beli siap. kadang² sampai over our budget. main thing is our satisfaction. it's our big day, our special day. kita puas bila dapat buat sendiri seperti yang kita impikan. tak semua orang boleh memenuhi & memahami kehendak, citarasa & impian kita.

mine was very bernasib baik ramai kawan² Mak datang menolong. till 1AM mereka mengadap goodie bag. start kerja hari Khamis sebab semua barang makanan itu sampai hari Khamis. tak siap Khamis, sambung Jumaat petang & malam selepas nikah. ouh, nasiblah ada kawan² Mak yang sudi menolong. they also excited that i'm getting married. ngeeeeeeeee

barulah saya faham jerih-perih Nad dari Ole-Ole Manis bila mengikat reben² pada paper bag ini. dia pernah cakap hal ini pada saya pada hari saya pickup paper bag ini dulu. ihiksss....

itu pasal saya siapkan awal² goodie bag untuk malam nikah. saya dah agak yang goodie bag pink itu nanti akan ambil 2 malam untuk disiapkan.

4 Comments:

hana yoriee said...

hihi..tu lah..penah tlg sedara sealkan keropok kerepek, masuk reben bagai..walauweyh..mmg pth pinggang..kalo time hana dia tak dtg membalas jasa tak tau lah..ahaks.. =p

♥♥relyza♥♥ said...

hana, tau takpe. kalo dia jenis pk & ingat jasa kita takpe la. if tak? huhuhuhu masuk angin keluar asap la jawabnya

ElyaElmo said...

klau dok kt kampung mesti ramai kawan2 leh dtg ..
kat kl ni, kawan2 jarang nk dtg tlg kiter buat keje DIY...bizi keje smpai malam kann hu3

iedayah said...

btul2..bl diy kte rs lagi puas ats usaha sndri..hihi..

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009