wanna be on top???

hi sweetie...

after i got permission from her to copy the tips from her blog, i would like to share with you about how to be the top blogger. i really admire her. the way she manage her time really inspired me. she is SiS ReD


First few things to remember to be on that stage:

1.Minat! minat dulu kena ada…kalo kamu tak minat ngan blog, camne kamu nak be part of the blogging line? Bila kamu keep on complaining *tak geti, tak tau, segala macam tak* so how you nak go on living with blogging? Saya bermula bukan kerana minat pada hari pertama saya membuka blog. saya bermula kerana saya ingin lakarkan sejarah kisah anak2 saya. itu asal minat niat saya. kemudian sedikit demi sedikit minat saya makin bercambah coz saya menang Bloggers Idol and also since ai m envy to red colour, so orang melihat saya wanita yang unik kerana gilakan warna merah. that s my reality life yang diadaptasikan di dalam blog. Then the mouth spreaded on RM, saya dijaja di dalam media, that s publicity yang membantu jugak. Minat yang seiring menaikkan blog RM.

2. Apabila kamu ada minat, kamu bertambah berusaha untuk menambah pendapatan. Permulaan pendapatan saya dari Nuffnang was like RM90 or seratus lebih ajer. saya antara blogger pertama yang mendapat cheque nnang. Dulu kala, saya sebenarnya tidak suka ngan segala iklan nih, menggangu tugas blogging saya, tp bila dpt cheque saya terus jadi seronok dan justeru dari beratus2 ringgit per month terus meningkat ke ribuan ringgit, setiap bulan. itu pasal registration of my nnang is all done by sirman, so thanks a lot to him. he seems to see the long term of RM, the prospect to become among the famous bloggers, gamaknya dululah. kamu sudah lihat the Rezeki RM , that s huge amount – it s almost RM20 thousands. yer 20k! Tetapi those income yang from Nnang tu haruslah ada Nuffnang Advertorial Special Dedicated Entries, you can find this kat sebelah right bar on top of my blog nih, ada 20 iklan berbayar yang always on sticky mode basis. even Levis atas entry nih pun paid by them. All each iklans yang keluar under nih, not cheap. saya tak bolehlah bilang bape, but contohlah yer, ni contoh jer, kalau satu iklan tuh harganya lam 8ratus ringgit, so dah bape for satu bulan saya dapat? tu lom campur the tepi atas bawah nya iklan lagik. n tak campur lagik ngan personal ads yang approach kami sendiri which kamu leh nampak kat column2 yang belah kanan ni gak with the banner. You can do your own math.

3. You must have the hits, the more hits you get, lagi tinggi lah income kamu. camne nak dpt hits, bila orang seronok dok lam your blog. spt mana kamu lakarkan lam entry, kalau entry kalakar ke, entry kisah umahtangga ke, but for RM, ai talk about everything except politics. so ko nak carik hiburan, airmata, shopping, education, family, anak2, nangis sedih gembira you can find in my RM. i m not the blogger yang dok buat kisah anak2 jer. even aku mak. Setiap entries saya, saya pelbagaikan. kalo kol 8 entry anak, kol 10 lak entry make up, kol 12 entry mengamuk ahhahahaha kol 2 plak entry syahdu2, kol 4 mbe entry shopping and kadang2 pula entry hiburan artis / filem yang saya perlu attend and review. so bila dah ada hits, orang suka, makin ramai orang akan berkunjung dan bertenggek kat blog ko – u hv your own loyal readers already. Hits datang dari kamu2 yang bawak berita, juga dari mereka yang berkongsi ‘hey baca RM, nice blog she has’ so itu antara promotion utk dptkan hits. Currently saya sudah capai satu juta dan 5ratus ribu ++ pembaca di RM. in few more months, blog ni akan mencecah 2 juta pembaca.

4. Setelah berada di atas, sentiasa ingat akan susah kita waktu di bawah….saya selalu imbas balik betapa susahnya nak naik jugak. camne ye…saya bekerja kuat for my red blog. despite saya dimaki dicerca sampai ada cuba cantas idup blog saya, ngan sumpah seranah lalat, sampai kena buat police report…itu semua sebenarnya cabang2 yang kamu harus ingat bila kamu bebaskan diri kamu di dalam dunia blog. Kalau semua orang suka saya, tak indahlah dunia ni. Justeru sakit hati to me, harus ada, saya paham. tp kita just being diri kita lah, honest and do keep our track. Kalau rasa tergelincir, cepat2 move up balik. Semua tu nanti akan menguatkan kita lagi dan lagi, apabila kita seronok dengan apa yang kita buat, kita akan buat dengan ikhlas wpun dalam satu2 masa, ada yang tak senang dengan kenaikan kita. TokTi tu pun ada orang tak suka apatah lagi RM kan?

