Kisah Baju Pink & Baju Kuning

kisah tragik gak ni. siapa² yang tahu & share perasaan dengan saya, tQ banyak² sebab sentiasa bagi semangat pada saya. especially Huda yang banyak mendengar luahan hatiku ini. eceh!

kalau dulu saya just marah² saja dalam blog without reveal the true story, hari ni saya nak cerita kisah sebenar. buat tauladan pada bride2b out there. (saya tak habis² dengan memberi tauladan kan? hehehe) kena buka buku balik ni. this will be long entry. kawan² boleh refer ini, ini & di sini.

macam saya cakap before, saya cukup tak suka orang yang janji gedebak gedebuk, pastu last² sukati dia saja nak ubah plan. cakap tak serupa bikin. OK.

sejarah awal.
saya dah survey tempat dia dari tahun 2009. tempat dia boleh buat baru & sewakan baju pada harga yang amat reasonable. siap dengan aksesori. pada saya, if i can find affordable price to make new dress with my own design, untuk apa saya hantar ke designer ternama & pay more which dipakai untuk beberapa jam sahaja. so, awal tahun ini lepas dah decide nak kahwin bila, saya ajak Hubby Sayang ke tempat dia untuk discuss harga & design.

kami datang bincang on 1 Feb. kami setuju nak ambil full package dengan dia including baju, makeup & pelamin. budget takmo pening² fikir & mengejar banyak² vendor to remind them. leceh tau kejar² orang ni. annoying! so, he quote us:

[1] Pakej baju bersanding (L&P) & accessories RM1500
[2] Pakej baju bertandang (L&P) & accessories RM1500
[3] Makeup (3x) RM450x3
[4] Pelamin FF (L&P) RM1500/RM2000 (tak berapa ingat exact price)

total up, dia bagi kami RM4800. diskaun sebab ambil full package.

kalau ikut perbincangan awal ni, dia kata kena letak deposit untuk blocked date. untuk settlement, dia bagi kami buat installment. janji, masa pickup baju dah settle payment. we paid the deposit. done with the deposit, RM300. he insist to buy all the material. alasannya, dia boleh dapat murah sebab harga mak/pak andam. OK. we leave that to him to settle.

next week-nya, kami saja pergi ke kedai or butik or what ever to call it. dengan harapan nak tengok material. boleh plak time ni dia cakap, we need to make half payment from the price. so that, he will buy the material. wtf! masa 1st discussion, takde satu patah perkataan HALF PAYMENT pun dia mention. masa ini saya dah mula hangin. ada terfikir nak cancel it & just burn the RM300 deposit. but, my Hubby Sayang pujuk² & said sabar. ok, nasib baik Hubby Sayang pujuk tau! on 21 Feb we came & paid RM1000. masa inilah discuss design.


design baju pink


design baju kuning

we came again on 3 March to paid another RM1000. masa ini, barulah ada lace untuk baju kuning. he just bought 2m lace. wth! supposedly, lace baju kuning will be long trail, meleret². when i asked, he said only 2m left. im just...ouh OK! dah tak terkata sebenarnya. masa ini, after we paid RM2300, he said that we can come for 1st fitting on April. APRIL ok! masa dengar tu, im quite excited. gila pantas orang ni buat kerja. dalam kepala fikir, dah memang kerja dia, kan. so, kami biarkan dia selama 1 month untuk buat semua 4 pasang baju.

masuk saja bulan April, saya terus cakap pada dia yang nak datang tengok baju with my parent. saja nak gertak dia sikit supaya kerja jalan. OK. memang saya datang dengan parent. masa ni, baju kuning dah siap. lace dah tampal tapi tak jahit lagi. baju pink dah siap juga. tapi without lengan. while, baju untuk lelaki satu apa pun tak siap. hati saya agak cool down bila tengok hasil yang ada. parent pun OK. masa inilah saya hantar baju nikah for alteration & touch-up. if tak silap, pergi tempat dia masa dalam minggu 5 April - 10 April. cant remember exact date.


progress baju kuning setakat April


progress baju pink setakat May

on 24 April, saya datang lagi sebab nak tukar sikit design untuk baju pink. surprisingly, takde apa² perubahan or progress untuk semua baju² saya. hanya ada baju Melayu kuning sahaja. 2 weeks after came with my parent. saya dah patut rasa risau, betul tak? it's not a simple work to jahit the beads. saya borak² dengan staf dia yang jahit beads tu, he tooks 2 weeks to finish the beading for 1 dress. kalau simple design. see....bila buat kira², about 1 months gak untuk dia siapkan baju pink & baju kuning. grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

kami datang lagi pada 3 May sebab Hubby Sayang nak try baju dia plak. masa ini datang untuk bayar duit baju Melayu nikah Hubby Sayang. again, saya telek² progress baju² yang saya akan pakai. no progress except baju pink dah ada lengan. lace pada baju kuning masih tak berjahit. baju pink masih takde beading. kasut pink & kasut kuning dah ada tapi dia kena alter sedikit. aksesori lain? TAK ADA! masa ini dia cakap, boleh datang fitting 20 May. OK, noted!

