Solemnization Dress Part II

OK. cerita agak dah basi kot. tapi nak cerita juga. boleh jadi pedoman buat kawan² bride2b yang lain.

seperti yang dah sedia maklum (refer to this entry), last minute saya ambil semula baju nikah & hantar alter pada designer yang lain. SEBAB? designer yang diamanahkan untuk alter & touch-up nikah dress saya ini tidak membuat apa² pun pada nikah dress ini walaupun sudah mid of May. padahal baju telah dihantar early of April.

OK. memang saya fussy. i had to admit it. saya bukan minta service percuma. saya bayar based pada apa dia quote. dia janji dia boleh buat. i don't like last minute work. kemungkinan menghasilkan produk setakat tangkap muat terlalu tinggi. i hate that! seolah tidak menepati janji seperti dalam perbincangan.

saya nekad dengan satu keputusan gila. saya ambil baju itu semula 20 Mei, pada hari 1st fitting untuk baju bersanding & bertandang yang sepatutnya on April! muka designer itu memang masam mencuka (ada aku kesah???) bila saya katakan yang saya mahu ambil semula nikah dress itu & hantar pada orang lain. ouh yer. before that, dia siap quote harga untuk jahit beads pada nikah dress itu & harga sewa veil untuk nikah dress. harga yang lebih kurang sama dengan harga designer lain itu. plus, saya buat baru & dapat terus veil idaman!

designer yang amat baik hati menerima last minute request dari saya itu adalah Qudyn. thanks so much sebab sudi terima. 11 days before the solemnization day. memang gila! hasilnya? kawan² nilailah sendiri yer...


before alter


after alter


kaki baju before alter


hujung baju after alter. ditambah beads


hujung lengan baju yang ditambah lace & beads


veil buatan Qudyn (couldn't find clear pic for veil)

masa pergi collect nikah dress pada Qudyn hari Khamis (a day before solemnization day), saya rasa nak lompat² happy sebab hasilnya amat memuaskan hati. tak sia² saya bertindak gila disaat² akhir. hehehehe

so bride2b out there, kita semua ada instinct. kadang² instinct kita tak silap, tambah² pula bila berkaitan perkara² besar seperti kahwin ini. once dah rasa tak sedap, better be careful. selalu pantau progress baju yang kawan² tempah. peduli kalau orang kata kita kekwat, fussy, menggelabah or what so ever. our money! our right! jangan biar orang mainkan kita. sediakan backup plan. buat plan A, plan B or sebanyak mana plan yang boleh as backup plan. mana tahu disaat akhir berlaku apa², at least kita dah standby & well-prepared.

tammo ada tangisan sedih kecewa dihari persandingan kelak. keputusan semua ditangan kita.

18 Comments:

idayusof said...

wuuuu. kite pernah gak kene bende yg sama cam ni. quote sgt mhl tau. tp buat keje kalah tailor biasa. serious! cuma time tu kite lambat amek & tinggal 2 ke 3 hari je before nak guna. nasib baik ade3 tailor yg sanggup alter. fuhhh.

kay kamal said...

cantiknye baju u...*drools* terletak je nmpak..

btw, u mind tak telling me how much he charges u for thse alterations..i takut my baju needs a re-fitting tapi sbb i wat baju kat indon takkan la i nk g indon balik kan..

tq

kay_alia@yahoo.com

suezen said...

mmg cantik:D

thezaila said...

nice ...thumbs up.. =)

@ty_farEd said...

waaa...cantik nyer selepas di alter..!! totally diffrnt ok... :)

PurPLe LaDy AiFA said...

agree with you! mmh kne ikt instinct sendiri... my fiancée dulu pon selalu bising kte npe tak stick to original pln je.. n npe nk ikt instinct sgt.. dier x taw pompuan mmg ade 6th sense with wedding sendiri ni kn? ;p

Cik Belle said...

=) cantek selepas di alter!

diri aku said...

cantek slps alter!cantik sgt!

♥♥relyza♥♥ said...

idayu,
teruknya! same as this designer la. quote mahal gile. same price RR nye price. sebab masa tu, saya baru tau RR price affordable & meet budget. tp, dah anto kat dia kan. redha aje la. baju nikah mmg tak blh nak terima dah. terus je amik & anto pd Qudyn.

♥♥relyza♥♥ said...

kay kamal,
previous entry saya ada letak price Qudyn quote. ehehehe

♥♥relyza♥♥ said...

sue,
tQ dear. sekali seumur hidup

♥♥relyza♥♥ said...

zaila,
tQ so much! thumb up to Qudyn

♥♥relyza♥♥ said...

aty,
aah. different sgt2. masa amik, memang nak lompat2 happy depan Qudyn. nasib baik boleh behave lagi

♥♥relyza♥♥ said...

lady aifa,
aah. mmg instinct ppuan ni kuat. sy dr awal nak tukar designer yg buat baju sanding & bertandang. tp hubby malas nak layan. so, sy redha aje la. ngeeeeeeee baju nikah mmg dah takmo dgr ckp hubby. memang sy berkeras gak anto kat Qudyn. hehehe degil tak?

♥♥relyza♥♥ said...

cik belle,
yup! Qudyn tau macamne nak touch-up kan...

♥♥relyza♥♥ said...

diri aku,
ye ke? *blush*blush*
tuannya pun cantik kan kan...ngeeeeeeee
tQ dear

ReYNa said...

lawa gile ok baju uu.thank god sempat alter.

♥♥relyza♥♥ said...

reyna, tQ dear. nasib sempat & Qudyn willing nak buat. if tak? pakai aje la apa ado

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009