Monthly Shopping

semalam, before final bola start, saya ke Tesco. as usual, every month bila dapat gaji, kenalah beli barang² keperluan harian Hubby Sayang & saya. nanti dah stay rumah sendiri, kena pula beli barang² dapur. ihiksss...tak sabar pula nak duduk sendiri sama Hubby Sayang & baby. masa tu baru rasa kehidupan berkeluarga sebenar. betul tak?

sambil beli barang² kami, saya tak lupa beli barang² untuk budak kenit dalam tummy molat ni. dah boleh slash pada certain things. bila tengok semula checklist, baru saya perasan banyak lagi barang nak kena beli. risau pula kalau tak sempat membeli. huhuhuhu

saya sempat borong:
[1] changing mat
[2] another 10 pcs napkin (Mak suruh tambah)
[3] disposable diapers
[4] sabun basuh baju baby
[5] toiletreis (yang travel set saja)

Hubby Sayang terkejut tengok saya memborong dengan bahagianya semalam. penuh kereta. kehkehkeh

ouh ya, saya nak bertanya pada kawan². maternity pad kena beli tak? agak² kena beli berapa banyak? brand mana yang elok? confuse & teragak² nak beli ni.

Tahniah Malaysia

sebelum cerita panjang², nak wish TAHNIAH buat team bola Malaysia yang berjaya bawa pulang Piala AFF Suzuki tu. habis sudah kemarau 14 tahun Malaysia. rasa yummie bila "harimau" baham "garuda". hikhikhik

saya layan bola with Hubby Sayang di "stadium" de KL City Tomyam. penuh sesak dengan semua penyokong Malaysia. siap ada yang bawa semboyan & bendera Malaysia. bagus betul semangat Malaysia yang ada pada anak² muda ini. kehkehkeh

sempat juga Hubby Sayang snap picca suasana di "stadium" ketika perlawanan tengah berlangsung. memang riuh & meriah especially masa Safee jaringkan gol & time Khairul Fahmi selamatkan gawang Malaysia. tammo ulas panjang². kita layan picca k


aiseh, mata mengantuk dah. ada lagi picca lain tunggu que nak di-upload. nanti sambung yer. ngehngehngeh

27 week

last Thursday, genap baby berusia 27 minggu. pergh! cepat je masa berlalu. tengok ticker kat sebelah ni pun, kurang 90 hari lagi untuk mendakap baby erat². seram ada, takut pun ada. excited & tak sabar pun ada. semuanya bercampur-aduk. hehehe

nah, saya nak tayang perut saya yang berusia 27 minggu. membesar bagaikan juara kan kan?


picca bersama adik² di Kuantan Parade

Khamis akan datang ni, saya akan melangkah ke 3rd trimester of my pregnancy. dupdapdupdap. hopefully semuanya berjalan lancar & selamat. moga saya & baby kekal sihat. alhamdullillah, sejak pantang betul² & ikut advise doc, saya dah jarang sakit² & demam. kuatkanlah semangat ini untuk terus berpantang...huhuhu

baby mula kurang kicking & moving sekarang. mungkin terbatas ruangan baby nak buat aksi. saya amat geli hati bila saya tekan² peyut molat saya, baby akan tolak jari² saya. seriously, I can feel it. mungkin badan dia or montot dia. baby marah Mommy kacau baby yer?

semalam masa tengok bola, Malaysia vs. Indonesia, baby punyalah aktif kicking Mommy. baby pun nak sorak & sokong Malaysia yer. nasib Mommy cepat² balik rumah. if tak, baby sambung tengok ManU plak. kehkehkeh

Dah Sampai

dalam entry yang lepas, saya dah TERorder feeding bottle idaman untuk si kecik dalam tummy molat ni. less than 1 week, barang yang telah TERorder tu selamat sampai. yea! yea! happy bangat saya.


packaging ia menarik. i like!

ada 4 bottles, 2 bottle 9oz and 2 bottle 4oz. ia ada bagi extra 2 teats and 2 solid bottle caps. saya pilih color orange and yellow. if baby comfortable dengan bottle ini nanti, saya akan beli another color. biru nampak cantik juga.


bottle ni memang diperbuat dari kaca. trust me, ia takkan pecah. Hubby Sayang dah buat test. bila saya tunjukkan bottle set ini pada dia, dia terus belek². tiba² saya dengar bunyi benda jatuh. rupanya, Hubby Sayang tengah test campak² bottle ni ke lantai. kuat plak tu. betul² nak test ni. takkan baby larat nak baling or campak bottle macam Papa dia buat. agagagaga

ouh ya! bottle ini ringan sahaja. for sure baby boleh pegang bila sampai masanya nanti. maybe teat yang kena tukar, ikut kesesuaian & keselesaan baby nanti. mana tahu ada para Mommy yang tammo baby confuse between real teat and bottle teat. ngehngehngeh...

Feeding Bottle

start shopping barangan baby semula. see, saya mampu bertahan untuk seketika saja. cannot tahan meh! selagi tak lengkap semua barangan dalam checklist tu, selagi tu tak dok diam.

cuci² mata kat blog barangan baby, langsung terORDER feeding bottle untuk baby. saya beli di sini. memang dah set nak baby pakai feeding bottle yang ini. banyak baca review tentang bottle yang ini & semua yang guna amat berpuas hati. ada sedikit review tentang bottle ini di sini. ahaksss....hope dapat save duit Mommy dari tukar² bottle baby every 6 months, maximum!


thanks to uncle Google for the picca

tak sabar nak tunggu ia sampai. nanti dah sampai, saya buat more review ok.

Anomaly Scan

sepatutnya, saya datang buat anomaly scan or nama mudah fahamnya, detail scan ni pada week 20. tapi, tertangguh almost 1 month sebab appointment-nya clash dengan date saya kena minum air gula di KK. at last, Jumaat lepas baru dapat pergi Ampang Puteri for detail scan.

pergh...lama betul nak menunggu. cabut sekejap dari office 2 jam. nasib mood bos ala² baik gitu. takde tanya² mana saya menghilang. OM si kaki kipas pun takde mencari sangat. selamat!

saya patient last yang di-scan. patient last tu...padahal datang pukul 8.30AM. huhuhu orang lain datang at 7.30AM tunggu depan pintu yang masih berkunci. gigih! takpe la...last pun last. janji settle semua hal.

Hubby Sayang tak tahu langsung saya datang buat detail scan. sengaja nak buat surprise pada dia. kalau saya excited bila dapat tengok rupa baby, apatah lagi Hubby Sayang. hekhekhek...

alhamdullillah, semuanya sempurna. mata, hidung, mulut, jari, tangan, kaki & everything! molat je pipi baby. at week 25, baby dah 874gram. fuh! Mommy kena kumpul banyak tenaga nak push baby nanti. baby tak banyak gerak masa doc scan. tapi pandai posing. hehehe sempat tengok baby menguap, mengantuklah tu.

selesai semuanya, saya masuk office terus. habis kerja baru datang ambil vitamins & CD. cepat² balik rumah & pasang lappy. tunjuk pada Hubby Sayang picca Award kami. ihiksss...like I said before. Papa-nya excited! yang lagi mengejutkan, tak sangka ada video baby. subhanallah! indah sungguh ciptaanNYA. saya rasa tak percaya ada seorang manusia dalam tubuh ini sedang menanti masa untuk dilahirkan ke dunia.

wish to share the picca and video with all of you. but, Hubby Sayang dah larang awal². dia tak bagi until our baby lahir nanti. sorry ya kawan².

sekarang, before tidur mesti nak tengok video baby. love you a lot!