5. Macamana nak dptkan jobs advertorial? That s not for me to decide. that s people to decide. If they like my blog, they will invest in RM. Saya seronok kerana hasil tulisan saya mampu membuat clients gembira, mbe for you tulisan saya sangat ringkas but setiap ads yang sampai, saya buat dengan bersungguh-sungguh. Saya pastikan my delivery lebih daripada bayaran yang diterima. so bila saya letak concept macam tu, it will be win win situation. My writings in RM, not bcoz u paid me to do so too…but saya buat research, ai studied to make sure you are happy, and menepati sasaran. The followers, my loyal readers sejak taun 2005/6 pasti ingat macamana how hard and rajin susahnya saya nak naikkan RM. Macam ni, saya diberi sebiji buah epal merah. dan sorang blogger lagi diberi juga sebiji epal merah. Blogger tu akan tulis ‘ini sebiji epal merah’. Tapi my writings ‘sebiji epal merah yang boleh dimakan bersama keluarga, senang dibawa ke mana saja, harus basuh sebelum makan, pastikan epal merah ni dibeli di pasar tani’ . So you leh nampak tak 2 pasang tangan yang menaip tp delivery saya sentiasa lebih dari apa yang dikehendaki. Alhamdulillah, sebab dah banyak ads yang saya buat, you campak apa iklan pun, wpun saya tak mahir, saya akan belajar untuk memahaminya. Antara contoh2 iklan yang quite tough to do is Melasma and WOU. Just a few tp saya amik cabaran sebagai dorongan. AI love to be challenged, remember ai was a Fear Factor product :) . Tapi pada firasat saya, Kotex was my best delivery, itu pada pandangan saya lah, coz lain orang cam kamu lainlah iklan yang kamu paling suka.

6.Saya tahu ramai yang excited nak bukak blog, tp dok bising kenapa earnings kamu masih 50sen, kenapa 100 inggit pun tak dpt, ianya bukan arini kamu letak, bulan depan leh cash out kan ye dik. to gain that, berbalik kepada hits jugak. well ok ada orang yes ada hits, tp kenapa masih takde dedicated ads, mungkin kerana blog kamu is not ads interest. itu pada firasat saya. ai dont have the right answer, lgpun saya bermula pada taun 2005 dan saya mula mendapat cheque pun pada tahun 2007, 2 years later. Kamu beruntung kerana baru setaun 2 bukak blog, ada hits sket n sudah ada income, saya bermula dari zero. jadi kerana itulah kita lebih perlu menghargai. Skang usaha saya untuk maintain and increase the income. itu ajer. apa yang saya belanja yang kamu lihat hanya sket jer coz saya tak boleh memewah spend pun, the manager is monitoring my account, ater camne nak ‘tolong transfer kan duit please….’

7. lagi satu saya tak berkira lah you, wpun lam tnc, cam personal ads yang terus contact us utk ads tu kan, contohnya cam SIY lah, dalam tnc is one entry sticky mode jer and side bar ada iklan for a month ke few months aku pun dah lupa (kena tanya sirman) tp saya sering promosikan, means beyond the tnc lah. itu tnc RM yang saya boleh olah alik, atas budi bicara. wpun ada ramai yang nak letak post ads kat sini, tp kita juga ada GBM forum yang kat situ pun kamu boleh promote business kamu, blog kamu. Ai cant take all the promotion into RM, mengamuklah orang kang, over too much. so yang paid memang kompem letak lam RM, yang charity pun saya letak lam RM and GBM, yang business related tp takde budget boleh letak di GBM (kamu boleh letak sendiri type di GBM, not me), there s always a GBM link and updated info from RM gak. just saya mohon maaf, ai cannot be in GBM Forum tuh all the time, saya terus terang cakap saya tak mampu due to time factor. itu adalah jalan untuk kamu naikkan jugak business kamu. Saya hanya ada 3 jam setiap malam for blogging, kadang2 terlajak, ai dont blog during waktu bekerja (remember ai have a permanent job too). Other rahsia to be on top, saya sangat gigih and dedicated to attend any blogging invite, kerana itu lah gamaknya Nnang suka call me. Wpun bukan Nnang kalo kamu panggil saya, insyallah saya boleh buat review, like HomeSchool and RedGlow arituh.

