3 Tanda Si Lelaki Menyukai Si Perempuan

hahaha

kawan² mesti gelakkan saya bila baca tajuk entry saya petang ni. yer yer...sila ketawa dengan gigih & guling². saya tak peduli! saya nak share juga dengan kawan² tips yang saya jumpa ini. credits to here

[1] Bercerita tanpa batasan
walau tiada perkara penting, si L akan kerap menelefon atau SMS si P. setiap kali si P membalas, si L akan membalas dengan 2kali lebih panjang supaya perbualan itu tidak terhenti. melalui telefon atau SMS, si L boleh mengenali si P dengan lebih rapat.

[2] Peneman setia
si L akan sentiasa mengajak si P keluar bersama. Setiap apa aktiviti si L, si L gemar mengajak si P kerana si L berasa selesa disamping si P. Plus, si L mahu menghabiskan masa bersama² si P.

[3] Lebih banyak menurut
si L akan lebih banyak menurut kemahuan si P untuk membuatkan si P berasa selesa disamping si L. bukan sembarangan kompromi tau!

betul ke tips ini? lain orang, lain cara dia nak tunjukkan betapa dia sukakan seseorang itu. am I right?

Cahaya Hidupku by Ebith Beat (ft. Nunu)

afternoon cutie

jom jom! kita buat sessi karaoke lagi tengahari ini. lagu ini best! saya suka...saya suka...saya suka. ala² macam lagu semalam tapi yang ini dari artis Indonesia.


[*]
Kemarin aku melupakanmu
Kemarin aku tak ingat kamu
Namun engkau tersenyum
Sucinya cintamu

Dan kini sampai akhir hidupku
Ku mohon jangan tinggalkan aku
Selalu dekat dengamu
Engkaulah segalanya

Rasa sesal tak pernah datang diawal ketika
Ketika mata rasa dan kata sudah tak berguna
Teringat satu masa ketika ku terlupa
Terlupa akan cinta yang ada di dalam dada

Ku terpesona dengan wanita berbeda
Terpikat dengan sinar cahaya berbeda
Wanita lain yang belum tentu setia
Cahaya yang tidak akan bersinar lama

Tidak seperti sinarmu kau wanita pujaan hatiku
Malu ku mengakui kesalahanku padamu
Jujur hati ini tak bisa tidur
Ku siapkan waktu berdua denganmu

Saat dimana tak bisa ku ganti dengan hatiku
Cinta yang tlah kau beri tak dapat terganti
Hanya dengan untaian kata maaf dari hati ini
Kau cahaya hidupku

[repeat *]

Aku adalah lelaki yang akan dibenci
Ketika ku sakiti hati wanita yang mengasihi
Dia beri hati ku balas dengan dusta
Dia beri cinta ku balas dengan luka

Aku terpesona dengan wanita berbeda
Terpikat dengan sinar cahaya berbeda
Wanita lain yang belum tentu setia
Cahaya yang tidak akan bersinar lama

Tidak seperti sinarmu kau wanita pujaan hatiku
Malu ku mengakui kesalahanku padamu
Jujur hati ini tak bisa tidur
Ku siapkan waktu berdua denganmu

Saat dimana tak bisa ku ganti dengan hatiku
Cinta yang tlah kau beri tak dapat terganti
Hanya dengan untaian kata maaf dari hati ini
Kau cahaya hidupku

[repeat *]

pelik betul, susah sangat ke nak setia???

pasangan Borak

hello beautiful

saya berasa amat seronok apabila dapat berjumpa dengan rakan² 'maya' saya. rakan² dari Borak. hehehe semua kepochi okeh! tiada yang terkecuali

hari itu, kalau saya tak silap, hanya ada 4 orang sahaja yang berpasangan. (saya terkecuali kerana masih belum berkahwin tau) yang lain² berasa single. siap cover² perut 'muncit' lagi. ada juga yang sampai lupa suami di rumah. melekat tak nak balik walaupun sudah sampai limit. hahaha (anda tahu siapa diri anda)

mari kita kenali pasangan pertama. kecik molek saja mereka. bawa kereta besar. tercicir² kami kereta² buatan Malaysia ni. hihihi


farrah & suami yang sempoi gila. belum 'muncit' lagi

pasangan kad kahwin. berebut laki bini main mainan Arissa. hahaha tak boleh bagi mainan la pada mereka. bukan anak yang main, mak & ayah yang main nanti.


anum & suami. amat gilakan purple

pasangan romantis! mana tidaknya. saya yang berjalan dibelakang sekali curi² melihat semua ragam kawan² saya. pasangan ini sentiasa romantik tau. sweet aje! asyik holding hand tau

ahdek & hubby. ahdek, jangan usha lelaki² handsome dah yer

pasangan ke-4 sampai lewat ke rumah Aida. saya tak sempat nak snap pic dia & suami. cira, nanti kita jumpa lagi ye...

nasi minyak Borak.Cari.com

morning sweetie

bersawang betul lovely blog saya. ihiksss...mood saya betul² ke laut. keletihan tahap melampau membuatkan mood saya hilang. walhal, terlalu banyak perkara yang saya nak kongsikan dengan kawan².

ok, tutup cerita mengarut sedih itu!

kawan² dengar tak bunyi kompang? sekarang ini, setiap weekend ada saja bunyi kompang. ramai betul yang berkahwin. makan free. best woooo! ihiksss

salah seorang geng Borak saya menamatkan zaman anak dara dia weekend lepas. meriah betul majlis di rumah dia. kami berkonvoi 3 kereta ke rumah pengantin. kecoh betul bila kami semua berjumpa. selama ini bertemu secara 'maya' pun agak kecoh, apatah lagi bertemu 'real & live'.

mari kita mencuci mata ok. banyak sangat picca sampai saya tak tahu mana satu patut saya tepek. ihiksss rambang mata saya tau


edisi alam tunang



jauhkan dahulu



didekatkan pula

mahu tengok gelagat kami, forumer Borak@Cari di sana? hihihi sabar yer. line too slow. berkurun saya upload picca.