a week before 20 May, saya terus SMS dia. remind him about our meeting. boleh tak dia kata "I takde 20 May. i ada wedding di Seremban. boleh datang 1st week of Jun tak?". saya apa lagi, terus memKEPALA HOTAKkan dia! saya kata pada dia, janji 20 May, why suddenly cant make it? boleh plak dia kata "wedding u lambat lagi". memang kena maki hamun segala la kan. saya cakap pada dia, saya tetap akan datang & just show to me what he have done. i also said that i want to see all the accessories. know what? he asked me to pay 1st then he will buy the accessories. dem! apsal dia kena tunggu saya bagi duit baru nak beli? saya just sewa dari dia. bukan beli baru & jadi harta saya. kenapa dia kena dapatkan all the money from me eventho i just rent all of it????? untuk pengetahuan kawan², selama saya selalu datang nak tengok progress, hanya kasut yang ada. yang lain such as veil, tudung, crown semua tak ada lagi. yang inilah yang dia tunggu duit dari saya.

saya memang tak sedap hati. nak cancel, tak boleh. already paid RM2300. banyak tu. at last, saya ngadu pada Ayah. Ayah called him & asked the story from him side. boleh tak dia kata pada Ayah saya "sepatutnya, pembayaran 3x. 1st deposit, 2nd masa 1st fitting & last masa ambil baju. saya akan hantar semua baju ke rumah a day before". ya ALLAH! saya memang marah betul masa itu. how come dia boleh buat cerita putar alam macam tu. lepas tu dia cakap pada Ayah saya, we can come on 20 May. Jumaat hingga Ahad dia ada wedding di Seremban. lagi satu cerita kelly dia buat. pada saya dia kata 20 May (Khamis) dia ada di Seremban. ouh yer, before Ayah called dia, Hubby Sayang tried to talk with him. pada Hubby plak dia kata, dia takde & minta kami datang Ahad. siap kutuk² saya lagi pada Hubby Sayang, kata saya banyak push dia. hello! kalau saya tak buat macam tu, dia akan take advantage on us. buat kerja cikai². tunggu duit baru kerja jalan. shit!! dia siap cakap pada Hubby Sayang, 3 minggu tu pada dia lama lagi & sempat untuk siapkan baju² kami. sembang lebey! when he said like that to my Ayah, terus dia SMS saya. he said i can come on 20 May, semua dah ada. meaning with the accessories. baju siap sepenuhnya end of May. siap minta saya bawa another half payment. meaning, he asked us to settle all the payment before finish his job. wth!

kami datang. siap bawa suprise lagi. tried semua baju yang dia dah siapkan. tried crown, tudung & veil segalanya. after that, we sat down & discuss. saya cancel MUA & pelamin untuk Hubby Sayang's side. means, kami just sewa baju & accessories sahaja dari dia. lupa nak cerita. selama saya datang banyak² kali ni, tak pernah sekali dia tunjuk hasil kerja tangan MUA dia. manalah saya tak geram. terus book Cik Yip. nasib baik dia still available on 11, 12 & 13 Jun. fuh! semua nasib baik. reaksi dia? memang muka ketat tahap puaka. saya dah tak kisah. masa tu dia quote price beading & alteration untuk nikah dress & sewa veil. nak tahu berapa? RM270. aiyark! saya just tambah RM80 bila hantar pada Qudyn yang beri saya kepuasan berlipat kali ganda. masa ini kami just bayar RM200 & the balance will be paid on the day we pickup all the baju. haaaaa pada Ayah saya dia kata akan hantar baju right? pada kami, dia minta kami datang ambil sendiri. kawan² marah tak???

kami datang lagi 2 Jun. dia kata pada 20 May, hujung May semua baju siap. sengaja kami lewatkan sedikit. everything siap except baju kuning saya takde di kedai dia pun. dia kata, kawan dia bawa balik rumah untuk siapkan beading. hanya pernah test sekali sahaja baju kuning itu. masa ini, kami cakap yang kami nak datang pickup 6 Jun. alasan saya? start dari Isnin till nikah, saya dah kena grounded di rumah. pegang adat kuat sangatlah kunun!