8. Berbalik pada hukum alam, rezeki dikongsi bersama, terus terang, wpun buah tangan saya dapat, tapi apabila saya ada singgit saya akan cuba berkongsi bersama readers apatah lagi my family members kan. Saya keluarkan duit sendiri untuk membalas mereka2 yang melabur membaca blog saya, saya juga pastikan the contest in RM tidak kering, a Potluck was the sweetest memory, saya ada GBM, ada PARM and kira sudah ada kiri kanan depan belakang readers seperti kamu yang akan back up saya wpun saya dihentam, dan memberi sokongan to RM, ai thank you a lot. Bersyukur kepada Allah, sentiasa ingat yang apa yang kita dapat ni dari Dia, dan saya kongsi sama2 wpun tak banyak sedikit juga boleh membantu. kerana itulah saya tidak suka bilang apa jenis charity yang RM salurkan. not for you to find out. Apapun, saya buat kerana membalas budi, kawan2 readers yang menaikkan famousity and popularity RM. Nak belanja to berjuta readers tu idoklah mampu, so bit by bit lah…insyallah. So jadi, saya pastikan apabila arini saya menerima, saya akan catit yang esok pun saya kena keluar sket. pada yang memberi buah tangan untuk RM’s family, sejak taun lepas saya record supaya saya bisa membalas semula. yang aritu dari Jakarta and Bangkok ramai dah dpt kan, that was the last adiah from overseas untuk readers lah.

9. PR – Saya sangat rajin menjawab emails kamu, saya cuba jawab secepat laju daya. wpun kadangkala emails yang saya terima berulangkali sudah dijaja dalam blog, tp saya gigih jugak jawab. Sabar sabar. Saya jumpa kamu saya senyum, kamu nak bergambar sama RM, boleh not a big deal, saya jaga PR kami sefamiy. saya pastikan nama RM bersih, so to become a famous blogger and to stand still, itu semua perlu ada jugak. kang nyampah orang ngan ko kalau ko tak nak beramah tamah kan. But adakalanya kita terbalik kong gak, ada waktu saya lambat jugak jwb emails, ingat satu jer, blogging yes is my priority but family comes first. aku pernah diamuk sirman bila aku terlalu leka lam Bloggers Idol, sib baik ai cepat sedar diri, so kerana itulah apabila kami beralih ke domain sendiri (zaman dulu bspot lom ada autopublish) saya sangat lega coz ai can do my blogging job at nite wpun saya akan kurang tidur and menonton tv sudah bukan lagi satu keutaaman di waktu malam. Saya tinggalkan hobi bersukan dan menonton dvd kerana blog jugak. Hubungan saya dan clients/nnang juga sangat saya jaga, kalau saya diberi assignment, and due date is this date, saya akan submit before the date so the mouth will spread ‘anto le ads ko kat kak red, bayo pun takper, she will do the best for your promotion. that s where ai earn the ribu2 tu lah…

10. Di belakang kejayaan RM, ada sorang lagi insan yang membina naiknya blog ni. All of you kenal dia. Sirman. He is responsible on my blog, the template, the photos. he s the manager of RM. Restu suami dan kerana dia membantu saya, makanya kami sesama bekerjasama for RM. anak2 juga penguat semangat, tp jangan sampaikan lupakan family hanya kerana mengejar blog plak. RM yes belongs to saya, tp he is the one behind the scene, the important man. He is the master of IT, not me, so dialah yang control my template apa2 yang unik ke hapa lam blog ni tugas dia. account pun dia jaga, payment ke hapa sume dia jaga, saya hanya perlu pecah kepala pikir on the entries that ai need to post for my readers. Not only that, dia juga skang the fulltime photographer for RM. Ai invested quite a lot for my blogging job, ai bought a new pc, a new godang camera for Sirman, saya gigih untuk pastikan blog saya tidak pernah sunyi dari garapan tulisan entries for my readers.

11. Cita-cita dan impian RM? siapa tidak mahu naik dan lagi naik. kamu bilang saya sudah stabil dan sudah ada kelompok sendiri, sudah masyur di kalangan dunia blog, Red Diva etcs sampai ada kata ‘ko kalo nak blog, baik ko jenguk ratu merah ni dulu’. Tapi, manusia tidak pernah puas, betulkan? Saya sudah merangkak, kini saya berjalan, tetapi saya mahu berlari dan terus berlari….kerana wpun byk media dan publisity yang menaikkan saya, masih gagal untuk menandingi K/Sia. Kenapa saya jadikan dia ref, kerana saya juga mampu untuk menjadi wanita melayu bloggger pertama yang setaraf dia. Dalam paper taun lepas ada keluar top 5 bloggers list, he is still the top, his ads is a lottttttttt than me, of cos, dalam list tu jugak ada turutan blogs yang kebanyakkan che det lah and politics blogs lah, majority tu sume male. Lelaki. Kenapa RM masih lagi belum in the list?? Kenapa saya masih lagi gagal appear in Malaysian Books Of Records to become the first Female Malay Blogger, ranking pertama di Malaysia? Saya tidak penat, tetapi saya akan terus berusaha, dan saya harap kamu semua membantu saya menaikkan lagi RM. Saya bukan mengejar popularity (ai already have it) tp saya mahu cantas dan berada seiring di tangga K/sia. take it as a positive look.


with her lovely Hubby

this tips a little bit long. very informative.
till next entry
tata

Cinta Terakhir by Aiman

i like! i like!

the singer quite handsome. the song very nice. love the lyric...love the melody.


Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

[chorus]
Mungkinkan terputus di tengah jalan
Mungkinkan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

[repeat chorus]

Mungkin kitakan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan

[repeat chorus]

So sweet & meaningful right???

hari berbaju kurung UMIS

hello sweetie

apa khabar semua? masih dalam mood Raya ke? mestilah! kita kan Raya sebulan. walaupun puasa tak cukup sebulan. KANTOI!!!
hehehe

semalam adalah hari UMIS berbaju kurung. sebab apa hari berbaju kurung??? because only UMIS's female staffs wore the baju kurung. hehehe


from left: me, Banu & Atiqah

kami bertiga beli baju² ini di tempat yg sama, DownTown, but different shop. siapa yang ada pergi menjengah DownTown sure arif keadaan tempat itu macam mana pada Ramadhan yang lalu. sesak giler!!!


Atiqah with her lovely pose



pose ala² model gitu

as usual, photographer tak bertauliah yang telah ditugaskan menangkap picca. hahaha betul² 10 minit before bos masuk. sorry boss, kami bukan mengular tak buat kerja. snap picca sahaja


3 kuntum bunga di UMIS

selepas itu, semua pulun buat kerja.
hehehe

a story after 1 week holiday

hello!!!

after 1 week Raya holiday, sure everyone feel sooooooooooooooooo lazy to come to work. haaa....please don't lie!! tak baik tipu tau, nanti Allah marah.

yesterday, i wake up as usual in the morning, took my bath & dress-up. i choose pink on my starting day after a long holiday. hey, know what! yesterday was my first day wore new shirt that i bought before Raya. also my first time wore my Angel.


i am pinkylicious

the result?? i'm satisfied enough with the result. my skin look much more fair. maybe because of double-layer foundation that i used. hahaha

after work, i was rushed to KLIA. my beloved pinky Sis flew to Auckland for her Phd. it was our first time met. tak sempat nak bergambar bersama sebab Sis dah kena masuk balai berlepas.


i'm with Kak Zila's mama

guess what, i felt wanna cry yesterday. tak malu punya olang.


my sis with her beloved, bro Edi

i think, she already arrive Auckland. maybe busy to settle up with her Uni. i wish u all the best sis!!! balik Malaysia bagitau tau. nanti kita berStarbuck bersama².
till next story
tata

Merindukanmu by d'Masiv

hye readers...

another new song for today. hihihi my Adeq asked me to search this song before raya. actually, she heard this song in Sekar, one of the popular Indonesian drama showing on Astro. (Ashraf Sinclair berlakon dalam drama ni) can't remember which channel. hahaha saya amat jarang menonton TV, okeh.


Saat aku tertawa di atas semua
Saat aku menangisi kesedihanku
Aku ingin engkau selalu ada
Aku ingin engkau aku kenang

Reff:
Selama aku masih bisa bernafas
Masih sanggup berjalan kukan slalu memujamu
Meski ku tak tahu lagi engkau ada dimana
Dengarkanlah aku ku merindukanmu

Saat aku mencoba merubah segalanya
Saat aku meratapi kekalahanku
Aku ingin engkau selalu ada
Aku ingin engkau aku kenang

[Back to reff]

lagu yang agak slow & jiwang. tapi saya tetap layan.
enjoy!

special Syawal: Abang

morning sweetie

happy Tuesday to all cutie & sweetie. special Syawal entry is back again. my brother. the only hero in my family, Abang.

i tried hard to find the picca which is focus on him. so camera-shy my Abang. this was the best shot that i can find.


my Abang, my brother


Abang still studying at Ipoh. he's the 3rd kids for my Mak & Ayah. very responsible brother & garang. hahaha sometimes i feel like he's the eldest between 4 of Mak & Ayah's childrens.


Ayah gave some advices to him



salam then kiss Ayah's hand. u'll get the duit raya. hihihihi



see, the duit raya at his hand!!!


like i said before, even tough we are big enough & not suitable to get the duit raya anymore, my Mak & Ayah will give it to us. how much??? let's it be our secret. ekekekeke

is it enough for the special Syawal entry??? NO!!! ya ya, i know. entry about my younger sister.
stay tuned, stay alive with me...

happy working!
tata all

Pernahkah Kau Merasa by Ungu

hello sweetie...

lately, my entry mostly bout raya. what to do...still in raya mood. so, layankan aje.

here is another song which i like most. new song from Ungu band.