SELAMAT PENGANTIN BARU SARAH!!!

Derita Merindu by Ahli Fiqir

hye all

pernah dengar tak lagu ini? best tau!! pertama kali saya dengar di Hot.fm. lagu terbaru dari Ahli Fiqir. jom kita tengok video dulu. kemudian baru kita nilai. oke?


L
Kau katakan cinta gunakan akal
Bila aku gunakan, kau yang menyangkal
Bagaimana nak kekal
Kau katakan cinta gunakan minda
Bila aku gunakan
Kau yang tak percaya… bagaimana nak bahagia

P
Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

L
Dan aku cuba sedaya upaya
Telah ku usaha dengan sepenuh jiwa
Bagaimana hendak ku lupa
bayangan wajahmu selalu di depan mata
harum baumu masih dapat ku hidu
Bagaimana ingin aku membencimu
Jikalau setiap hari merindu
Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia..
Aku pilih derita..

P
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Mungkinkah esok atau lusa walau biarpun lama
Akan ku biar tiada, ku tetap kan setia
Entah bila akan tiba sampai jua harimu yang sama
Esok seperti semalaman yang tak berubah
Kaulah tanda tanya… kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula
Kaulah tanda tanya… kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula

L
Seandainya kau berada di depan mata
Mudah untuk aku berkata-kata
Supaya dapatku melihat seraut wajahmu
Walaupun belum tentu kau mahu bertemu
Apalagi memandangku
Setelah ku turutkan segala kemahuan kau mainkan perasaan
Begitu mudah kau ucapkan terimalah saja kenyataan…
Aku masih terkilan

P
Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

L
Jika kau dapat memahami hati seorang perindu
Baru kau tahu derita hatiku
Jika suatu hari nanti giliran kau merindu
Baru kau ingat derita diriku
Segala yang berlaku bukan kemahuanku
Apa gunanya bahgia
Jikalau bahagia bersamamu hanyalah untuk sementara waktu
Aku pilih derita merinduimu

P
Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
(lyric taken from here)

macam mana? betul tak cakap saya lagu ini best. "jika derita dengan merinduimu adalah bahagia sebenar...aku pilih bahagia". so touching!!!

tapi macam ada ego antara lelaki & perempuan dalam lagu ini. keep blaming each other. apa yang penting SEFAHAMAN. kalau tiada yang itu, bagaimana perhubungan itu akan kekal & bahagia???

fikir²kanlah & selamat beramal. (macam ustazah plak)

Project Alpha: beautifulnara.com Ep 6 & 7




more tips: jangan blog tentang apa yang kita tak suka

memang takde blog tentang yang saya tak suka pun. hehehe semua saya suka. ececece
happy sangatlah hari ini!

Tercipta Untukku by Ungu

salam tengahari sweetie

saya bermood agak jiwang hari ini. janganlah gelakkan saya. sobbbssss...sobbbssss...sobbbssss... saya tetap nak berjiwang. ihiksss

memula, saya tak suka pun lagu ini. ada benci juga la. ala² menyampah, naik berbulu telinga dengar. tapi semenjak dua menjak bermood jiwang ni, (eceh, poyo plak) saya suka sangat² lagu ini. lirik dia so touching. video clip pula boleh tangkap leleh air mata. serious, tak tipu.


Menatap indahnya senyuman diwajahmu
Membuat ku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku

Banyak kata
Yang tak mampu ku ungkapkan
Kepada dirimu

[reff]
Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku

Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tahu
Ku slalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku

Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tahu
Ku slalu milikmu
Yang mencintaimu

siapakah yang tercipta untuk saya???

Project Alpha: beautifulnara.com Ep 5

morning sweetie

maaf kerana tiada update yang banyak tentang diri saya. kepenatan tahap maksima!! tapi saya janji, saya akan cover balik semuanya dalam entry² next week. tunggu tau


kali ini, kita layan episod 5 beautifulnara.com. dah tengok tak? cantik awek Bang Nara kan? ihikssss

tips yang berjaya dikumpul dari episod ini: design blog harus cantik dengan coding yang simple & listen to readers about what they want to know

macam mana? banyak dah tips yang saya kumpul & share dengan semua. sudah dipraktikkan?

kongsi rahsia

morning all

maaf sangat² kerana blog sunyi sepi seharian semalam. jangan marahkan saya yer. sakit saya datang lagi malam Selasa lalu. sobbbssss...sobbbssss...sobbbssss...


picca taken from here

kali ini, saya mengalami kepeningan tahap memusing, berasa mual nak muntah tapi tak muntah, kegigilan tahap tak mampu berdiri & kepeluhan tahap memercik. siapa boleh mengdianogsis simptom² ini? adakah kerana saya lewat makan pada hari itu? adakah tekanan darah saya very low? adakah kandungan gula saya tinggi? adakah kerana saya kurang rehat? haish...banyak sangat adakah.

okie, kita tutup cerita sakit saya itu. biarkan doktor mengkaji & menganalisa. aci tak? hehehe

mahu tahu rahsia tak? NAK. amboi! laju saja kalau nak bergosip. ishk..ishk..ishk.. tak baik tau. gosip secara berhemah tada apa. betul tak Bang Nara??? ihiksss

begini, seorang teman berkongsikan dengan saya rahsia dalam perhubungan. mungkin ianya rahsia biasa pada sesetengah orang atau kawan² sudah tahu. takpe². sharing is caring. remember that.


taken from here

si teman hanya memberi 3 rahsia. nampak sikit kan? yang sikit inilah yang kurang dipraktikkan dalam perhubungan. agree tak?