What If.....

lately ni, fikiran saya macam terganggu plak. rasa sayu je hati ni. mata mudah sangat nak bergenang, sedih. (tengah type ni pun nanes)

what if................

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

masa saya melahirkan baby dalam tummy ni, saya pergi mengadap Ilahi? macam² yang saya fikirkan. mampukah Hubby Sayang menguruskan diri & baby tanpa saya nanti? bolehkah baby nanti mengenali saya sebagai IBU-nya tanpa mendapat belaian kasih dari Mommy nanti? relakah semua melepaskan saya pergi? sanggupkah saya tinggalkan orang² yang saya sayang untuk selamanya? bersediakah saya?

Ya ALLAH, panjangkanlah umurku untuk aku terus sujud menyembahMu & berjasa kepada mereka yang aku sayang....

Mommy tak sanggup memikirkan baby tiada Mommy disaat baby perlukan

Updated Baby's Checklist

hari ni nak update checklist barang² baby yang dah boleh dipotong. huhuhuhu

Clothes
(1) Baju lengan panjang/lengan pendek/sleeveless/rompers
(2) Seluar panjang/seluar pendek
(3) Baju lubang²/baju jalan²
(4) Baju tidur
(5) Mittens & booties
(6) Topi
(7) Barut
(8) Kain bedung/kain napkin
(9) Sapu tangan
(10) Baby bip - bila baby nak masuk 6 month baru beli
(11) Safety pin
(12) Hand/leg warmers - berguna bila balik kampung yang malam hari kesejukan melampau

Baby care/bathing/grooming
(1) Towels
(2) Baby bath/shampoo/lotion/baby oil/talcum
(3) Minyak telon/minyak Yuyi
(4) Bath tub & safety bath mat - beli lepas habis pantang I guess
(5) Cotton buds/cotton balls
(6) Baby wipes/wet tissue
(7) Thermometer
(8) Changing mat
(9) Disposable diapers/Cloth diapers
(10) Diaper rash cream - brand Bepanthen (boleh juga digunakan as krim nipple merekah jika menyusu) & juga brand Drapolene
(11) Baby nail clipper
(12) Nasal aspirator
(13) Gripe water/Colic water
(14) Brush/comb

Feeding
(1) Breast pump & storage bottles
(2) Feeding bottles - dah ada yang berkenan dihati
(3) Bottle teats
(4) Bottle sterilizer
(5) Bottle & teat brush
(6) Pembersih botol susu
(7) Nursing pillow
(8) Thermos

Beddings
(1) Set tilam - dah request pada Mak untuk buat tilam kekabu. akan beli kain insyaALLAH enf of Oct/Nov
(2) Blanket
(3) Kelambu
(4) Baby bouncer/buaian - akan cuba mendidik baby supaya tak memerlukan alat bantuan untuk tidur

Extra
(1) Bakul/beg
(2) Tempat jemur baju baby
(3) Baby laundry detergent
(4) Diaper bag
(5) Baby sling
(6) Nursing cover

To buy after birth
(1) Katil baby/Playpen
(2) Stroller
(3) Car seat
(4) Bumbo seat
(5) Almari baju baby
(6) Baby gym

serasa saya, untuk baju² baby tu, akan bertambah kelak. al-maklum, pantang nampak yang cute plus Tok Ma dia nak shopping sama nanti. makin lajulah gelengan Papa baby nanti. ihikssss

Babymoon at 19 weeks

cerita ni dah basi pun. dari sehari ke sehari nak type tapi no idea how to start. ni pun setakat nak tepek² picca aje kot.

plan since bulan Mac 2010 akhirnya terlaksana. tak sangka pergi ke Bandung sekali dengan baby dalam tummy ni. kawan² nak tahu, saya mula rasa baby's kick seawal minggu ke-17. awal tak? masa ke Bandung before touch down airport Bandara Husein Sastranegara (full name okeh), amat ketara baby menendang. itulah for the first time, Hubby Sayang rasa tendangan baby. kami berdua feel so excited masa tu. dalam flight pun jadi. agagagaga

dah tersasar dari topic plak. layankan saja dulu picca kami berdua yer (yang lain kemudian yer)








see, saya membesar dengan jayanya right? 1st time kaki bengkak² penangan jalan non-stop & gigih mendaki gunung berapi.

Kedudukan Uri Dalam Kandungan

sejak doc bagitau mengenai kedudukan sedikit daripada uri saya berada di bawah, saya berasa agak risau. tak terfikir nak bertanyakan macam² pada doc masa tu. macam blur & tergamam juga laaa. after talked to my Mum, baru saya sedar sedikit sebanyak bahayanya.

2,3 hari ini, saya banyak tanya pada pakcik Google mengenai ini. kedudukan uri di bawah or medical term-nya placenta praevia. normally, bila dah 28 minggu or more & didapati uri berada di bawah, barulah kita dikatakan berdepan dengan risiko ini. no wonders doc suruh saya datang semula untuk tengok kedudukan uri 1 month from now.


ehsan dari Google

bila refer pada picca di atas, baru saya faham di mana kedudukan uri yang bahaya & tidak. doc ada bagitau, kedudukan uri saya ini berada di tahap II. saya copy paste dari sini untuk pemahaman lanjut kawan² yer.

Placenta praevia adalah kedudukan uri (placenta) yang tidak normal di mana uri terletak berhampiran dengan pintu serviks (os) atau menutupinya terus. Kelas 1, ialah uri berada berhampiran dengan os tetapi tidak menyentuhnya. Kelas 2, uri sudah pun menyentuh os. Kelas 3, uri menutupi sebahagian daripada os dan kelas 4 uri menutupi keseluruhan os.

Manakala, posterior pula adalah kedudukan uri di sebelah belakang uterus berbanding dengan anterior untuk bahagian hadapan.

Risiko mendapat placenta praevia adalah kebarangkalian untuk tidak melahirkan kandungan secara normal iaitu vaginal delivery kerana laluan os iaitu laluan untuk bayi telah tertutup. Dengan kata lain, pembedahan Caesarean section adalah jalan terakhir. Pendarahan juga boleh berlaku kepada uri apabila aktiviti berat, hubungan kelamin dan contraction berlaku. Pendarahan sangat merbahaya kerana ia boleh berlaku dengan cepat dan banyak.


link lain yang ada bincangkan isu berkaitan:
[1] MyPermataHati
[2] BaiBoo
[3] Intim.wordpress

so far, alhamdullillah, saya tidak mengalami pendarahan. setakat sakit di bahagian bawah perut yang mencucuk² & ketegangan melampau. mungkin sebab baby mengeras di dalam.

semoga segalanya baik² sahaja...