ada lagi kisah. masa datang ambil baju 6 Jun tu, ada accessories tak lengkap. dia siap buat senarai barang² yang saya sewa & ambil IC saya. motip sangatkan! dia janji pada saya, Isnin dia akan hantar barang yang tak ada tu pada Hubby Sayang. nan ado yer. pastu Selasa. pun tak ada. if not mistaken, Hubby Sayang pergi sana Rabu & pickup sendiri. boleh tak dia kata yang we all sewa baju saja sebenarnya, tak termasuk accessories. hangin gila saya. nasib saya takde masa itu. Hubby Sayang tolong sound dia sikit².

baju pink pada hari persandingan


aksesori baju pink


rupa baju kuning in real


close-up veil, tudung & aksesori baju kuning

well, baju memang selesa pakai. cantik & ramai puji. beading pada baju pink actually ada tak siap. nasib baik tak nampak dalam picca. masa pulangkan, 14 Jun, saya ingat nak bambu la sikit. sekali dia takde di kedai. itulah last kisah saya dengan dia yang hampeh.

bride2be out there, memang orang kata, ambil full package dengan seorang vendor murah. tapi, kalau kena kes macam ni, siapa yang haru? pelamin memang saya ambil dari Rass Deco. nasib baik Kak La boleh buatkan juga pelamin untuk rumah Hubby Sayang. kes saya banyak nasib baik. syukur sebab Allah permudahkan solution buat saya.

macam saya kata, kita punya instinct. bila instinct dah rasa tak best, silalah bergerak pada backup plan. jangan terlampau ikut sangat cakap orang. bila minta duit, kita bayar. dont! dont! DONT! kita kena bertegas sedikit. memang itu kerja dia, tapi kalau kerja dia jenis last minute, hasil dia juga akan last minute. kes tipu menipu ini banyak. jangan biarkan kita jadi salah seorang mangsa pula. kalau ada yang kata, baik hantar pada well-known designer. jangan lupa, mereka pun manusia biasa juga. Nik Erwan tu pun ada masalah lewat² ni kan? might be tak seteruk designer yang berlagak bagus ini.

jangan sentap kalau mereka kutuk or pandang rendah pada kewangan kita. masa ini, kita memang akan berkedekut sedikit. bila kita demand², diorang akan kata "macam kau bayar aku banyak". tapi, diorang lupa yang mereka quote that price, they promise us to give that. to play safe, bride2b record apa mereka cakap. curi² record. kalau mereka berciri nak cakap putar alam, kita ada bukti nak ditunjukkan. kadang², lepas dah quote price baru mereka fikir untung rugi mereka. normally, mereka² golongan kecil² ni, tahu nak untung banyak sahaja. i hate that kind of people!

apa² pun, buat golongan marhain yang mahu terbaik within your budget, sila tambah sikap waspada dalam diri masing². our money, our right. buat golongan mewah & sanggup berhabis untuk wedding, wish you all the best. terdengar juga kisah, JM pun pada awalnya pandang orang sebelah mata sahaja. lepas tengok orang tu berduit, baru nak entertain molek².

haish...kenapalah sikap manusia begini????


anda pernah lihat orang ini?

6 Comments:

Nurulhuda|Adlie said...

femes i kat sini, hihi.. aku ni kene apply jadi counselor kepada b2b, haha.. ok tak anor?

bagus ko cite kat sini, atleast menjadi tauladan.. aku rasa panjang lagi cite ko ni, berjam2 cakap talipon, tapi surely tak larat nak type kan...

♥♥relyza♥♥ said...

huda,
memang tak daya nak type pepanjang. ini pun seharian aku type & refresh back memory tau. ihikssss...tp yg penting, objectivenye tercapai.

aah, ko blh jd counselor bride2b beb. hehehhe ada bakat tau

hana yoriee said...

waaahh..byknye kisah disebaliknye..huhu..scary laaa..tapi takpelah, majlis pon dh berjalan ngan lancar..hehe

♥♥relyza♥♥ said...

hana, aah. alhamdullillah majlis goin smooth. sy tak blh bayangkan if stay gak amik MUA dia, pelamin dia. mahu sy jd gila di hari persandingan. hehehee takut nak take risk, cancel is the best choice

rose said...

uish..scary nyer..huk3..mau jd giler kalu sy jadi benda mcm tu jugak..tp apa2 pun thanks 4 da info..

@ty_farEd said...

dress u cantik...!! yang pink tu i suker..!!!

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009