[1] jangan mengungkit
[2] jangan mengongkong
[3] SABAR (saya dah ingat!)

kena bersiap pergi kerja. catch you later
tata

famili Anacardiaceae

selamat petang readers

pelikkah? ihiksss yer yer, tajuk saya petang² begini agak kepelikan. berciri scientific pula. adakah saya ingin menjadi seorang scientist? hahaha

tidak sama sekali. saya senang menjadi begini. diri saya yang sebegini amat membahagiakan. eceh! sila jangan melalut okeh

saya hanya mahu memakan famili Anacardiaceae. amat sedap, berlemak & manis. phew!! ketika saya menaip ini, terliur air liur saya tau. (amat tidak sopan ini budak). mungkin kawan² juga akan berasa yang sama. hehehe

diperkenalkan famili Anacardiaceae saya


inilah hasil dari pokok dihadapan rumah saya yang berusia 9 tahun. akhirnya, pokok itu berbuah juga. hasil yang amat tidak mengecewakan.


saya makan 2 biji pada masa itu. tidak sabar mahu pulang ke sana untuk mengutip buah mangga lagi. hihihi

terliur juga ke kawan²????

Lari by The Fabulous Cats

sudah tengahari

pernah tak dengar lagu ini? best & funky. berunsur nasihat juga. jom kita layan ramai². hari ini kita rap² sikit. hehehe


[chorus]
Lari lari lari aku lari
Lari lari lari dari mimpi
Lari lari aku lari dari sepi
Biar ku sendiri
Biar ku sendiri
Menganggung sepi menghilangkan diri
Menenangkan hati meneruskan mimipi
Menebus kembali
Maruah diri

[Rap 1]
Dia buluh yang tak dilentur
Penagih kasih sayang harapan sipenghuur
Didikan tiada dari orang tua nya
Rangkaian kaca jahudi menemani jalan hidup
Dia dah kenal cinta
Dia mula dah suka
Sudah berteman-teman
Sudah berpegangan tangan
Cuba ringan ringan dah sampai nak ke lengan
Suka sama suka hina dosalah santapan
Dinoda goda tiba-tiba duka dah diduga dah berbadan dua
Mana angkara hilang tah kemana terpinga pinga bencana menimpa
Tersorong sorang orang tua meradang tangan melayang menayang tak henti memanjang
Tiada memandang tiada dahu disandang
Terkapai duyong meraba capai baying dayung

[Verse]
Salah siapa salahkah kita
Salahkah aku atau kamu
Siapa ditanggung
Siapa mengendung
Siapa menanggung yang dikendung

[Chorus]

[Rap]
Sayang sayang kan dah jadi nangka
Taburan kertas kemewahan menelan si manja
Pinta papa saja papa hidangkan ya
Destinasi mana mama turutkan juga
Didikan cukup disediakan dengan sempurna
Cuma papa mama lupa nak ada bersama
Anakanda merana ketagih belaian jiwa
Mengemis kasih saying bibik teman saudara
Tak cukup rasa memang tak serupa
Berkenalan pula dengan kokaina
Khayal khayalnya kebas sentiasa
Diampunya itulah cintanya
Jamah jamuan santapan harian
Gigilan badan bagaikan taufan
Terlantar telanjang dikamarnya samar
Terpejam dia pejam tercerai dari badan

[Verse]
[Chorus]

[Brigde]
Berbagai cara untuk meneruskan
Perjalan yang tiada akhir
Aku sendiri mencari jalan pasti
Biarpun ku pun berlari pastikan ku temui
Berbagai cara untuk meneruskan
dosa dosa yang tiada henti
Aku sendiri meraba cari erti
Pastikan ku temui
Pastikan ku temui

[Chorus]

juliahoneyshakes

hollaaaaa

kawan² nak tahu tak, saya sebenarnya ada banyak cerita yang tertangguh² untuk diceritakan. tak tahu kenapa saya menangguhkan. adeh! saya perlu utamakan yang utama. hihihi

ouh yer, selepas graduation day hari tu, saya terus pulang ke Kuantan. saya mula berkira² untuk bertemu mommy molat pada hari Isnin selepas selesai segala urusan di HTAA.

saya amatlah happy kerana dapat juga bertemu juliahoneyshakes. saya bawa sekali Mak & Ayah. kami berlunch di kedai Ju.


Ju kelihatan amat penat. degil tau Ju ni. dah suruh rehat saja tapi tetap nak datang bekerja. (silap² saya pun nanti seperti Ju yang tak tahu duduk diam). takpe, mommy fruitcake gagah & cekal. sayam Ju!


sama² molat tapi maintain cute

moga Ju kuat & selamat segalanya yer. Ju jaga diri & baby elok². keep pray for u Mommy.
muahmuahmuah

kisah malam itu

morning cutie

saya amat bersemangat hari ini. jangan tanya kenapa tau kerana saya tammo cerita. hahaha tammo marah² yer. saya cuba berfikiran positif & bersemangat untuk memulakan hari. (sound nice right?)

sebab mood yang amat baik pagi ini, saya mahu share kisah minggu lalu. kan last week adalah minggu hari lahir saya. (mood birthday adalah selama sebulan tau). telah lama tidak mendapat hadiah hari lahir (sedihnya saya). tapi tidak pada birthday kali ini.

walau hadiah itu tidak seberapa (bak kata tuan yang memberi), saya suka sangat². sebab ia berkaler pink!!!


black+gold = RICH!!! hahahaha


i like!!!!

yang pink itu amat berkenan dihati. jatuh chenta pandang pertama kekdahnya. saya dah rasmikan semalam tau. ihiksss

hadiah ini saya terima masa saya berdinner di sana. dD saksi kejadian okeh. hehehe malu ai dengan dD. so sweet...

terima kasih so much kepada tuan pemberi hadiah!!!

Project Alpha: beautifulnara.com Ep 4

masih mengantuk ni!!!!!!!!! huwaaaaaaaa saya mahu balik & tidur.


more tips: letak title entry yang boleh attract reader untuk baca

good tips. saya akan cuba letak title entry yang da' boom after this. ihiksss

Project Alpha: beautifulnara.com Ep 3

holla sweetie...

petang yang amat mengantukkan saya. saya berasa keboringan. tiada kerja untuk dibuat. huarg!!! berasa mahu pulang ke rumah & beradu sepuasnya. (alangkah nikmatnya tidur diwaktu ini)

saya ada tips untuk hilangkan mengantuk buat sementara waktu. lai, lai! kita layan TV online. hihihi


more tips from beautifulnara.com: blog design should be simple, focus more on the story & blog dengan menghentam orang² yang famous

adeh, tips no.2 tu saya tidak sanggup lakukan lagi. ihikssss

Project Alpha: beautifulnara.com Ep 2

test one...
test two...
ok...mic is fine!

tayangan hari ini bersambung yer rakan². sila ambil tempat masing².


another tips from beautifulnara.com: brand yourself & blog at night

yeah...usually memang saya pun blogging at night. masa siang sudah habis di pejabat. memenatkan tapi amat memuaskan hati.

