on the subject of: AKU & KAMU

sape yg betul² mengenali aku??? korang kenal tak diri korang? apa kelebihan korang...kekurangan diri korang...apa yang korang suke...apa yang korang tak suka...korang boleh list down-kan? ihikssss

complicated-kan? agak payah sebenarnya untuk memahami diri sendiri. apatah lagi untuk memahami diri orang lain & membuatkan orang lain memahami diri kita. walau semudah mana kata² atau sepanjang lebar mana penjelasan, tetap tak mampu membantu kita memahami diri kita & diri orang lain & orang lain memahami kita....

aku? aku tak suka dipaksa & amat benci orang yg sering menyalah-anggap aku. tu sebab aku lebih suka masa untuk diri aku sendiri & aku amat menghargai pd mereka yg berusaha memahami & menghargai aku. tipu, rekaan, muslihat & sewaktunya...aku tak suka. seolah kehidupan ni satu drama. ada skrip yg dicipta & watak yg dilakonkan sendiri oleh kita. kehidupan bukan drama yg direkacipta seperti yg kita angankan. kehidupan ini satu realiti!!!

aku pernah berdepan ngan situasi atau golongan seperti ini. apa yg mereka ini fikir ekkk....mengada²kan cerita. untuk meraih simpati? menguji diri aku? tolong la....aku rasa tu tindakan pra-matang yg mereka mampu fikirkan. kehidupan ni ada logik, ada tak logik. aku lebih memilih logik dr yg tak logik.

fahami aku....kenali aku....dan aku pasti akan fahami & kenali kamu.......

3 Comments:

KalamHitam said...

Nabi Kita per bersabda .. if kite konfius back to the pegangan kita balik.. iaitu Al-Quran dan Sunah... Dalam segi mengenal diri diri ni.. pun Nabi bagi tips cam mane... iaitu Muhasabah diri... sebelum tido review balik what have we done dlm kehidupan seharian kita.. most penting skali dalam muhasabah diri ialah think about keburukan atau kesalahan (manalah tahu ada)... itu cara nye nak kenal diri sendiri ni...Jika manusia itu tak kenal diri dia mean it never think depth about her/him self... dan jika manusia itu tidak mengenali diri sendiri bermakna dia always think dirinye always right.....

Manusia ni dibuat dalam acuan yang sama iaitu acuan laki dan perempuan.. dan all manusia ni ada acuan sifat yg sama iaitu acuan kelebihan dan kekurangan , acuan baik dan jahat, acuan saba dan tidak saba, acuan dengki dan tidak dengki dan sebagai...

So tidak kira lah kita ni laki ke pompuan ke.... we all have that sifat.... cemburu, jahat, baik, kelebihan, kekurangan, kadang ada dengki dan etc...

Yg membezakan sesuatu manusia itu adalah sifat acuan nya itu berat ke arah mane... mean kita kenal seseorang itu baik jika baik nya nampak lebih dari jahat nya.....

Bagaimana nak memastikan kita ni baik lebih dari jahat? Like i said b4 back to ur pegangan Al-Quran dan sunnah.. Islam cukup indah.. dan Islam itu perlu dan perlu diamalkan untuk memastikan diri kita ini selalu Positif ke arah kebaikan.... Tuan Guru Nik Aziz pernah memberi perumpamaan dalam ceramah agama nya.. beliu berkata "Agama ini upama garam bagi manusia, dan manusia itu upama ikan... Ikan kalau hendak sentiasa segar mestilah disalut dengan garam.. dan manusia pula kalau nak bendung kearah kebaikan mestilah disalut dengan Agama....(mean perlu diamalkan)"

Conclusion nye.... nak kenal diri sendiri ni is not too complicated.. :D and manusia ni boleh kenal diri orang lain base on positif or nagetif acuan sifat manusia itu sendiri...

Last but not least... if we want something from others.. we must give something to others 1st... because we want it :D .. ia juga di sokong oleh perumpamaan "Buat baik dibalas baik buat jahat dibalas........"

maaf kan daku kalau terkasar bahasa dan maafkan daku.. jika ia menyingung perasaan... all the best :D
Untuk santapan rohani

-KalamHitam-

rastanails said...

wah ko punye huraian macam profersor la kalamhitam....tabik spring dari aku....

♥♥relyza♥♥ said...

tu arr pasai..
dah cam ustaz...
btw kalam...thx a lot.so meaningful

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009