Bila Dah Mula Ber-Shopping

orang tua² pesan, jangan beli barangan baby awal² preggy. depa kata tak elok. nampak excited sangat. dunno laaaa. mungkin ada relevant-nya pesanan orang² tua ni. so, disebabkan pesanan itu, saya menahan keinginan untuk shopping barangan baby masa 1st trimester hari tu.

since sekarang dah masuk bulan akhir 2nd trimester, saya rasa dah tiba masa sesuai nak hunting barangan baby. saya dah mula tak larat nak berjalan sangat. perut molat ni amatlah rasa tegang. dah payah sikit nak bergerak & berjalan laju.

bila dah start shopping barangan baby ni, dah rasa payah nak stop. agagagaga pantang ke mall, mata mula melilau mencari kedai barangan baby. singgah Ampang Point pun sempat masuk Poney (haish, terbayang plak baju comey tu. nyesal tak beli!!). daripada saja nak tengok² & jalan², sure terbeli punyalah. cannot tahanlah. comey sangat!

last Thursday, saya ingat nak jalan² je ke Jusco Maluri. rupanya, saya "langkah kanan" untuk habiskan duit. hihihi ada J-Card Member sale. dapat parking, saya terus melangkah ke baby department eventho tujuan asal nak jalan² sambil beli buah. baby department memang sesak dengan ramai parent & anak kecil. hasil saya ke baby department??? jeng....jeng....jeng...






ada juga beli mittens & booties yang match dengan baju² yang takde mittens & booties sepadan. tengok² juga baju newborn. tak yakin plak nak beli sebab macam kecik sangat. masa adik bongsu saya lahir dulu, takde la kecik macam tu bajunya. hehehe

Hubby Sayang geleng kepala saja tengok saya shopping baju² baby ni. suka baju yang siap ada topi & mittens booties one set tu. ngeeeeeee tak sabar nak tengok baby pakai.

bila cerita pada Mak di Kuantan, Mak marah. Mak kata, nak pergi beli bawa dia. dia takut saya tak tau nak pilih nanti. ihiksss...pandai je Mak bagi excuse. padahal Mak pun excited sama. cucu sulung katakan...

stop dulu beli baju baby. nak kena beli barangan lain pula. tapi, betul ke boleh stop daripada beli baju baby????? comey sangat laaaaaaaa & cannot tahan meh!

Cerita Untuk Baby

baby,

lately ni Mommy kerap rasa sakit² di bahagian bawah perut Mommy. bila bangun dari tidur, memang rasa sakit sangat². rasa tegang & keras je perut Mommy. Mommy risau juga. takut baby ada pape² yang Mommy tak nampak. so, Mommy decide pergi clinic.

doc buat scan lagi. ouh, baby membesar dengan jayanya. memang baby tak duduk diam. baby buat aksi macam² masa doc scan. saja tunjuk bakat yer baby? hehehe doc ada bagitau Mommy, kemungkinan berat baby more than 3KG masa deliver nanti. part lain semua OK. well-developed.

part yang tak berapa nak best-nya, ada sedikit uri Mommy duduk kat bawah, dekat dengan laluan baby nak tengok dunia luar nanti. kepala baby & uri tu berdekatan dengan laluan tu. tu sebab Mommy kerap sakit bahagian bawah perut & rasa tegang semacam. doc kata, 1 bulan dari sekarang Mommy kena datang check lagi kedudukan uri tu. if still at same position, Mommy akan di-refer ke hospital. ouh, Mommy doa moga keadaan akan berubah masa tu.

Mommy dah bagitahu Papa. Papa nampak risau juga. Mommy bagitahu juga Tok Ma di Kuantan. Tok Ma pesan jangan buat kerja berat & banyak berjalan. jangan minum yang manis², takut kena diabetic. pendek kata, Mommy kena banyakkan rehat. insyaALLAH, berkat doa semua, keadaan Mommy akan OK. kita sama² doa yer baby.

doc pun dengan yakin dah nampak gender baby. ihiksss.....

Ombak Di Perut

tajuk tak boleh blah langsung!

sekarang ni, memang kerap rasa baby movement. kadang² ke kiri, kadang² ke kanan. tendangan padu dia jangan cerita laaaa...dia tengah praktis tendang bola kot. mana tidaknya. Papa-nya peminat setia ManU. tiap kali ada game, Mommy-nya akan temankan Papa-nya tonton game ManU. kalau tak game ManU, game team lain pun layankan saja. haish, memang anak Papa baby ni. ihikssss

bila saya rasa movement dia rancak sangat, saya tersenyum. at least saya tahu yang baby saya sihat & aktif dalam ni. makin rancak time tidur malam. selak² juga tengok peyut molat saya ni. boleh nampak ombak² kecil di perut. bergelombang je hasil gerakan baby.

serious, saya tak mampu nak describe apa perasaan saya ketika tengok semua itu. saya bersyukur sangat² kerana diberi peluang melalui & merasai semua ini. tak semua wanita di dunia ini dapat lalui pengalaman begini bukan?

ada juga hajat dihati nak tepek video ombak di perut ni. fikir² semula, haish! malulah.

Dah 6 Bulan

sedar tak sedar, sekarang dah 6 bulan baby temankan Mommy every second. Mommy happy, Mommy sedih, Mommy marah, Mommy kena marah...semuanya baby rasa. sakit hati je kan tiap hari kena marah ngan Bos Mommy tu. kita sabar saja ye baby. dah Mommy kerja dengan orang...

last month, Mommy dah minum air gula. memang tak best langsung! nasib Mommy tak muntah. hari minum air gula tu, Mommy memang kepenatan & mengantuk sangat². Mommy tukar shift dengan kawan Mommy, aunty Dila. Mommy masuk kerja pukul 3 petang. ikutkan hati nak MC saja. tapi Mommy malas nak mengadap Bos & OM Mommy yang kekwat tu. hehehe

alhamdullillah, result OK, normal. tapi, Mommy tetap kena control makan minum Mommy. keturunan Mommy memang ada diabetic. so, sebelum terkena baik kita berjaga². Mommy pun kena pastikan berat Mommy naik 2KG sebulan lepas ni. fuh! Papa gigih suruh Mommy makan tau. bila tak makan, Papa merajuk ngan Mommy nanti.

bila dah 6 bulan ni, Mommy tengok perut Mommy makin molat. tegang je rasanya. Papa selalu kata Mommy gemok. gemok sebab Papa buat. hahaha baju² Mommy banyak tak muat dah. nasib ada beli sikit² maternity cloth. peyut memang dah tak boleh nak cover dah. Papa selalu cakap² ngan baby before tidur. baby dengar tak? bila baby kicking secara jayanya, Mommy rasa ngilu & nak terkencing. Papa akan pujuk² baby nanti. jangan buat Mommy sakit. hehehe sweet sangat moment tu. baby memang aktif menendang. even masa Mommy type entry ni, baby happy guling² kat dalam sambil kicking. sah baby kaki bola nanti, sama macam Papa.

kaki Mommy pun dah start membengkak. bila tidur, Mommy akan make sure kaki Mommy ditinggikan sedikit. Mommy akan cuba elak makanan masin². Mommy takut terkena darah tinggi pula. so far, Mommy larat lagi berjalan². even orang kata jalan macam penguin. hahaha abaikan! janji Mommy masih kuat nak berdiri & berjalan sendiri. boleh shopping banyak² barang baby. ihikssss

kurang dari 4 bulan, baby akan ada depan mata Papa & Mommy. haish, tak sabar rasanya nak hug, nak kiss, nak belai² baby. Mommy sentiasa doa pada ALLAH moga baby lahir dengan sempurna & selamat. sekarang ni, baby kena makan banyak² & bina kekuatan. nanti lahir, baby boleh jadi anak yang sihat & kuat. yang riang & cerdas. yang soleh & pintar....amin...