Jika Itu Yang Terbaik by Ungu

lagi sekali saya google² lagu menarik. terjumpa lagu lama dari Ungu. first time dengar. kira bolehlah layan. jom!

Tiada bisa ku lupa
Saat kenangan yang terindah
Yang kita lewati bercinta

Semua kebiasaan
Yang kita lalui berdua
Kini jadi puing kenangan

Sebab engkau tlah pergi
Sambil menangis kau katakan
Kau takkan pernah kembali

Dan dapat kupahami
Satu alasan yang kau beri
Apa yg mereka ingini
Segala yang terbaik untukmu

reff:
[sendiri aku] Jika itu memang terbaik
[dalam gelapku] Untuk dirimu
[tiada satupun] Walau berat untukku
[menemaniku] Berpisah denganmu

[sendiri aku] Hapus sudah air matamu,
[dalam gelapku] Aku mengerti
[tiada satupun] Ini bukan maumu,
[menemaniku] Ini bukan inginmu

** reff

Sendiri aku dalam gelapku
Tiada satu pun menemaniku


membunuh diri bukan jalan penyelesaian. think positive!

Project Alpha: beautifulnara.com Ep 1

hello cutie

Monday blues everywhere? same with me. no mood for work today. (walaupun kerja tengah banyak). hihihi

kawan² masih ingat tentang Project Alpha?


alaaa...mengenai first online TV show about blogger. here are some info that I quoted from nuffnang website.

"Project Alpha is Malaysia’s first online TV Show about bloggers. It is a fast paced, fast cut, lifestyle-driven show tailor made for the online market which provides increased recognition of the expanding role and influence of bloggers across the nation.

Project Alpha emphasizes that every blogger is unique in their own way, each gaining popularity and credibility as opinion leaders on various topics including celebrity news, fashion trends, travel and entertainment. It is set to be the first online TV show to look beyond the screen to unveil the real faces behind Malaysia’s top bloggers, taking a sneak peek into their lives – who they are, how they live, what makes them tick and from where they derive their inspiration – to capture the attention and interest of millions of online readers on a daily basis.

Project Alpha inspires to encourage people from all walks of life start their own blog to share their passions in life. Who knows, you might be featured in our next season of Project Alpha as a blogger we uncovered?


jika sebelum ini saya mengumpul kesemua episod berkenaan redmummy.com, kali ini saya ingin mengumpul kesemua episod berkenaan beautifulnara.com. kawan² suka gosip?? mungkin ini salah satu laman web untuk kawan² mengetahui gosip² artis yang terhangat.

jom, jom... kita layan!


tips from beautifulnara.com: tulis saja apa yang kita rasa tanpa pedulikan apa orang kata, penggunaan ayat jangan terlalu skema & jadilah seorang yang kelakar dalam penulisan

tips yang akhir itu saya suka. secara tak langsung, kita boleh membuatkan orang lain tersenyum dengan apa yang kita kongsikan. am i rite?

happy monday

morning sweetie...

best tak weekend kawan²? banyak jemputan open house? ouh..mungkin juga jemputan kahwin. ihiksss lari semua plan untuk berdiet. macam mana mahu kurus murus macam Nicole PCD neh? (verangan je la).


Nicole Scherzinger in pink


perfect body


melentik habis!!

saya gigih juga mencari picca Nicole Scherzinger yang tidak terlalu x-rated tetapi apakan daya. dia sememangnya seksi. layan aje la. buat breakfast mata kawan². hihihi (credits untuk pemilik picca² ini)

hari Ahad saya seperti biasa adalah hari bergotong-royong (secara sendirian berhad) my room-sweet-room. menyapu, mengemop, mengelap segala habuk dalam room-sweet-room. kemudian, mencuci sebaldi baju (sekali seminggu saja membasuh) sambil mencuci toilet. rutin mingguan saya. ahaksss rajin tak? amat senang hati melihat room-sweet-room dalam keadaan amat kemas & wangi (saya amat sukakan bau wangi & keadaan kemas)

hari Sabtu pula hari outing saya. dengan siapa lagi jika bukan dengan multifunction PA saya, dD. kami ke The Curve. sebenarnya saya yang mengajak dD. saya perlu mengambil kasut saya yang telah 1 week direserve.


hitam itu menawan. emas itu kemewahan. waH!

saya berkira² tiada mahu kasut itu lagi. tapi saya termimpi²kan kasut itulah. kesimpulannya, saya harus juga mengambil kasut itu. (plan juga untuk pakai masa konvo tapi seriously masa tiada last week untuk ke The Curve)


terbeli ini juga. dusty pink yang mencuri hati saya

kemudian, kami ke Ikea. biasalah dD, peminat no. 1 barangan Ikea. ya ampun, ramai sungguh orang masa itu. mungkin kerana Ikea ada design baru, ramailah yang menyerbu. bukan nak beli pun, nak tengok² saja. hehehe


Sis Red tengok ni harus dia gegar Ikea, hehehe



asal muka ko camtu dD?

dari Ikea, kami ke Taman Mulia, Cheras. Hizami, bekas teman sekelas kami menjemput ke acara makan² & gosip² bersama rakan seperjuangan dahulu kala. gamat sungguh rumah Hizami. (Mak & Ayah Hizami amat sporting). terima kasih Hizami.