Pernahkah kau merasa
Pernahkah kau merasa

Cukup sudah ku berikan cintaku
Cukup sudah rasa ini untukkmu
Mati sudah hati ini padamu
Mati sudah hasrat ingin bersamamu

[chorus]
Pernahkah kau merasa hatimu hampa
Pernahkah kau merasa hatimu kosong
Pernahkah kau merasa hatimu hampa
Pernahkah kau merasa hatimu kosong

Buang saja semua kata cintamu
Buang saja semua kata maafmu
Hancur sudah hati ini padamu
Hancur sudah hasrat ingin bersamamu

[ulang chorus]
[rap]
Pernahkah pernahkah kau merasa
Di kala siang datang terasa gelap gulita
Tak ada cahaya hanya gelap hitam dan kelam
Tak ada lagi suka tak ada rasa

Pernahkah pernah pernah pernah pernah pernahkah
Pernahkah kau merasa disaat diri terlelap
Meski gemuruh kian beradu slalu mengganggu
Kau tetap terlelap dalam tidurmu

Maafkan aku sayangku
Bukan maksudku menyakitimu mengkhianatimu
Ampuni aku sayangku
Jujur katakan aku tak lagi mencintaimu

Pernahkah kau merasa (2x)
[ulang chorus]



enjoy this song!!!

special Syawal: Kak Ngah

hye readers,

we're back again for special Syawal entry. now is Kak Ngah's turn.



Kak Ngah is my sister. 2nd kids for my Mak & Ayah. currently, she pursuing her degree at Shah Alam. very artistic person. am i right, Kak Ngah?


asked for forgiveness from Ayah



got angpow from Ayah


ouh ya, usually we call angpow during Chinese New Year festive. am i rite? normally, we called it duit raya. masa kecik² dulu, banyak juga duit raya yang dikumpul. makin besar, makin sikit plak. patut, bagi org besar lebih sebab budak kecik tak tahu guna duet. aci tak kata camtu???


time to ask forgiveness from Mak


im searching the picca of Kak Ngah bersalaman with me. haaa kak ngah! kantoi!!! tak salam ngan Along kan kan???

till next Special Syawal entry
tata

Raya song for 2009

i really like this raya song. new raya song from Hujan featuring Raihan. for me, this raya song is the best for 2009. ahaksss
am i too much??

Salam Aidilfitri Ayahanda Dan Bonda



Terkenang diketika itu
Ku dimanja dan disayang selalu
Apa saja kemahuan diri
Akan cuba dipenuhi

Walau hidup dalam kesukaran
Kau kan cuba untuk membahagiakan
Demi anak-anak yang tersayang
Kau berdua kan berkorban

Tetapi baru kusedari
Tidak mungkin kan terbalas budi
Pengorbanan mu tiada ternilai
Hanya Tuhan kan membalasnya

Salam Aidilfitri
Ayah Bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti

Pabila menjelang lebaran
Baju baru kan disediakan
Walau mungkin kami tak mengerti
Keperitan saat itu

Namun wajahmu terus berrcahaya
Oh sucinya kasih sayang itu
Dibibir mu kan menguntum senyum
Andai anakmu bahagia

Salam Aidilfitri
Ayah Bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti di Aidilfitri,di Aidilfitri

Angelfit

hello sweetie...

suddenly, i'm thinking of to wear a liquid foundation. for better result on my skin, especially face. hahaha am i crazy?

of course NOT!!!

as usual, dD (my personal multifunction consultant) will guide me on how to select suitable cosmetic, how to wear it & many other tips & advices. really thankful to have him as my consultant. hahaha very understanding!!

wanna know what is the cosmetic that i wish to have before??? taraaaaaaaaaaaaaaa


now, it's on my finger!!!


yeah, i bought this Angel yesterday night. before that, i was talked to dD about my thought. right after that, we were looking for Watson or Guardian nearby to buy one for me. hahaha both of us really crazy!!!


presenting my new Angel


can you all see the pink color at my Angel? yeah...one of the factor i really want it because it's pink. i really addicted to pinky stuffs. hahaha

well, i'll start use my Angel tomorrow. will share with all the result.
tata

i miss them

late nite here...
damn cold...
and now.....

im crying...
im really miss my Mak, my Ayah & my adik²...
wanna say to them...
"Along minta maaf untuk semua salah silap Along"
wanna hug them...wanna kiss them...

miss them so much!!!

before goin' back

morning sweetie

today, im going back to kL. will drive from Kuantan till kL. thinking of to let Abang drive, but im worried he'll be sleepy. memandu waktu tengahari boleh membuatkan kita berasa mengantuk. plus! a little bit costly on petrol. hahahah

i will be off today. try my best to update my lovely blog when arrive kL by tonight.
tata all...
drive safely okeh

mimpi ini

my sweetie readers,

siapa pandai menafsir mimpi? iyer iyer...saya tahu. mimpi mainan tidur. tapi, bukankah ada ilmu menafsir mimpi? mungkin mimpi membawa petanda baik atau buruk pada seseorang itu. betul tak???

