idea for mini dais

hello sweetie

i wish to have mini dais if menikah di rumah. plan asal, Ayah suruh menikah di masjid. as usual, anak dia ini takmo & nak sangat menikah di rumah. hehehe settle dat part.

bila saja idea nak membuat mini dais approved, mulalah berjuta² lemon idea datang dalam kepala. saya mahukan yang simple & tampak suci. sesuailah dengan majlis akad nikah itu nanti. main kaler WHITE & bertemakan cherry blossom.

mini dais ini juga pastinya DIY kerana saya memang nak DIY. hahaha plsss dont be surprise oke. dais masa wedding pakcik saya pun kami DIY sendiri adik-beradik. simple saja since majlis ini belah lelaki di kampung. even simple, jenuh memikirkan material apa nak guna tau.



view dais di siang hari


view dais di malam hari bersama pengantin

untuk mini dais menikah, saya imagine ada stage sikit same as dais pakcik saya itu. jika dapat, saya mahu ia berlapikkan karpet yang berbulu lebat & tebal itu. warna? saya mahukan ia warna soft pink OR off-white.

acara akad nikah pastinya duduk. so, saya yang akan berduduk di mini dais itu hanya perlukan alas duduk sahaja. warna cream okeh. (sewa dari yang buat big dais). backdrop plak, masih memikirkannya. might be beli kain satin or something else, maybe frame picca kami berdua. menarik bukan?

cuba teka, kepala langsir itu diperbuat dari apa...


heart this so much

suka juga ngan konsep gantung² seperti dalam picca di atas ini. akan cuba apply kat mini dais kelak. ouh yer, tak lupa juga dengan latern. dah jumpa dah yang berkenan. akan borong ia, insyaALLAH, end of this month.

hopefully, menjadilah mini dais saya kelak. tak sabar nak hunting material deco² untuk mini dais

4 Comments:

Mrs. Amie said...

Kak AMie nak comment! haha.. kain backdrop pelamin, cari kain jersey.. nampak cantik.. tapi kena jahit sket biar nampak kedut2 mcm kain langsir tue kan.. upahlah org.. RM20 hengget ko jahit backdrop belakang tue.. tapi, kalau pandai jahit, free! lagi bagus. Then, minimize all the things yg kain2 tuh! ish.. sometimes, org suka kedut2 kain n letak kat stage bawah tue kan.. for me, not nice.. hiasan gantung2 ok.. good idea.. but dun use too much color.. unless nak pelamin warna warni.. ok?

♥♥relyza♥♥ said...

mrs. amie
yeah! pakar datang bertandang. kain jersey tu mcmne ekk...harus di'google' jap lg ni...
yerp! sy nak mini dais sy nice + simple + romantik + sweet...haish..mcm2 lak cekadaknye
ekekke
wud ask ur opinion after dis sis

Mrs. Amie said...

Pegi jer kedai kain pastu tanya, kain jersey ada? dia nampak cantik tapi tak berkilat. for me, i sukalah... nak mood romantic kena ada spotlite! gi kedai lampu, soh dia bt spotlite...spotlite ialah penting bagi mencatikkan pelamin even pelamin tue tak cantik sgt.. hehehe.. effect cahaya penting wokeh!

♥♥relyza♥♥ said...

yeah! sy mmg suka bangat ngan cahaya. kalo kuar mlm2 jejalan kat memana yg byk lampu2 tu, rasa nak angkut balik je lampu tu sume. musti terang bederang umah. hakhakhak
okeh sis, nnt nk g kamdar/nagoya/sewaktunya mencari kain jersey ini. hope menjadilah mini daisku nanti

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009