ouh yer, buat pertama kalinya saya & yang lain bertentang mata dengan anak² Latif. (pandai ko berahsia yer Latif). comel betul anak² Latif. chop! saya hanya ingat Ahmad Amir & Amar. (panjang namanya & tergeliat lidah nak sebut). siapa ingat nama penuh anak Latif???


kami yang meriuhkan rumah Hizami

dari rumah Latif, saya mengepos balik dD. kemudian, saya memecut pulang ke rumah. amat letih seharian outing. perut pun amat kenyang...

kasut baru lagi bulan ini. hope Mak & Ayah tak bising. ihikssss

kahwin atur

hai cutie

pelik ke dengan tajuk entry saya petang ini? tiada apa². hanya mahu berkongsi & bertukar² pendapat.

semua orang mahu berkahwin, merasai hidup sebagai seorang suami & seorang isteri. dari ikatan perkahwinan juga, akan melahirkan seorang ibu & seorang ayah. jangan dicampurkan dengan ikatan tanpa perkahwinan. saya maksudkan ikatan sebenar yang sah disisi agama.

zaman sekarang ini, ada lagikah perkahwinan yang diatur? saya rasa, amat payah mahu berjumpa kes sedemikian sekarang. lelaki & perempuan sekarang lebih selesa mencari sendiri pasangan hidup mereka. betul tak?


tapi, macam mana kalau ibu bapa kawan² mengaturkan perkahwinan kawan² setelah melihat kawan² masih tiada calon sesuai sebagai pasangan hidup, masih bersendirian & usia makin meningkat? apa kawan² akan buat?

jika pasangan yang diaturkan kita kenal, mungkin tiada masalah. yer ke? macam mana kalau kenal tapi tiada perasaan itu? benarkah kata², bercinta selepas berkahwin. can be arrr???

jika tidak kenal, boleh dikenal²kan. am I right? haaa apa² kawan² nak buat jika berada dalam situasi begini???

Angel by Shaggy

hello all...

mahu tahu tak? lagu yang tak pernah membosankan & sentiasa saya gemar... yeah! Angel. dah lama lagu ni. popular masa saya awal diploma.

jom jom, kita layan sama² lagu ini. goyang² sikit kepala & badan kawan² tu yer. bagi relax...



Shooby dooby dooby doo woi
Shooby doo
Oh
Shooby doo dooby doo boi oi
Yeah, ah

Girl, you're my angel, you're my darling angel
Closer than my peeps you are to me, baby
Shorty, you're my angel, you're my darling angel
Girl, you're my friend when I'm in need, lady

Life is one big party when you're still young
But who's gonna have your back when it's all done
It's all good when you're little, you have pure fun
Can't be a fool, son, what about the long run
Looking back Shorty always mention
Said me not giving her much attention
She was there through my incarceration
I wanna show the nation my appreciation

Girl, you're my angel, you're my darling angel
Closer than my peeps you are to me, baby
Shorty, you're my angel, you're my darling angel
Girl, you're my friend when I'm in need, lady

You're a queen and so you should be treated
Though you never get the lovin' that you needed
Could have left, but I called and you heeded
Begged and I pleaded, mission completed
Mama said that I and I dissed the program
Not the type to mess around with her emotion
But the feeling that I have for you is so strong
Been together so long and this could never be wrong

Girl, you're my angel, you're my darling angel
Closer than my peeps you are to me, baby
Shorty, you're my angel, you're my darling angel
Girl, you're my friend when I'm in need, lady

Uh, uh
Girl, in spite of my behavior, said I'm your savior
(You must be sent from up above)
And you appear to me so tender, say girl I surrender
(Thanks for giving me your love)

Girl, in spite of my behavior, well, you are my savior
(You must be sent from up above)
And you appear to me so tender, well, girl I surrender
(Said thanks for giving me your love)

Now life is one big party when you're still young
And who's gonna have your back when it's all done
It's all good when you're little, you have pure fun
Can't be a fool, son, what about the long run
Looking back Shorty always mention
Said me not giving her much attention
She was there through my incarceration
I wanna show the nation my appreciation

Girl, you're my angel, you're my darling angel
Closer than my peeps you are to me, baby
Shorty, you're my angel, you're my darling angel
Girl, you're my friend when I'm in need, lady

Girl, you're my angel, you're my darling angel
Closer than my peeps you are to me, baby
Shorty, you're my angel, you're my darling angel
Girl, you're my friend when I'm in need, lady

bila Prince Charming saya nak jadikan saya his Angel??? hehehe

good morning!!

morning sweetie


saya bangun dari tidur, tengok² masih ada yang wish saya happy birthday. amat terharu okeh! terima kasih...terima kasih

mata saya berair² & hidung mendapat selesema pagi ini. semua pakej lengkap ini saya dapat apabila bangun dari tidur. adeh! kenapa ya? adakah kerana saya tidur lewat & bangun awal?

eeh...hari pertama bangun dengan usia baru.

terima kasih ... thank you ... xie xie ni ... nandri

saya tammo 14 October ini berlalu!!!! please don't go. hihihi

Mak saya kata, saya lahir pada jam 11.40 malam. saya lahir secara manual tau. lahir di rumah arwah Tok di Slim River, Perak. permata hati sulung keluarga Mak & Ayah saya.

dikesempatan ini, sekali lagi saya ingin berterima kasih atas segala ingatan & ucapan hari lahir. saya amat² menghargai setiap ucapan semua. so touching!!

sebahagian SMS yang saya terima & yang mampu saya tepek di sini. pada yang tak mampu itu, jangan berasa yer. ia tetap dalam simpanan saya till next birthday tau. ramai juga yang wish di Facebook, Friendster, forum, YM even in live. ihiksss big thanks juga buat bos saya, Mr Praveen kerana belanja saya dinner.


ucapan istimewa dari Ayah tersayang


dari Abang, adik yang memahami


dari teman suka duka merangkap multifunction PA saya


dari teman seperjuangan zaman diploma. tak pernah gagal setiap tahun wish birthday untuk saya & Pooja


dari office-mate terchenta. hihihi


dari Fadh. miss u so much dear


dari someone. ihiksss


dari seorang teman

thanks a lot buat semua. sayang sangat pada semua.
muahmuahmuah

October's personality

jalan² di blog kawan² & terjumpa ini. (terlupa dari blog mana. maaf yer). macam ada kebenaran je. hihihi

1 - Amat suka berkomunikasi dengan pasangan.
erk....saya memang jenis ringan mulut sket

2 - Suka disayangi dan menyayangi pasangan.
semua orang macam ini kan??? ada ke yang suka dibenci & membenci?

