contrary: cedey nye

posting cedey nye aku dulu kan ttg hdd aku yg rosak tu. now ia dah elok!!! epi sgt2 sebab sume data n file aku dlm tu selamat.

share sket arr cara aku recover ia. aku pujuk laptop tu elok2. aku bersihkan, aku bukak sume nye & bersihkan dalaman ia.

patut arr laptop tu selalu hangat dr biasa. kat fan ia byk gile habuk & sampah sarap yg tersekat. ia ada dwifungsi katakan. selain berfungsi menyejukkan laptop tu, ia juga menapis segala habuk & sampah sarap (termasuk rambut) hik hik hik

setelah aku godek2 n pasang semula segala skru yg aku dah tanggalkan semasa proses membersih, aku ON n masukkan CD windows ia. aku memilih 'R' utk repair windows. pilih 'R' yg pertama tau. kunun2 cam terer arr guna recovery console. aku try aje command 'CHKDSK' (betul ke aku type ni..lupa plak). nnt system auto-running arr menda tu till ia restart sendiri.

alhamdullillah. try-error proses aku berjaya!!! windows aku ngan successful-nye ter'ubat'


ni la rupa hdd laptop aku

usually, aku keluar kan dari laptop & jadikan as xternal sebab malas nak usung laptop g kolej...berat sgt.

[++ laptop dah uzur ++]

0 Comments:

¤¤ memoir of ReLyZa ¤¤ © 2009