Potong Jambul Pengantin

hello peeps!

kawan² pernah tengok acara potong jambul pengantin tak? tak pernah ekk... OK OK. actually, bukan la jambul rambut real panten. alaaa....mana nak ada jambul kalau dah panten pakai tudung, kan? ouh, saya tak macam retis itu or politician yang itu, pakai tudung sampai terkeluar jambul. opsss, tercarut plak! (kau tak sayang mulut ehhh panten)




inilah jambul yang dipotong



haaaa, nampak tak yang terikat di kepala saya itu? tu semua ring makcik² dari adik-beradik Ayah. lepas tu, orang² tua akan potong ring² itu sambil tabur beras kunyit segala pada saya. alangkah best-nya kalau semua ring tu dapat pada panten. hahaha den kayo! den kayo!

saya dah lama tengok adat ini. tiap kali ada wedding dalam family sebelah Ayah, acara potong jambul begini pasti ada. nama pun adat, tak wajib ada pun. Wan (nenek sebelah Ayah) yang berhajat. al-maklum, saya ni cucu sulung beliau. tak baik hampakan hajat orang tua.

muka saya agak selekeh sebab tengah make up & suddenly dipanggil turun. belasah sajalah labu....

8 Comments:

irenedahayu said...

ling, tu gold ring ker? kenapa ko tak minta aku potong... hik hik hik...

@ty_farEd said...

ooowwhh..i tak pernah tau pasal ni..!! cerite sikit plzzz... adat maner.. and untuk ape ek..??

kak ina kl said...

salam...sorry yer tak dapat datang hari bersejarah kamu tu..

tahniah dan semuga berbahagia selamanya..tertarik pulak tgk adat potong jambul ni..first time tenguk..lain dari yang lain.


kad jemputan pun akak tak dapat tau..

ally said...

relyza..peliknya..hehe..ni first time tau i tgk..uniknya..seronok kan ada majlis2 mcm tu..merapatkan silaturahim..suke sgt2..unik2..

◕‿◕ M a S s ◕‿◕ said...

motif ?

♥♥relyza♥♥ said...

dayu: aah gold ring. awat hang tak datang wedding aku? hehehe

aty: as mention dlm entry, adat family sebelah ayah. utk apa? not sure. nanti sy tanye Ayah

kak ina: hah! tak dpt? sy ada post tau. kak sumie dpt & dtg.

ally: aah. amat unik. ingatkan sy tak kena, rupa2 tak blh lari. hehehe

mass: dunno la motip dia. nanti aku risik dr Ayah aku

ElyaElmo said...

unik laa!!~ .klo tak keberatan nk tney ..he3 adat org mana nii relyza...

♥♥relyza♥♥ said...

elya: family sebelah Ayah orang Pahang. stay Janda Baik. nanti sy update more tentang adat ini yer. kena tanya mereka dulu

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009