Ticker

hi semua!!!

baru hari ni nak hapdet semula blog. before this, asyik type then save. pastu, biarkan saja di draft. hahaha nantilah saya publish entry² yang ada di draft tu. kena amend sikit.

masa online, terus jenguk blog sendiri. saya terkejut! perasan tak ticker kat left column tu? meh saya tolong tepek picca ticker itu.




haaaaaaaaa nampak tak bezanya? ada ke patut, usia baby dalam tummy ni lagi tua dari usia perkahwinan Papa & Mommy dia? boleh buat kontroversi ni. hahaha macam artis plak. dah lama perasan ticker tu macam mengong je. malas nak layan. tapi, yang ini macam ketara plak. agagagaga

ada tak ticker yang kira tepat? banyak songeh plak saya ni...

Yang Pertama

tadaaaaaaaaaaaa


inilah baju untuk baby yang Papa & Mommy beli untuk pertama kalinya. nanti baby boleh pakai masa kita first time bebas dari kurungan berpantang. hahaha

shopping time holiday lebih ingatkan barangan baby dari diri sendiri tau.

New Lacey Umbrella

sedikit announcement nak dibuat ni. sila beri tumpuan ye. ihiksss

saya telah menambah koleksi lacey umbrella saya. rupa²nya, ada pelbagai warna untuk lacey umbrella ni selain daripada warna off-white. ada color baby blue, baby pink, yellow, peach, soft green, black. cantik² & amat soft color yang ada.

sekarang, saya dah ada color peach selain dari off-white. akan datang, saya akan tambah koleksi saya dengan warna² yang lain. itu pun jika ada permintaan. kawan² or bride2be ada yang nak tak??


color off-white


color peach

macam biasa if nak sewa, bolehlah email sebarang pertanyaan ke relyza1410@gmail.com or tinggalkan message di facebook saya.

Happy 23 week

Hari ni baby dah 23 weeks bersama Mommy. cepat je rasa masa berlalu. kurang dari 4 bulan, insyaALLAH baby akan bersama Mommy & Papa. haish, tak sabar rasanya.

Mommy & Papa dah start beli baju² untuk baby. Papa pun dah mula excited. kami juga dah tengok² stroller & car seat untuk baby. memang rambang mata jadinya. dah target nak yang mana tapi bila sampai kedai, terus terubah fikiran. hahahaha

sekarang ni, Mommy rasa tak sihat. ingatkan demam, rupanya bukan. doc kata Mommy ada allergic & sinusitis or well-known named resdung. bahagian dalam hidung Mommy dah bengkak & block pernafasan Mommy thru hidung. Mommy kena jumpa pakar nanti. Mommy too sensitive dengan udara & certain makanan. payah Mommy nak explain dalam ni. kawan² boleh refer sini untuk maklumat lanjut yer.

doc advise Mommy supaya jaga pemakanan if takmo baby dapat allergic yang sama dengan Mommy. Mommy tak boleh makan seafood, makan buah² citrus such as orange, tembikai, kiwi, tak boleh makan kekacang & kena elakkan tempat berhabuk. doc galakkan Mommy makan betik, jambu batu, tomato cherry & epal hijau. sekarang doc hanya bekalkan Mommy ubat demam, ubat batuk & ubat sakit tekak. if melarat lagi, Mommy kena ke klinik lagi. ubat batuk tu betul² buat Mommy sleepy.

Mommy cepat² cerita pada Papa tentang apa yang doc advise. balik rumah, Papa terus vacuum bilik. buang segala habuk². Papa siap nak beli air purifier tau. Papa juga cerita pada Opah & Atuk tentang sakit Mommy. terus Opah masak makanan lain untuk kita. sayang betul Opah pada kita. nanti baby say thanks pada Opah sebab jaga kita bebaik yer.

OK baby, nanti Mommy cerita² lagi dengan baby. Mommy janji akan jaga pemakanan Mommy demi baby. Mommy nak baby jadi anak yang sihat & kuat. ouh yer, nanti Mommy cerita tentang holiday kita & barang² baby yang Mommy dah shopping. geram je tengok baju² baby yang Mommy hang dalam almari. comey!

Baby Dah 18 Week

Baby,
hari ni baby dah 18 week tau. alhamdullillah, semuanya OK. baby pun dah mula bagi Mommy rasa kewujudan baby. baby suka sangat main ketuk² kat dalam ni. yang Mommy perasan, bila Mommy nak balik rumah, baby macam excited. tak sabar nak jumpa Papa yer. haish, anak Papa nampaknya baby ni. ihikssss

Baby,
Mommy dah mula tengok² secara atas talian barang² untuk baby. boleh kata, tiap malam Mommy tengok. Papa tak putus asa pujuk Mommy supaya bersabar. Papa kata, balik dari ber-holiday nanti baru kita start beli barang² baby. tapi, Mommy tak tahu mana yang patut Mommy beli dulu. baju dulu ke, bottles ke, car-seat ke, stroller ke. haish! even Mommy dah buat checklist untuk baby, Mommy tetap tak tahu yang mana nak beli dulu. semuanya rasa patut beli dulu. haish! Mommy tak tahan mata tengok barang² baby yang comel² tu. agagagaga


bila tengok picca ni, Mommy rasa baby macam dah sempit je dok dalam tummy ni. patut baby rajin ketuk² Mommy yer. ihikssss...takpe. Mommy suka bila baby ketuk² tu. tu tanda baby respond pada apa yang Mommy kata. more info tentang baby ada di sini yer.

lupa pula nak cerita. semalam Mommy datang KK lagi. check BP, urine & berat. guess what baby? berat Mommy turun 1KG. aik, baru Isnin lepas timbang & dalam masa 2 hari boleh turun 1KG. ajaib tak? Mommy rasa penimbang di KK tu tak berapa betul. hakhakhak...mungkin juga sebab kesihatan Mommy yang agak merosot lately buat berat Mommy turun banyak. tambahan pula, selera Mommy tak berapa nak ada. mungkin tu semua faktor buat berat Mommy turun.