lately, saya kerap bermimpi aneh. kesemua berkaitan diri saya. info tambahan, saya bermimpi sebelum Subuh tau. yang pastinya saya tidur sesudah Isyak. hihihihi

saya tak tau bagaimana mau dimulakan cerita tentang mimpi saya ini. seingat saya, ada seorang wanita kaya datang ke rumah saya. dia jumpa Mak & Ayah. dia datang dengan tujuan untuk menjodohkan saya dengan anak lelaki sulung dia. anak lelaki dia CEO kepada family business mereka. kira masyuk arr tuh. hahaha

saya ada bertemu dengan adik lelaki dia. hensem tu!!! selama ini, saya hanya tahu tentang dia melalui ibu dia yang rajin datang ke rumah saya. satu hari, ibu dia & Mak berpakat untuk menemukan kami berdua. ouh...lupa. rupa², dalam mimpi itu, saya bekerja di syarikat dia. kira CEO sendiri arr neh.

kami akan bertemu tetapi tidak tahu bila, dimana, bagaimana & sewaktu dengannya. satu hari, ketika saya pulang dari kerja, saya menerima sebuah handset yang dibalut dengan surat. rupa²nya, dia yang tinggalkan surat itu. bukan itu sahaja, ada lagi sekeping surat yang menandakan dia telah lama tinggalkan handset itu dalam letterbox saya. hehehe kelakar pula! melalui handset itu, dia akan menghubungi saya untuk blind-date kami yang pertama.

setakat itu sahaja mimpi saya. tak sempat nak mimpi kami dating. hehehehe
ada sesiapa bisa menafsirkan mimpi ini???

special Syawal: Encik Ayah & Puan Mak

hello sweetie

i am really in a mood for updating my lovely blog. lots of picca during Hari Raya that i want to share with all of my sweetie.

in previous entry, i put all the picca in a frame. a little bit small i guess. hard to view right? to avoid any complaints from my sweetie, i try to put another picca. more larger than previous. hehehe

starting from this entry, (hanya untuk sambutan Hari Raya 2009) i would made special entry for each of my family members.
let's start with my Parent, Ayah & Mak


my beloved Mak & Ayah



Mak bersalaman & bermaafan dengan Ayah



Ayah bermaafan dengan Pak Long pula



turn Mak pula bermaafan dengan Pak Long


enough for my beloved Ayah & Mak. until next 'special Syawal' entry...
tata

more picca on 1 Syawal

hye sweetie

saya berada di Kuantan sekarang. fuh! driving amat memenatkan. keputusan untuk pulang ke Kuantan adalah last minute decision. kami adik-beradik tammo duduk di rumah hinggap kerana tada pape di sana.

saya berhutang banyak picca dengan rakan². maafkan saya...maafkan saya. saya cuba meng'upload' secepat mungkin & menunaikan segala janji² saya.

dipersembahkan....picca² di pagi 1 Syawal


sarapan pagi Syawal


bercerita tentang juadah hari raya, juadah utama pagi Syawal tentunya rendang ayam, nasi impit, kuah kacang, lemang, masak lodeh atau sesetengah mengenalinya dengan lontong & menu tambahan kali ini, kek coklat. juadah favorite saya, nasi impit, lontong & kuah kacang!!! boleh tambah berkali² tu...


bersalaman & bermaafan bersama Encik Ayah


inilah acara wajib dipagi Syawal selepas bersolat & bersarapan. bersalaman & bermaafan!!! opsss lupa! memberi & mendapat duit raya juga pada waktu ini. hehehe kami sekeluarga akan bersalaman dimulai oleh Mak dan diikuti oleh saya, Kak Ngah, Abang & Adeq.


bersalaman & bermaafan bersama Puan Mak pula


selepas Ayah, turn Mak pula. beraturlah kami adik-beradik untuk bersalaman & bermaafan dengan ibunda tercinta. setiap sorang dapat duit raya tau. jangan jealous!!!!

budak tecik beraya

hai kawan²

raya kali ini meriah kerana ada budak tecik. pertama kali beraya dengan dia. best!! bergaya sungguh dia dengan baju² raya dia. part paling best untuk dia, banyak collect duit raya!!! saya dapat sikit saja tau

oleh kerana saya menjadi photographer raya tahun ini, saya amat banyak mengambil picca budak tecik. picca saya sendiri amat kurang tau. sedih sungguh!!