3 - Sopan terhadap pasangan.
depend juga. saya ni kadang² berkasar juga. hahaha

4 - Jujur dan jarang berpura-pura dengan pasangan.
tipu sunat ada kadang². saya tak sampai hati nak menipu.

5 - Mudah terluka hati sekiranya pasanangan ada melakukan kesalahan terhadapnya.
amat tepat. kuat merajuk gak sebab suka bila dipujuk. eceh!

6 - Sukar menerima pandangan pasangan.
adakah kerana saya degil & keras hati? adeh! banyakkan bersabar yer my future partner

7 - Emosi yang mudah terusik.
suka sentap yang kadang² mengada aje lebihnya. huwawawawawa

8 - Pengasih & penyayang terhadap pasangan.
erk...geli plak. yer kot

9 - Cemburu dan terlalu cemburu.
cemburu tanda sayang kan,kan?

10 - Romantik
kadang² la. tengok pada masa, keadaan & situasi.

11 - Memahami pasangan.
wajib la...kena sefahaman & saling memahami. konsep 1Malaysia. hihihi

12- Kebanyakan bangsa Melayu yang lahir dalam bulan ini.
tak pasti tentang ini. nanti akan melaksanakan kajian

so, pada yang lahir bulan Oktober, ada kebenaran tak???

nak ini

amat bermood birthday girl hari ini. saya tiba² berasa mahu ada koleksi beg. boleh tak saya masukkan dalam wishlist tahun hadapan???






siapa terjumpa beg design ini sila memberitahu kepada saya yer. amat berkenan & so cute!

lagu tema hari ini

hari ini hari ber'mood' sebagai birthday girl. hahaha sila jangan muntah dengan entry saya yang bercirikan birthday. layan!!!

lagu untuk hari ini adalah lagu "Happy Birthday". lirik? argh...tak perlulah. saya amat pasti semua tahu lirik lagu ini.



saya mencari² di Youtube & terjumpa video ini. Beyonce nyanyi tau. jangan jeles!


jom kita nyanyi ramai² lagu ini. lagu yang pasti dinyanyikan setiap tahun, insyaALLAH, selagi kita masih bernyawa.

hadiah terhebat

hello cutie

since today is my birthday, saya akan banyak bercerita tentang hari ini. terima kasih kepada rakan² yang wish samada thru sms, call, komen, Facebook & segala ruangan yang ada (tak ada yang wish thru paper kan???). terima kasih tak terhingga...

tiada yang istimewa di hari lahir saya kali ini. tapi ada hadiah terhebat yang saya dapat. in advance lagi tau. ada 2 hadiah. 1 amat bermakna. 1 diberikan oleh yang tersayang.


ijazah ini! yer...saya mendapat ijazah ini pada 12 Oct yang lalu. setelah gigih berusaha, akhirnya saya berjaya mendapatkan ijazah ini. date convo amat ngam. dekat² je ngan tarikh lahir saya.

cantik tak loket ini? Mak belikan Isnin lalu. ingatkan Mak tammo belikan. tak sangka Mak amat berbaik hati. alang², Mak belikan as birthday present. aci tak???

bila meningkatnya usia, orang pasti bertanya "bila nak kahwin?". aduh!! letih dengan soalan² begini. naik benak otak memikirkan jawapan paling sopan untuk diberikan. tetapi, kadang² saya terlepas juga rasa marah dalam hati tu. sowi!!! saya tak suka didesak dengan perkara² yang saya sendiri tiada jawapan. apa kata, kita serahkan pada Allah. sampai masa nanti, kahwinlah saya. betul tak?

insyaALLAH, usia baru ini akan membawa kebahagiaan untuk saya. Amin....

hari ini hari lahir saya

morning sweetie

entry yang agak tak boleh blah. hahaha yer yer. today is my birthday!!! yang ke berapa? biarlah rahsia. eceh!


hari ni saja nak buat flashback. My Birthday Wishlist.

[1]
Celebrate birthday sama family. kami berdinner bersama². mesti happy kan?? takde hadiah pun takpe janji family ingat birthday aku & celebrate

yang ni dah explain kat entry ini. faham² saja la. jarak agak membataskan. tapi saya tahu, mereka tetap mengingati tarikh ini. permata hati sulung tau...

[2]
Yang ini macam susah je nak tercapai birthday tahun ini...hehehe...aku nak celebrate ngan My Prince. candle light dinner & dpt special give from him. aiyoh! Prince tammo kuar istana lg laaaa

adeh...camno ni? Prince Charming masih menyorok dalam istana. malu nak keluar. kena seru baru nak keluar kot. hehehe

[3]
Celebrate sama kawan². mesti besh kalau kawan² boleh buatkan suprise birthday party kat tepi pantai/tasik. buat masa sunset. so nice!!! yg penting kena ada aiskrim cake ye...i tak suka sponge cake. wahahahhaa demanding!

susah kot. semua kerja plus tengah bulan maaaa. budget lari!! maybe later we can make it come true. betul tak kawan²???

[4]
Nak dapat hadiah banyak² dr semua orang yg mengenali aku. so nice kalau mampu menambahkan koleksi Hello Kitty, polkadots & pinky² aku yg sedia ada.kehkehkeh

hurm...anyone please give me all this stuffs. sesuka hati saya sahaja meminta.

[5]
Nak digital camera Sony-Cybershot color pink itu. model DSC-T77. anyone can give me as my birthday present???

yang ni fulfill as my hantaran can arrr??? siap sedia yer Prince Charming. masukkan ini dalam list hantaran awak untuk saya yer.