Baby,
duduk dalam tummy Mommy molek² ok. sila membesar dengan jayanya. jadi anak yang sihat & kuat. nanti kita pergi holiday sama² yer. kehkehkeh

Sakit Kepala & Kambing

siapa suka makan kambing? tak kiralah kari kambing ke, kambing bakar ke, kambing panggang ke atau gulai kambing. as long as KAMBING. ihikssss

hari tu, masa majlis bertandang di rumah Hubby Sayang, majlis diteruskan lagi hingga ke malam. malam tu, SIL buat majlis akikah untuk anak lelaki dia. FIL buat kambing panggang. kalau tak silap saya, 2 ekor kambing. pergh! memang sedap. saya pun makan dengan jayanya. sedapkan, plak tu makan berdua. eceh!


kambing panggang yang super sedap & laku

haaa...tak sampai 1 jam makan, saya mula sakit kepala. mula² sakit sikit saja. lepas tu, sakit tu makin kuat. berkerut² dahi menahan sakit. sakit kepala sampai bawa rasa nak muntah. adakah penangan kambing panggang or badan yang letih kerana majlis 3 hari berturut²?

itu kesan makan kambing dengan banyaknya tanpa sedar diri. malam semalam, saya hanya makan kuah gulai kambing dengan nasi beriyani sahaja. again, saya diserang sakit kepala yang melampau. sampai rasa nak muntah. pukul 3AM Hubby Sayang suruh balik rumah. dia basahkan kepala saya dengan air sejuk. ngeeeeeeeeee sejuk sampai ke otak rasanya. kemudian dia picit² kepala & paksa saya take a nap before masuk kerja semula.

risau juga saya. mana tahu tiba² BP saya naik mendadak hingga buat saya sakit kepala. takkan kerana kambing? chop! kuah gulai kambing. Mommy2be tak boleh makan kambing yer? ada kesan pada baby tak?

haaaaaaaaaa...lagi satu. Mommy2be tak boleh guna ubatan yang ada Methyl Salicylate yer? macam minyak cap kapak, Salonpas tu semua ada bahan ini. malam ni tak larat nak tanya Pakcik Google. terus tanya pada kawan² jek ni. ihiksss

syuh!syuh! nyah kau sakit kepala.

OM Yang Makan Gaji Buta

sorry yer kawan². hari ni terselit satu entry melepaskan rasa terbuku dihati. dah lama perkara ni dipendamkan. kali ini tak boleh nak tahan dah.

SAYA MAHU KERJA LAIN!!!!!

argh sudah...tetiba melalak nak kerja lain. agagagaga kalau kawan² di kedudukan saya, saya sure kawan² pun akan rasa yang sama. semuanya indah & best di tempat kerja sekarang until masuknya OM baru sejak bulan Jun lepas. segalanya berubah. tak suka!

OM patutnya kenalah tahu segala kerja di office terutamanya yang berkaitan dealing with client & system. tak tahu semua, at least tahu sedikit. ini tidak! dia tak tahu apa². yang dia tahu, pass semua kerja² yang sepatutnya or yang boleh dia buat kepada orang lain. aci ke macam tu? dah la gaji dia RM8.5K sebulan. siap dapat macam² benefit. claim minyak, claim T&G. kalau kegunaan berkaitan office takpe juga. ini, pergi balik kerja pun office bagi duit. gemuk la ko wey! dapat gaji buta je. office macam tanggung ko plak kan?

orang lain yang buat kerja, ko yang dapat nama. kalau disuruh buat time tu juga, sure ko terkial² kan? sebab, kerja ko selama ni pun masuk office tengok CCTV, tengok CRM, tengok CD, chatting dengan kawan² ko. kerja yang takde benefit pada office, tu la yang ko busy sangat. cuba sekali sekala cari client untuk office. cuba sekali sekala layan email² dari client. solve problem client. ni tidak. semua email dari client, ko pass pada we all. macam kitorang ni takde kerja sangat² dah kan sampai kerja ko we all nak buat. pastu tak habis² tanya we all ni cukup masa tak buat semua kerja. wey, selama ni cukup sahaja masa kerja kitorang until ko masuk, kerja² ko we all yang buat.

hai laaaa MD oi! silalah buka sikit biji mata ko tu. OM yang ko sayang² sangat tu selama ni banyak mengipas ko je weh. banyak habiskan duit company. setakat nak hantar unit pada client, ko boleh pergi balik hari sahaja. ini tidak, siap request nak tidur semalaman. motif sangatkan yang ko nak berjalan. nak pergi guna duit sendiri kedekut sangat. kalau ada pasang unit kat tempat client dalam Malaysia, ko refuse tak nak pergi. if pasang unit untuk client luar negara, sure ko tergedik² offer diri nak pergi. sedarlah MD oi!! yang OM kesayangan ko tu hanya nak perabihkan duit company!!

argh! serious saya memang berada ditahap kemarahan melampau. kebajikan staff macam tak terjaga. hati staff takmo jaga. suka² je nak maki-hamun padahal semua staff yang dimarah ni la yang banyak buat kerja. kalau macam ni berterusan, ada gaya ramai staff lari.

tolong! tolong! macam mana nak bagi buka biji mata MD saya & macam mana nak buat OM saya ini dipecat dari sini????

TENSION!!!!!

apa² pun, saya memang dalam usaha mencari kerja lain. bila fikirkan masa hadapan, tak boleh la Mommy kerja shift. sian baby nanti takde orang nak jaga.

motif lain saya marah² ni sebab OM reject application unpaid leave saya hujung bulan ni. alasan yang dia bagi amat tak munasabah. for me, dia cuak sebab nanti takde orang nak cover kerja² yang dia tak tahu nak buat tu. tambahan pula time tu saya shift pagi. lagilah dia menggelabah ayam kan. hello! ko cuti 1 week sebab pergi Vietnam nak berjimba takde siapa persoalkan. aku pun dah beli tiket awal² tau!

Jari Kebas

sejak dua menjak ni, hujung² jari-jemari saya yang gebus² ni selalu kebas. tengah mandi pun kebas. tengah makan pun kebas. haish! risau saja.

try juga bertanya pada Pakcik Google, tak banyak info yang dapat. ada kata ia "Sindrom Carpal Tunnel". bila baca², macam membahayakan saja. tatot laaaaaaaaaaa

refer link ini kalau nak baca details yer.

bukan setakat kebas hujung² jari tu. pergelangan tangan kiri saya amatlah sakit. saya fikirkan angin dalam urat. ada try urut² tapi tak berkurang langsung sakitnya. makin sakit adalah. kehkehkeh...dari artikel & forum² yang saya baca, kebas jari & sakit pergelangan tangan ni saling berkait. aiya! macam² hal masa preggie ni. saya bukan mengeluh tau. just wanna enjoy & feel each moments.

ada tak kawan² di sini seorang doctor? boleh tak bagi penjelasan sedikit.

Gatal Mulut

semalam bermulalah rutin 2 hari sekali kena ke KK. saya kena check BP, urine & berat. till next checkup 27 Oct nanti. haiya!

saya ingatkan, tak perlulah nak beratur ambil nombor giliran. sekali kena juga. haish! hari Isnin plak ramainya ibu² mengandung yang datang. parking semuanya full! tak kose saya nak parking luar. takut kereta kena pecah or dilanggar or dicalarkan oleh pihak² tak bertanggungjawab. nasib kereta comel, senang nak selit² parking. agagagaga

result semua OK. berat turun 0.1KG. boleh laaa...sanggup tak breakfast dulu tu. urine clear, BP normal. Rabu kena datang lagi & Jumaat ni pula kena minum air gula. aiyak! bukan sebab berat yang naik dengan jayanya. tapi disebabkan family background. Mak & Ayah saya both ada diabetis. kemungkinan untuk turun kepada saya amat tinggi. lebih baik memantau sementara tak terlewat. lagipun, saya juga yang gatal² mulut bertanya berkenaan itu. sepatutnya saya kena minum air gula lepas raya hari tu. tapi, KK call kata tak jadi buat. tadi gatal bertanya. nurse check record lepas & decide buat this Friday. padan muka!