sudah sudah. saya tak mau mengadu di sini. mari kita layan picca budak tecik yang pertama kali beraya.


aksi² budak tecik di pagi raya



budak tecik dengan baju raya yg dijahit Mak Long

Selamat Hari Raya Aidilfitri [1 Syawal]

hye readers yang masih bermood raya

bermood nak meng'hapdet' lovely blog. so, entry-nya berderet². hihihi sambil² menonton "Geng Raya Zizan" ni. lawak juga cerita ni. ayam serirama = ayam serama ke? hehehehe

kali ni, saya tepek pic saja ye. biar picca pula bercerita. aci tak???


tema kami sekeluarga BIRU


kawan² janganlah bertanya kenapa baju saya terlain sedikit warna dari yang lain. saya tidak pasti warna biru bagaimana. dari MMS yang Ayah sent, saya tengok, warna biru baju Melayu Abang seperti warna logo Petronas. bila melihat baju Melayu Abang, warnanya totally lain. adeh!! kira halal laaa ekkkkk hihihi


Pak Long & Mak Long sekeluarga


Mak Long adalah kakak Mak. anak Mak Long ada 3 orang. yang lelaki itu no. 2, Azim & yang bongsu, Dibah. yang sulung telah berkeluarga. Mak Long sudah ada 3 orang cucu.


Pak Teh, Mak Teh & Balqis Umairah a.k.a budak tecik


picca lain masih dalam proses 'pengubahsuaian'.
sabar iyer

Selamat Hari Raya Aidilfitri [before]

hye sweetie

hari ini hari raya ke-4.
siapa yang masih bercuti (sila angkat tangan) & siapa yang sudah mula bekerja, sila kerja dengan tekun (sambil ingatkan lemang, ketupat, rendang di rumah).

tahun ini, saya & keluarga beraya di Slim River dahulu. hari Sabtu adalah hari perjalanan bagi kami. saya, Kak Ngah & Abang gerak bersama² dari rumah kami di Puncak Alam. Ayah, Mak & Adeq bergerak dari Kuantan selepas bersahur. Pakteh, Makteh & budak tecik bergerak selepas Asar.

kereta agak banyak pada hari itu di Lebuhraya Utara-Selatan. fuh!! hujan sepanjang perjalanan okeh. nasib baik saya pemandu berhemah. saya terlupa pukul berapa saya tiba di kampung. yang saya ingat, saya keletihan & tidur sehinggalah Ayah, Mak & Adeq sampai. (kes takut kena bebel sebab tak menolong Mak Long di dapur). Ayah minta kami mencari lepat ubi. saya tada pasti ada jumpa atau tidak lepat ubi permintaan Ayah. saya serahkan kepada Abang mencarinya.

selepas berbuka untuk hari terakhir Ramadhan tahun ini, kami semua bergotong-royong di dapur. raya kali ini agak meriah kerana ada budak tecik. saya hanya mengambil tugas memasak nasi impit. hahaha nasi impit segera sahaja. basuh sedikit kemudian rebus. senang bukan??? ouh yer, saya juga membersihkan 1kg udang okeh. (jika Mak tak suruh, saya tak buat. ekekekeke)

ouh yer...kerana kesibukan di dapur sambil melayan budak tecik, saya terlupa nak snap,snap,snap malam raya. tunggu sehingga entry selepas ini yer...

Selamat Hari Raya!!!

pantun raya

hye sweetie,

ramai sudah mula bercuti ke? huwaaaa...saya masih di office. but seriously, i dont have any mood for doing my job. hari raya mood everywhere!!!

saya cuba mengasah bakat berpantun saya. teringat zaman belajar dahulu. sentiasa berpantun bersama Tawfiq Mustaqim a.k.a Boy.
Boy, ingat lagi tak???

Pulang ke kampung hari Sabtu nanti
Akan melalui Lebuhraya Utara-Selatan
Dengan rendah diri menyusun 10 jari
Memohon ampun & kemaafan

baru intro ni

Temerloh bandar ikan patin
Amat sedap dimakan
Harap maaf zahir & batin
Makan & minum harap dihalalkan


Berbaju baru di pagi hari
Duduk bergambar di tepi tangga
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Dari saya & keluarga