[6]
Best gak kalau dapat celebrate birthday kat tempat tinggi & lapang,kan? wow!! My Prince blh buat camtu tak????

sah² tak tercapai. Prince Charming takde lagi. kenapalah pemalu sangat Prince Charming saya ini. can anyone bring him for me???

[7]
part ni sedih sikit....aku nak sambut birthday sebagai kekasih, sebagai seorang tunang, sebagai seorang isteri & sebagai seorang mummy. adeh...so touching!

tammo komen. tetiba rasa sedih & sayu. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

[8]
Nak sihat sentiasa, bahagia + happy sokmo & diberkati + dirahmatiNYA. semestinya juga aku harap, aku dipanjangkan umur supaya aku berkesempatan membalas jasa Mak & Ayah.

insyaALLAH. sentiasa selitkan di akhir solat saya. moga diperkenankan olehNYA. amin...

[9]
anyone boleh tak hadiahkan aku handbag Coach?? sila pilih design yg muda mudi yer. plsssssss

yang ini pun aci kan kalau dimasukkan dalam list hantaran? hahaha lambat lagi la baru boleh pakai. kalau ada yang sudi nak bagi sekarang pun dialukan. hahaha

[10]
nak snow-ball / snow-globe yg cute & sweet banyak². dah ada banyak, nak susun dalam almari kaca. then letak kat hall. mesti chantek.....

nak sebiji sama macam dalam cerita Korea tu, My Girl. kalau tak silap saya. kena pergi sana baru boleh jumpa kot.

rasa² saya, wishlist ini akan diheret bawa ke tahun hadapan. ada perubahan mungkin untuk certain number sahaja. the rest, maintain the same. bukan mudah nak mencapai impian. kena disertakan dengan usaha & doa serta restu keluarga...

Happy Birthday ANOR!!!

dah tak lama lagi

short entry...

kurang dari 6 jam sahaja. aduh!! any special for me???
hahahaha

Save The Last Dance

hello cutie

hari ini, saya tiada entry berkenaan lagu yang saya suka untuk dikongsi dengan kawan². hari ini, saya nak kongsikan salah satu favorite movie saya. if not mistaken, filem ini ditayangkan pada tahun 2001.


siapa ada menonton HBO tengah malam semalam? alaaa....ruginya kawan². best tau movie ini. saya amat suka filem ini. tak pernah bosan sampaikan hafal skrip setiap pelakon. ihiksss

antara scene dalam filem ini yang amat saya suka. mari kita goyang²kan sedikit badan dengan video ini. pasti kawan² suka. enjoy it!





moral of the story: sila jangan mudah patah semangat!

counting d day: 2 days to go

morning sweetie

huargh!! last weekend dari hari Khamis adalah hari yang amat memenatkan saya. mahu tahu kenapa? tunggu yer rakan². saya ceritakan dalam entry yang lain. huish...ada banyak menda nak cerita ni tau.


rakan² perasan tak date hari ini? iyer...ada lagi 2hari sahaja sebelum usia saya bertukar. macam tak percaya pula.

saya harap, di usia baru ini nanti, saya akan bertambah maju & cemerlang. hope, next year boleh sambung Master.

jom kawan², kita sambung study.

convocation day!

hello sweetie...

lama saya tak meng'hapdet' lovely blog saya. jenguk kekadang sahaja. ada banyak perkara berlaku dalam hidup saya. tak sabar rasanya mahu kongsikan dengan semua.


lagu ini amat bersesuai dengan diri saya & rakan² saya. hari ini, kami semua akan konvo. yer!! setelah gigih berusaha, akhirnya kami mengenggam segulung ijazah.

tahniah buat kita semua!!!

counting d day: 5 days to go

morning sweetie

huargh!!! rasa amat penat. seharian semalam berada di luar. selesaikan segala perkara (ada juga yang masih tidak selesai). mana² yang masih tidak selesai, akan cuba diselesaikan hari ini.


dah tak lama. saya memikirkan sesuatu yang istimewa untuk tahun ini. ada apa² cadangan tak?

Khatimah Cinta by 6ixth Sense


lagu ini agak mendayu² (bukan dayu or dahayu tau). bukan mahu buatkan rakan² mengantuk yer.

Bintang Malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi...

[++ saya suka lagu ini ++]

Project Alpha: redmummy.com Ep 7

seronok tak melayan online TV show semalam? hari ini hanya ada 1 & episod terakhir dari Sis ReD.

check it out! anak² Sis ReD perkenalkan diri mereka dalam bahasa Mandarin & English.


Gegirl amat cute!

hari busy sedunia

morning sweetie...

hari ni saya amat sibuk. macam² perkara saya perlu selesaikan. setelah selesai kesemuanya, saya kembali bercerita dengan kawan² yer. ada baaaaaaaaaaaaanyaaaaaaaaaaaaak cerita menarik yang saya ingin kongsikan.

tata

Project Alpha: redmummy.com Ep 6


last video for today.
wait for episode 7

Project Alpha: redmummy.com Ep 5

rakan², kita teruskan lagi sesi menonton Project Alpha my idol. sambil² minum petang (ponteng dari buat kerja ke)
hehehe


life Sis ReD as mommy. garang tau mommy yang vogue ini!

Project Alpha: redmummy.com Ep 4

mari kita sambung menonton online TV show ini.


euwww....makan cacing yang masih hidup. yucksss!!!!! kalau saya, harus muntah 10hari 10malam. tak sanggup walau orang letak 10mil depan saya. saya tidak sanggup!!!!!

tips dr Sis ReD: have your own style of writing & punctuality is very important

beg LV itu amat mengancam okeh!

The Show by Lenka

hello sweetie

hari ini, mari kita layan satu lagu yang comey jek. ekekek siapa suka lagu ini??? (sila angkat kaki & tangan).