takut plak nak minum air gula ni. sedap tak? ada rasa strawberry tak? hihihi

Wedding Tips : Penuhi Hajat

saya masih berhutang entry mengenai "Potong Jambul Pengantin". sowie yer kawan². saya tak buat kajian lagi. tak sempat nak berbual bertanya dengan Aki or Wan or Ayah or Mak. ngeeeeeeee

lama plak rasa tak bercerita mengenai wedding. entry kali ni nak share lagi mengenai wedding tips. al-maklum, tak lama lagi cuti sekolah. ramai yang melangsungkan perkahwinan hujung tahun ni. moga² tips yang tak seberapa ni membantu bride2be semua.

seperti yang sedia maklum, time wedding kita nanti memang ramai yang secara suka-hati-tanpa-dipinta memberi pelbagai idea & kritikan. silalah pekakkan telinga, butakan seketika mata hati. agagagagagaga mereka semua hanya mahu melihat anda menjadi bridezilla. trust me!

tak lari juga dengan orang yang berhajat itu, berhajat ini pada wedding kita.

"Nek nak Kak Long berarak naik gajah. Nek berhajat lama dah"
"Mak Long berhajat nak panggil satu kampung datang wedding Kak Ngah yer. sponsor duit minyak boleh?"
"Pak Su nak buat majlis bertunang sekali dengan majlis nikah Kak Chik. Pak Su dah niat lama."
"Opah Ngah nak buat pulut panggang jamu tetamu masa malam nikah Bang Lang. Opah Ngah dah niat, kalau Bang Ngah kahwin nak buat pulut panggang."


ouh!! ada beribu even berjuta hajat, niat & hasrat saudara-mara kita terutamanya ketika kita tengah pening & serabut memikirkan mengenai wedding kita. mana dengan vendor buat hal, dewan tak booking lagi, baju tak siap. haish! macam² hal. kita pun terfikir, kenapa masa wedding kita, mereka nak hajat itu ini? if tak accept, kecik hati pula. bila diterima-pakai, kita pula yang menjeruk rasa. terpaksa amend beberapa perkara especially time & budget.

"mana plak nak cari gajah buat berarak?"
"catering kena tambah makanan. nanti orang kampung tak dapat makan. dah bertambah budget, ada hati nak minta duit minyak plak?"
"nak bertunang masa kita sibuk dupdapdupdap nak bernikah? haish, potong jek!"
"buatlah pulut panggang ke pulut bakar sekalipun. cost jangan minta aku boleh?"


itu kalau diberitahu awal. awal tak awal jugalah. kalau kita dah start planning & prepare a year before & mereka menyampaikan segala hajat a month before, itu dah tak dikira awal. paling hazab, a day before majlis. sengsara tak? bayangkan kawan² dah panggil orang pakaikan inai, suddenly ada yang dah buatkan inai untuk kawan²? dalam hati dah terdetik, kenapalah tak inform awal²? kalau tak, kita dah boleh save duit inai. betul tak? hakhakhak walaupun berapa sangatlah duit inai tu yang nak berkira sangat but it's still money right?

tapi ada juga kes, mereka telah inform awal mengenai hasrat mereka & kita secara baik & berhemah menolak cadangan mereka. dapat pula kategori yang tak mahu accept or hormat keputusan bride yang masih berciri nice. sengaja nak tengok bride bertukar menjadi bridezilla. mereka tetap meneruskan hajat mereka without bride's permission. sedih? kecewa? mereka dengan bijaksana & liciknya merancang untuk meneruskan juga hasrat mereka tanpa izin & pengetahuan bride. what to do that time? one word only, SABAR! nak menangis pun dah tak guna masa tu.

susah nak memuaskan hati semua orang especially hati yang tua. nanti dikatakan kita berlagak or tak hormatkan mereka. jika masih ada masa, be prepare. bertanyalah pada mereka² if ada yang berhajat untuk wedding kita. senang kita nak plan & adjust mana² yang patut. then, remind them again secara baik hati & bersopan-santun supaya tidak menggunapakai "last minute action" walhal kita dah bertanya dari awal lagi. terangkan secara baik mengenai planning kita, setakat mana budget kita. semua orang ada impian masing² untuk wedding sendiri. inform them about this especially for those yang menjadi WP untuk wedding sendiri. insyaALLAH, mereka akan faham.

selebihnya, berdoa & bertawakallah. banyakkan bersabar & ceria selalu. jangan masam masa atas pelamin pula. ihikssss






tepek picca wedding lalu. rindu plak masa² busy dengan wedding preparation. seribu macam rasa. enjoy sangat²!

Update Untuk Baby

baby,
since hari kita ke KK, Mommy dah mula sakit² tekak. hidung mula selesema. haish! Mommy tak suka bila dalam keadaan macam tu. tu tanda² yang Mommy akan demam. balik dari KK, Mommy lunch simple² then Mommy tidur.

dang! bangun dari tidur, badan Mommy panas sesangat. kalau baby nak tahu, ni 2nd time Mommy demam untuk this month. last week pun Mommy demam sampai Mommy MC sebab masa tu Mommy tak lalu nak makan. kali ni Mommy tak ambil MC sebab MC Mommy dah nak habis & hari Khamis tu, kawan² kerja Mommy 2 orang MC. kalau Mommy MC gak, maknanya the whole day department Mommy takde orang datang kerja. hehehehe

Mommy tak kisah. kerja malam pun relax. sambil² buat kerja, Mommy boleh cerita² di blog untuk baby. Mommy bawa semua bekalan ubat & tampal Koolfever. ada rasa kurang sikit. tapi, tekak still perit sebab tonsil Mommy bengkak. hidung masih tersumbat & habis Mommy lumur hidung dengan Vicks. ihikssss

even sekarang, Mommy masih tak berapa sihat. takpe, Mommy masih mampu bertahan. yang penting, baby pun kena kuat bertahan yer. Mommy mahu baby jadi anak yang sihat & kuat. baby nak makan apa, buat saja Mommy rasa teringin. nanti Mommy akan dapatkan untuk baby.

pls berkembang dengan sihat & jayanya yer baby. Mommy tak sabar nak tengok baby bila keluar nanti.

Baby Ketuk Mommy

semalam before tidur, terdetik dalam hati "baby tak pernah pun bagi Mommy rasa baby gerak² dalam tummy" sambil tangan usap² tummy molat. ngeeeeeeeee

then, tengah duduk tengok semut (aktiviti ketika tak mengantuk & bazirkan masa tidur berkualiti), saya rasa macam ketukan dari dalam tummy. right part of my lower abdomen. saya terdiam sekejap sebab nak rasa lagi. ketukan tu pun diam. eeh, pandai main² plak. bila sembang² sambil tengok semut, ketukan tu datang lagi.

ihiksss....adakah ketukan dari baby? comey je rasa ia. tak sakit & buat Mommy rasa happy sangat².

tak sabar nak rasa baby's kick plak. awal sangat kot!