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

p/s: sila memandu berhati²

Borak @ Vicchuda Uptown

hye my sweetie readers

another 3 more days we will celebrating Hari Raya. im so excited!!! why?? because, this is my:
● first time celebrating Hari Raya with EYA.
●first time driving back to kampung by myself.
●more important is...
first time celebrating Hari Raya as a worker!!!
sorry arr...no budget for duet raya kehkehkeh

selepas berjaya mengharungi segala onak duri & dugaan, kami (me, Reena, Shin & Sarah) berjaya bertemu jua untuk pertama kalinya. why so many first time in this entry???. tempat dijanjikan, Vicchuda Uptown Damansara Utama. saya & sarah kelewatan tiba kerana kesesakan yang ditahap darurat di serata kawasan. Shin paling awal tiba & luckily, Reena muncul menemani Shin dengan mengadap ikan siakap 3 rasa tersebut. thx beb coz tunggu we all

amat letihlah mahu bercerita. mahu tahu apalah menu berbuka kami??? mari mari...kita menjamu mata sahaja. menjamu selera setelah masuk waktu berbuka ya kawan²


di sinilah kami berbuka.
promote neh



siakap 3 rasa before dirobek



siakap 3 rasa after dirobek



udang goreng tepung. yummie



ayam masak pedas. tapau bawa balik tu



tomyam campur



dari atas
Shin, Reena, Sarah & Me

so girls, what is our next project???

Buffet Ramadhan @ Redbox Ria

hye my sweetie, lovely readers...

how are you today? how's your puasa? hopefully everything going fine. no ponteng² okeh!!

this is the last week of Ramadhan. i was planned to having my buka puasa with my clicks this week. can arrr? hehehe

my plan starts by having buka puasa with my office-mate. i had really great buka puasa yesterday. we (12 person including me) went to Redbox Ria @ Sogo. the food are nice & guess what??? we all sang for 4 hours.

okeh okeh...stop talking too much. let's the picture talk more


my dessert



my buka puasa food



it's really nice



our dinner


ouh ya...the package is only rm32++ (for Redbox's member only). the package including unlimited buffet (makan sampai pengsan), unlimited drink (minum sampai penuh pundi kencing) & 3 hours karaoke room. but, we took the family package which gave us 4 hours singing like crazy!!!

the broadband line dem slow! i'll upload the other picca later.
see ya!

gimme ur comment

hye sweetie

ingin bertanya pendapat rakan² sahaja. baru mencuba² dengan tudung sebegini. soalnya, seswaikah saya bila bertudung sebegini????


gila sangat pada pink

Raya Sales Sales Sales [part 1]

hye sweetie...

just wanna share with you all, especially yang shopaholic macam saya ini, info about Raya Sales.


Branded Apparels Raya Markdown
10 to 12 September 2009

Buy 3 Free 1
Genuine Parallel Imports 100% Original
Tops and Shorts from RM20
Shirts and Skirts from RM25

Brands Offered

Billabong
CK
Zara
Guess
GAP
DKNY
Quiksilver
MNG
and more

Time
11am – 9pm

Location
L3-40 (Next to McDonald’s)
Amcorp Mall
No.18
Jalan Persiaran Barat
46050 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan
Malaysia

more picca on Nuffnang's event

my lovely sweetie...

jangan muntah yer kerana terlalu banyak paparan picca untuk event Nuffnang yang lepas. seronok untuk dikongsi bersama semua.

mahu tahu tak??? saya & dD menggunakan 3 camera pada hari tersebut. so, jangan terkejut dgn koleksi picca kami yang hampir sama tapi tak serupa & yang pastinya, berjuta² lemon!!!

entry ini hanyalah paparan picca² yang chantek & menarik. mungkin pada pandangan mata saya shj kot . tada apa...cuci shj mata rakan² yer.


on the tissue



nice shoot



love the lighting effect. awesome!



our table before berbuka


huwaaaaaaa, ada manyak lagi tau nak tepek. tapi, serius saya amat keletihan & mengantuk. saya perlu tidur.

later saya sambung upload picca yer.
gud nite everyone...

Sesi Berbuka Puasa Bersama Blogger Nuffnang

hye all my sweetie

last Saturday was the great day for me. thx a lot to dD for inviting me for the 'Berbuka Puasa' session with blogger & Nuffnang. the event was held at The Apartment, KLCC. super nice view from our table & super friendly blogger i met. the best part is, the event was fully sponsored by Nuffnang.
i datang bawak perut aje, kehkehkeh


we left Ikea @ 5.15pm i think. from Ikea, dD & I shoot to KLCC. i drove like crazy because dD said we must be there @ 6pm. dD was liar!!!! dD, hang ingat EYA aku tak mampu membuat pecutan ke???. less than 30 minutes, we safely arrived KLCC.
EYA, i'm so sorry coz force you to speed up.

here are some of the picca that i snapped. there are a lot of picca. i will upload it later okey...


me with dD



souvenir from Nuffnang



our drinks, Lemon juice & Sirap Bandung



our table



view of fountain from our table


there will be another entry about this event. i dont have enough time for editing & uploading the picca. my bband line dem slow lately. aiyak..letey mau tunggu

i really enjoy this event. met up with sporting blogger & make new friends.
dD, pape pasni ajak aku lagi yer. *wink* *wink*

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009