I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I don't know where to go
I can't do it alone (I've tried) and I don't know why

Slow it down make it stop or else my heart is going to pop
Cuz it's too much
Yeah, it's a lot to be something I'm not
I'm a fool out of love
Cuz I just can't get enough

[chorus]
I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I don't know where to go
I can't do it alone (I've tried) and I don't know why
I am just a little girl lost in the moment
I'm so scared but don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down
I know I've got to let it go
And just enjoy the show

The sun is hot in the sky
Just like a giant spotlight
The people follow the sign and synchronize in time
It's a joke nobody knows
They're got a ticket to that show....Yeah

[chorus]

comey sangat² lagu ini. singer dia pun cute je. menenangkan lagu ini. serius!!

[++ dress merah dia cute ++]

Project Alpha: redmummy.com Ep 3


please sebut betul² nama Sirman itu okie! mahu tahu sejarah asal-usul nama itu??? klik sini yer.

btw, hubby Sis ReD amatlah supportive. rasanya, kalau takde Sirman, mungkin Sis ReD tak berada di kedudukan sekarang.

ouh yer, saya bukan mahu memuji² atau mengagung²kan Sis ReD yer kawan². saya hanya mahu berkongsi dengan kawan² idola saya dalam dunia blogging ini sahaja. tak salahkan???

Project Alpha: redmummy.com Ep 2

actually, ada 7 top blogger dari Malaysia yang terlibat dalam Project Alpha Season 1 ini. setakat ini, baru 3 blogger yang sudah/tengah ditayangkan. Sis ReD ini blogger ketiga yang sedang ditayangkan.


see, serba-serbi merah!!! saya pula pinkylicious. (haish, nak gak menyelit pasal diri sendiri, hihihi)

Project Alpha: redmummy.com Ep 1

hi all

hari ini kan, saya nak kenalkan rakan² semua dengan idola saya berblogging ini. yang menggalakkan saya berblogging pada mula² dulu, seorang kawan. ouh...itu saya cerita kemudian yer.

www.redmummy.com

yer! saya rasa ramai kenal dengan Diva Merah ini. macam saya katakan sebelum ini, saya amat kagum & salute cara Sis ReD menguruskan masa beliau sebagai seorang pekerja, isteri, ibu & blogger. kita yang biasa² ini pun berasa amatlah tidak cukup 24 jam yang ada, tapi tidak pada
Sis ReD

sekarang ini, dikalangan blogger, pastinya tahu berkenaan Project Alpha. ia 'Online TV show' yang mengisahkan tentang kehidupan seseorang top blogger dalam Malaysia. ini baru Season1 & mana tahu, next season will be yours???? main sponsored, Adidas Action 3.
(deodarant Adidas best! ada kaler pink tau)

ok ok. cukuplah saya membebel.
mari saya pertontonkan kepada rakan², rutin kehidupan seorang wanita yang bergelar RedMummy


tips dr Sis ReD: work hard & have own personality

perlukan pandangan & pendapat

kawan², saya perlukan pandangan & pendapat. erk, bukan sama makna ke both word???. pagi² lagi saya mengerah rakan² berkongsi pendapat. hehehe

patut tak saya menukar atau mengubah rupa bentuk my lovely blog??


rupa bentuk blog saya buat masa ini

adakah apa² perubahan atau penambahan atau penambahbaikan rupa bentuk blog kesayangan saya yang perlu dilakukan? mari kita kongsi idea.

saya sendiri bercadang nak ubah tapi no idea. hehehe

counting d day: 7 days to go

morning cutie


kawan² semua!!! ada lagi seminggu saja. dah fikirkan hadiah untuk saya tak? hahaha (tak malu punya orang).

saya bergurau saja. bila saya ingat² semula, boleh kata tiap tahun saya akan 'counting down' tarikh lahir saya. tahun lepas, masuk saja 12AM, saya akan hantar SMS kepada rakan² rapat saya. tiada sebab. hanya suka². hehehe

ouh yer! satu lagi wish yang mungkin tak tercapai.

[1]
Celebrate birthday sama family. kami berdinner bersama². mesti happy kan?? takde hadiah pun takpe janji family ingat birthday aku & celebrate

tak tercapai TAPI bersebab tau. yang pertama sekali, hari lahir saya tahun ini jatuh pada hari bekerja. so how to celebrate together? yang kedua, parent saya duduk di Kuantan. paling dekat dengan saya, Kak Ngah. Abang pun jauh, Ipoh. Adeq pula di asrama. takkan kerana birthday saya, mereka perlu cuti & celebrate it. betul tak?

saya tada kisah. as long as they remember that date. tak pernah lagi mereka lupa untuk wish saya.

jom! jom! kita mula bekerja.

hang out: Old Town White Coffee, Pavilion

evening cutie

macam mana hari ini? hari Selasa dah, pasti semua dah mula ada rasa untuk bekerja. (compared to yesterday...Monday blues everywhere). lagi pun, dah petang ni. btw, make sure rakan² siapkan kerja hari ini sebelum pulang yer

ouh yer, cerita ini masih segar lagi. cerita weekend saya. seperti biasalah, saya sentiasa mengajak PA saya yang multi-function itu. dD, ko pantang diajak, kan? kehkehkeh saya tammo entry panjang², so saya akan divide cerita ini kepada 3 bahagian yer.

masing² macam kepenatan & tada mood sahaja. mungkin kerana kelaparan & mengantuk. saya pula masih tidak sihat (tapi gigih nak juga keluar). sesampai sahaja di Pavilion, kami mencari makanan.


kami lunch di sini

dalam kereta lagi saya telah set nak makan 'Nasi Lemak Ayam Rendang' di Old Town. perut baru nak oK, saya masih tak berani nak makan yang pelik². (tapi saya lupa sesuatu). alamatnya...padan muka saya. ouh, later i'll story about it.


aktiviti sementara menunggu makanan

selain bergambar, kami bercerita pelbagai cerita. ouh, pelbagai kisah duka dD. hihihi saya hanya menadah telinga saja. i am very good listener okie!


makanan dD untuk hari itu

service hari itu agak lambat. kami berdua dah lapar sangat² tau. rasa mahu mengamuk sahaja masa tu.


yang saya idamkan!!!

acara makan² pun bermula....

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009