Situasi Anak Yang Dah Berkahwin

Situasi 1
berstatus sebagai anak perempuan Tunggal atau Sulung atau Bongsu atau Pertama Yang Berkahwin dalam keluarga Ibu/Ayah sure happy menerima menantu Tunggal atau Sulung atau Bongsu atau Pertama dalam keluarga. selepas berkahwin, si anak perempuan akan mengikut suami.
selama ini, Ibu/Ayah atau juga adik-beradik si anak perempuan sentiasa menaruh harapan & tanggungjawab pada si anak perempuan. bila si anak perempuan telah berkahwin, setiap apa urusan masih diajukan pada si anak perempuan untuk uruskan walaupun urusan kecil & mudah.
si anak perempuan berasa serba-salah bila mana si suami tidak mengizinkan. antara hati Ibu/Ayah dan hati si suami. bagaimanakah???

Situasi 2
Ibu/Ayah rindukan si anak perempuan & juga cucu mereka. sebolehnya mahukan si anak perempuan pulang ke rumah if possible every day. setiap acara Ibu/Ayah, sebolehnya mahukan si anak perempuan join sekali.
sekali lagi si anak perempuan serba-salah. permintaan Ibu/Ayah yang patut dipenuhi atau keputusan si suami yang patut dihormati. bagaimana???

****************************

saya tahu, ada banyak lagi situasi yang ada, yang sering dihadapi oleh si anak perempuan. kesian tak? bila saya fikir²kan semula, memang kesian. diluah mati Mak, ditelan mati Ayah. sepatutnya, semua pihak wajar bekerjasama & saling memahami.

Ibu/Ayah sepatutnya kena faham bahawa anak mereka telah berada di bawah tanggungjawab si suami. dosa/pahala anak mereka bergantung pada keredhaan suami. janganlah keluarkan ayat sampai buat si anak serba-salah. ingat, anak perempuan wajib taat & patuh pada suami dahulu, kemudian ibu/bapa suami & barulah ibu/bapa si anak sendiri. walaupun si anak tinggal bersebelahan dengan rumah Ibu/Ayah tapi, jika si suami tidak mengizinkan, si anak tetap tak boleh pulang ke rumah Ibu/Ayah. berpadalah dengan setiap permintaan Ibu/Ayah pada si anak. walau berat untuk melepaskan si anak, selagi si anak berada dalam keadaan baik & selamat, janganlah dirisaukan.

Si suami pula, janganlah menggunakan kuasa penuh kamu pada si isteri. fahamilah kerinduan & perasaan serba-salah si isteri pada Ibu/Ayah mereka. berfikiran waraslah setiap kali membuat keputusan. jangan berat sebelah. Ibu/Ayah si isteri adalah Ibu/Ayah si suami juga. keputusan semua pada tangan si suami, jangan mendengar kata keputusan dari orang lain.

Si isteri, berpada²lah dengan perasaan rindu itu. memang selama ini kita dibesarkan oleh Ibu/Ayah. once dah decide nak berkahwin bermakna kita bersedia untuk melepaskan diri dari tanggungan Ibu/Ayah & menyerahkannya pada si suami. fahamilah setiap keputusan yang si suami lakukan. jangan pula kerana terlalu taatkan suami, kita melukai hati Ibu/Ayah.

semua ini pendapat peribadi saya sahaja. saya menilai dari apa yang berlaku dalam kehidupan sekeliling kita.

bak kata orang, tarik rambut dalam tepung. tepung tak berselerak, rambut tak putus.

Antenatal Check

semalam, dengan berbaju baru & feeling² ala princess (haish gedix sungguh birthday girl ni), saya ke KK di Kg Pandan. nasib baik tak ramai orang. terus berasa gumbira. ada harapan settle cepat & boleh balik tidur. agagagag

harapan tinggal harapan!

saya tak berapa suka buat antenatal checkup di KK. tidak sistematik. saya letak buku dulu, tapi panggil orang yang letak kemudian dari saya dahulu. hangin tau tak! haish, takpe². saya perlu banyak bersabar. fuh!fuh!fuh!

nasib baik nurse yang check saya amat berlemah-lembut & bersopan-santun. sejuk hati saya. tiap soalan saya dia jawab dengan penuh hemah. eceh! saya kena datang check lagi next 2 week. start Isnin nanti, saya kena datang untuk check berat, BP & urine. haish! gara² datang KK lepas breakfast. masa timbang, berat naik dengan jayanya. agagaga pandai menyalahkan breakfast.

so far, everything OK. saya tak sabar nak buat details scan Nov nanti. satu yang tak best kat KK, mereka tidak scan kita seperti tiap kali antenatal checkup di swasta. ada fulus, silalah ke swasta yer.

Me at 17

since today is my special day, I'm wearing new cloth. my first maternity cloth. ahahahah motif sangat. dah la kerja shift malam, pakai baju baru pergi kerja.


me with my 1st maternity cloth. (masih meng'kaver' perut molat)

bukan nak bergaya ke tempat kerja. balik kerja jam 8AM, nak terus ke KK. rutin bulanan para ibu mengandung. sebenarnya, KK dah call saya last week. sebab saya tak datang almost 3 week. saya takut nak ke KK dah. gara² nurse buat tangan saya lebam almost 1 month masa ambil darah during my 1st checkup. terus serik. agagagaga masa ambil darah di Ampang Puteri hari tu, takde pun lebam² & sakit² tau. tak suka!!!

kesan lebam dulu

nak membeli lagilah maternity cloth ni. selesa dipakai & boleh cover kemolatan peyut. agagagaga any cadangan kat mana maternity cloth yang cantik²? saya suka plak maternity cloth yang design macam lama² & cute². ihiksssss

17 week & Usia Baru

HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!!

pinjam kek kahwin hari tu


HAPPY 17 WEEK TO BABY!!!!
hari ni, saya menyambut usia baru sama dengan baby yang baru juga masuk ke 17 minggu. kan best if usia Mommy pun 17 gak. bukan 17 minggu tau, 17 tahun! agagagaggaa

baby,
tahun ni first time Mommy celebrate birthday as a wife. last year Mommy celebrate sengsorang je. masa tu Mommy ngan Papa masih malu² kucing. nak ON ke tak ON. tapi Papa pandai ambil hati Mommy. Papa hadiahkan Mommy brooch, 2 set lagi. cantik! tapi sayang, ada 1 brooch yang kecil tu dah tercicir. since tu, Mommy tak pakai brooch Papa bagi. Mommy simpan molek², takmo hilang lagi.

baby nak tau,
dari last week, Papa asyik tanya pada Mommy nak hadiah apa. Mommy tak tau nak apa. ikut dalam list-dalam-fikiran, ada banyakkkkkkkkkkkk. nak henpon, nak jam, nak baju, nak kasut, nak handbag, nak wallet, nak kereta, nak rumah. hahaha Mommy tau Papa boleh bagi semua tu. tapi Mommy takmo. Mommy nak Papa & baby saja. Mommy nak kasih sayang, cinta & perhatian Papa selamanya untuk Mommy & family kita nanti. tiap tahun hadiah ni Mommy nak. ngeeeeeeeeeeeeeee tak kisah tentang hadiah. Mommy tau, Papa tu full of surprise.

baby kena kuat tau duduk dalam tummy Mommy ni. baby kena berjaya lalui tempoh 40 minggu ni. nanti Mommy & Papa bagi banyak hadiah bila baby keluar nanti.

moga baby jadi anak yang sihat & kuat! sempurna iman & akal. Amin.

Terima 2 Cucu

dah lama nak cerita kisah gembira ini

PIL saya super-duper-happy sebab anak & menantu keduanya preggie. menantu akan melahirkan in Mac while daughter akan melahirkan by April. if tak silap calculation, selang 2 minggu saja.


saya with SIL masa hari pernikahan saya

semoga kedua kami & baby sihat walafiat sentiasa sepanjang tempoh mengandung ini. ini anak ketiga buat SIL & pertama buat saya. hehehe

Super Grand Wedding

awesome! wallah!!!

tu saja yang mampu diucapkan ketika tengok semua picca wedding ini. terlihat picca ini dalam FB Azam Neurmaya. rasanya ini wedding anak perempuan owner Hard Rock Cafe KL, Hotel Concorde, Tan Sri Syed Yusof Syed Nasir, who also known as Tan Sri Jojo. decoration including dais by NGI & wedding planner, including wedding dress by Rizalman. jom layan picca sekitar majlis resepsi & juga pernikahan.




macam princess


dais by NGI. superb!










love the details








all picca credits to FB Azam Neurmaya

kalau nak tahu info tentang photographer ini sila ke blog beliau di sini atau website beliau di sini.

cantik tak? giler apa kalau kata tak cantik. agagagaga perasan tak, the bride look like Pretty Zinta, one of Bollywood's actress.

Kerana Delima

hi sweetie

entry ini tiada kaitan dengan kemalangan ngeri yang disebabkan oleh bas ekpress Delima yer. harap maklum. ihikssss walau apapun, takziah kepada semua mangsa & al-Fatihah untuk mereka yang pergi.

semenjak mengandung, alhamdullillah saya tidak mengidamkan sesuatu yang pelik² & susah dicari. awal² dulu, saya teringinkan sup kaki ayam. MIL tersayang buatkan. yummie!!! licin & siap bertambah nasi. hehe kemudian, saya teringinkan nasi lemak masakan Mak saya. adik saya dari Kuantan yang balik ke KL tolong bawakan. agagaga big thx to Abang. hari tu teringin nasi beriyani. terus terjah Tesco Ampang, cari JM Beriyani.

sekarang, bila nak makan malam, saya tak lalu nak makan nasi. goreng² lagi tak boleh. kembang saja tekak ini. ngada² tak? hehehe apa² pun, saya kena makan. sian baby dalam tummy lapar. so, saya decide nak makan buah-buahan. macam² buah yang saya beli buat stok dalam fridge.


ada betik


ada buah pear


kiwi pun ada. sumber vitamin C ok


buah jambu air. sedap makan ngan asam ni


buah lai

tapi yang satu ini, yang saya teringin sangat nak makan, saya tak jumpa lagi. saya mahu buah DELIMA!!!


ini dia rupa buah delima
(semua picca ihsan pakcik Google)

siapa tahu di mana nak cari buah delima? saya gigih ke Tesco Ampang & Jusco Maluri tapi takda jumpa. haish, takmo baby meleleh air liur sebab tak dapat buah delima.

Attention BrideToBe area Ipoh & kawasan sekitarnya

sempena hari Jumaat yang mulia ini, ada satu pengumuman menarik.

buat bride2be area Ipoh or buat sesiapa yang willing nak collect ia di Ipoh, my lacey umbrella also available for you to rent.

yup! i have 2 set of it. one with me & another one travel to Ipoh. one bride2be from there rent it last month. so, pada kawan² di sana yang amat teruja nak menggunakan lacey umbrella pada hari bersejarah kawan², boleh juga. insyaALLAH tidak menjadi masalah.

interested? leave your comment or email me at relyza1410@gmail.com

Mommy Checklist

hari tu dah siapkan checklist untuk baby. hari ni, saya siapkan checklist untuk diri sendiri pula. agagagagga

For Now
(1) Maternity clothes
(2) New bras
(3) New panties
(4) Maternity pants
(5) Stretch-mark cream
(6) Suitable shoes

To/At Hospital
(1) Buku lawatan hospital/Buku merah
(2) IC
(3) Handphone
(4) Camera
(5) Baju/seluar
(6) Inner wear
(7) Stokin
(8) Kain batik
(9) Tudung
(10) Towel
(11) Maternity pad
(12) Selipar/sandal
(13) Sweater
(14) Nursing bra
(15) Toiletries
(16) Sikat/bedak/getah rambut
(17) Food/drink
(18) Thermos
(19) Laundry bag/plastic bag

Berpantang
(1) Set bersalin
(2) Bengkung
(3) Disposable/washable nursing pads
(4) Maternity pads
(5) Nursing bra
(6) Minyak angin
(7) Nipple cream
(8) Nursing tops

mommy's checklist sikit saja. tapi ada yang dah kena beli dari sekarang. rasa² ada apa² lagi tak yang tertinggal?

EYA oh EYA

this month I'm totally broke!!! 1/4 dari gaji habis untuk EYA. dalam masa 2 hari sahaja, EYA perabiskan duit gaji saya. mentang² dah lama tak cantikkan EYA, sekali EYA ketuk, terngaga saya dibuatnya. agagagaga

flash back ke tanggal 13 Jun 2010.

hari bertandang ke rumah Hubby Sayang. cousin Hubby Sayang jemput kami berdua dari PA. panten tak dibenarkan drive okeh. so, my EYA will drove by Abang, my lil bro. my family convoy dari PA ke TC. tak tahu macam mana boleh berlaku, kereta Ayah langgar belakang kereta Ayah. hakhakhak pelik? EYA was bought by Ayah for me. still under Ayah's name. minor accident between EYA & Ayah's car. bumper EYA rosak teruk. they told me, radiator EYA pecah. that's why EYA tak boleh drive lagi after that sebab engine panas mendadak. punya power kereta Ayah, tak kemik langsung! that's the different between Malaysian's car & imported car. full-stop!

Ayah tolong repair & service EYA selepas kejadian. tukar bumper & hood baru. ganti radiator, I guess & apa² yang patut di-service, masa EYA masuk bengkel, I'm not around. tengah berjimba bersuka-ria sebagai panten baru di Pangkor. agagagaga...

what I need to do, just paint back the hood & bumper. that was I did last Monday. sent EYA to one bengkel at Kg Pandan Dalam. service tip-top & hasil memang superb! dah berangan nak hantar cat whole body EYA nanti.


hood & bumper yang telah dicat baru

dah cat, dah nampak cantik, mula terfikir nak makeup EYA. hihihi Hubby Sayang & saya pun hantar EYA ke bengkel di TC ini untuk makeup EYA sikit. repair center-lock pintu, tambah tinted bagi gelap sikit, tanggalkan penahan air kat tayar, tinted signal lamp & repair lampu kat bumper. tara.............EYA nampak ganas sikit. hehehehe

tinted yang ditambah & penahan air yang belum ditanggal


signal lamp dah hilang


new look of signal lamp


EYA selepas dicuci kilat²

after this, will convert EYA back to manual. masuk power window & repair reverse sensor. plan to add some more tinted. agagaga.... I need more money plus JPJ plsss jangan kantoikan saya. ihikssss

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009